Передплата 2024 «Добрий господар»

Розкішні мандри «головного конституційника»

Доба відпочинку пана Тупицького на королівській віллі в Еміратах коштує... 300 тисяч гривень, кажуть репортери. Голова КС це спростовує

Ціла «курортна» епопея розгорнулася довкола голови Конституційного Суду України Олександра Тупицького, якого президент Володимир Зеленський через порушення закону на два місяці усунув від посади. На Святвечір, через тиждень після президентського указу, голова КС разом з дружиною і малолітнім сином полетів відпочивати в Об’єднані Арабські Емірати. Журналісти помітили його на королівській віллі Kempinski Palm Jumeirah у Дубаї, доба відпочинку на якій начебто обходиться орендатору у суму, еквівалентну 300 тисячам гривень. За твердженням «акул пера», Тупицького бачили у компанії українських і російських бізнесменів із кримінальним шлейфом…

Згодом в одному із Telegram-каналів було оприлюднено невеличке інтерв’ю з Тупицьким на «від­почивальну» тему. Він спрос­тував твердження про коро­лівську віллу, заявивши, що винаймає «звичайне» двокім­натне помешкання у 5-зір­ковому готелі. Вартість сво­їх витрат голова КС пообіцяв вказати у щорічній електро­нній декларації .

Більш розлого про відпо­чинок свого шефа за його до­рученням розповіла прес-служба Конституційного Суду. За її повідомленням, 6 січня, а також у період із 11 до 13 січ­ня Олександр Тупицький офі­ційно перебував у щорічній відпустці. Речники К С запе­речили вказані у медіа «за­хмарні» розцінки на відпо­чинок у Дубаї, заявивши, що вартість пакета послуг, нада­ного туристичним операто­ром на трьох осіб, становить «лише» 242 тисячі 116,43 грн. У цю суму входить авіапере­літ в обидва боки, проживан­ня у двокімнатному номері готелю, дворазове харчуван­ня, трансфер, страхування та вартість туристичного обслу­говування.

Прес-служба КС повідоми­ла, що Олександр Тупицький може дозволити собі такі ви­трати, бо, мовляв, лише нара­хований йому дохід (винаго­рода судді) у грудні 2020 року становив 433 тисячі 538,60 грн. Щоб переконати грома­дян у достовірності сказано­го, прес-служба розмістила скріншот туристичного вау­чера, де вказано вартість по­слуг. Однак представник Харківського антикорупцій­ного центру адвокат Воло­димир Рисенко засумнівався у щирості пана Тупицького. «Зверніть увагу на дату, — за­значає харківський правник. — Туристичний ваучер роз­друковано у перший банків­ській день після скандалу — 11 січня 2021 року. Тобто його не було на руках у Ту­пицького ні в момент при­дбання туру, ні при перети­ні кордону, ні при поселенні в готель. Тож виникають пи­тання: коли було придбано саме цей, конкретний тур за 242 тисячі грн? Чому ваучер не було роздруковано рані­ше? Яким чином ймовірна наявність такого туру спрос­товує можливість відпочинку Тупицького на сусідній віллі?».

Уповноважені Тупиць­ким речники Конституцій­ного Суду назвали «відвер­тою брехнею» інформацію про його відпочинок у Дубаї з українськими та російськими бізнесменами, які причетні до кримінального світу. Вод­ночас на згадуваному вище Telegram-каналі вміщено фо­тографію такого собі Воло­димира Бобкова, який начеб­то провів у Дубаї багато часу із головою КС — купалися і за­смагали на сусідніх лежаках. Бобков є вихідцем із Єнакіє­вого, його називають люди­ною кримінального автори­тета Юрія Іванющенка (Юри Єнакієвського).

Схожі новини