Передплата 2024 ВЗ

Із Бандери посол Ізраїлю зробив «колаборанта»...

А мав би знати, що провідник ОУН служив Україні, а не окупаційним режимам

Деякі дипломати досі норовлять повчати незалежну Україну, як їй жити. Як трактувати власну історію, її знакових осіб. При цьому часто забувають зануритися у підручники історії, проаналізувати факти. На цю ваду, зокрема, хибує посол Ізраїлю в Україні Джоель Ліон.

Дипломата рознервува­ли заходи зі вшануван­ня пам’яті лідера Органі­зації українських націоналістів Степана Бандери, які партії і громадські організації тра­диційно проводять 1 січня, у день народження провідника ОУН. «Ми рішуче засуджуємо будь-яке прославлення кола­борантів нацистського режи­му. Україні час примиритися зі своїм минулим», — написав по­сол на своїй сторінці у соцме­режах.

Наші державні мужі на цей менторський тон відбулися мов­чанкою. Зате коротко, але влуч­но відповів колишній директор Українського інституту націо­нальної пам’яті, народний депу­тат від «Європейської Солідар­ності» Володимир В’ятрович: «Насправді дипломатам та по­літикам інших країн слід зми­ритися з тим, що Україна сама розбиратиметься зі своїм мину­лим».

Словники роз’яснюють слово «колаборант» як особу, що «усві­домлено співпрацює з окупацій­ною громадською чи військо­вою владою на шкоду власній країні». Нічого такого за Степа­ном Бандерою не помічалося. Він не прислуговував Польщі, Німеччині, Радянському Сою­зу, чия окупаційна влада сво­го часу поширювалася на Укра­їну. Навпаки, Бандера боровся із цими режимами — за утвер­дження власної держави. Тож був її патріотом, а не колабо­рантом.

Ось як відреагував на сло­ва ізраїльського посла громад­ський діяч із Львівщини Зіновій Гузар:

«Посол Ізраїлю в Україні на­звав Степана Бандеру колабо­рантом нацистів. Героя України, якого нацисти заарештували 5 липня 1941 року і який після берлінської в’язниці з початку 1942 року по серпень 1944 року перебував у концтаборі Заксен­гаузен. Братів якого, Олексан­дра і Василя, було замордовано нацистами у 1942 році, у конц­таборі Освенцим. Від польської влади Степан Бандера отри­мав сім пожиттєвих строків. Від німецької — одиночну камеру в концтаборі. Від московської — отруєну кулю, за те, що був не­зламним патріотом України і все життя боровся за незалежність України».

До цього додамо інший ши­роко відомий загалу факт з жит­тя «колаборанта» Степана Бан­дери — його батька, священника Андрія Бандеру, радянські ка­ральні органи розстріляли. Пе­ред смертю той казав суддям прямо в очі: «Я своїм дітям дав належне виховання, прививаю­чи їм любов до України. Світо­гляди моїх синів і доньок одна­кові».

Схожі новини