Передплата 2024 ВЗ

І пана Гройсмана «візьмуть під білі рученьки»?

Колишньому главі уряду інкримінують 75-мільйонний хабар за кадрове рішення

Українців чи не щодня приголомшують новини про корупційні діяння представників влади, у тому числі — центральної. В.о. керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук (учасник АТО-«Кіборг») підписав підозру заступникові керівника Офісу президента Олегу Татарову і санкціонував обшук у нього. Колишньому юристу компанії «Укрбуд» Татарову (за Януковича працював у керівництві МВС) інкримінують передачу хабара експерту — за фальсифікацію документа про завдані державі збитки від афери з квартирами для Нацгвардії, унаслідок чого суму цих збитків було занижено у 10 разів. Про цей хабар детективам «під протокол» зізнався колишній власник «Укрбуду», екснардеп Максим Микитась. Більше того, Микитась розповів, що серед інших хабар від нього за надані послуги свого часу отримував… колишній прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Тому прізвище Гройсмана фігурує у матеріалах кримінальної справи, яка перебуває на розгляді у Вищому антикорупційному суді (ВАКС). На основі ухвали ВАКС від 26 листопада, на початку грудня НАБУ провело обшуки у структурах, до яких має відношення колишній прем’єр.

У пресу просочилися матеріа­ли згаданої справи. З них випли­ває, що у період між 9−13 вересня 2017 року Максим Микитась у примі­щенні Кабміну для переговорів зустрі­чався з Володимиром Гройсманом і просив прем’єра, щоб той на посаду президента державної корпорації «Ук­рбуд» призначив його, Микитася, по­мічника — Олександра Лятамбора. 13 вересня відповідне розпорядження Кабміну Гройсман підписав. Це відкри­вало величезні перспективи для фірми Микитася. Як показали подальші події, наступні замовлення від державних ор­ганів на будівельні та ремонтні робо­ти дали можливість «Укрбуду» освоїти майже 3 млрд гривень.

У подяку за призначення Лятамбо­ра Микитась, як випливає із його заяв у НАБУ, пообіцяв Гройсману своєрідний гонорар (юридичною мовою — неправо­мірну вигоду) — приміщення у житлово­му комплексі «Аристократ» в елітному Печерському районі Києва, на вули­ці Коновальця, 34А, який споруджував «Укрбуд». Через два місяці після зустрі­чі Микитася з главою уряду, 18 груд­ня 2017 року, обумовлену нерухомість (шість офісних приміщень площею май­же 2,4 тис. кв. м, чотири мотомісця, чо­тири машиномісця) структура Гройсма­на за посередництва такого собі В. Л. Коваленка придбала за явно заниже­ною ціною. Як випливає із матеріалів НАБУ, різниця між ринковою вартістю і фактично сплаченою сумою станови­ла майже 75,5 млн грн. В еквіваленті покупець заощадив (заробив) не мен­ше двох мільйонів доларів. Ось як про цю колізію написано в ухвалі ВАКСу, яку вдалося роздобути журналістам:" 18 грудня 2017 року в завуальованій формі під виглядом укладення угоди з придбання предмета злочину Грой­сману було надано, і він прийняв за по­середництва Коваленка В. і Гижка Ю., неправомірну вигоду в особливо вели­кому розмірі у вигляді майнових прав на нежитлові приміщення в житлово­му комплексі «Аристократ» на 75 млн 450 тис. грн, що становить різницю між фактично сплаченою Гройсманом су­мою і дійсною ринковою вартістю май­нових прав"…

Копія ухвали Вищого антикорупційного суду України про кадрово-будівельні оборудки, в яких фігурує прізвище експрем’єра...
Копія ухвали Вищого антикорупційного суду України про кадрово-будівельні оборудки, в яких фігурує прізвище експрем’єра...

Офіси у ЖК «Аристократ» було оформлено на Юрія Гижка, підприєм­ця із Вінниці, рідного міста Володими­ра Гройсмана. Гижка там знають як лю­дину, дуже наближену до експрем’єра. Коли в «Аристократ» навідалися журна­лісти-розслідувачі, охоронці розповіли їм, що вказані офіси справді належать Володимиру Гройсману. Трохи раніше це визнав і гендиректор компанії «Ук­рбуд девелопмент» Олег Майборода.

Директор НАБУ Артем Ситник поки що утримується від коментарів у «спра­ві Гройсмана». В інтерв’ю «Дзеркалу тижня» він заявив, що експертизи у цій справі ще не завершено. «Як тільки бу­дуть стовідсоткові докази тієї чи іншої версії, ми все прокоментуємо», — підсу­мував директор НАБУ.

Зате бурхливо відреагували на озву­чені вище звинувачення у команді Во­лодимира Гройсмана. Прес-аташе експрем’єра Василь Рябчук заявив: «У мережі було оприлюднено інформацію про нібито причетність Володимира Гройсмана до справ скандально відо­мого Максима Микитася. Як представ­ник Володимира Гройсмана офіційно заявляю, що він не має ніякого відно­шення до будь-яких корупційних діянь, а інформація з цього приводу — абсо­лютна брехня. З огляду на те, що були оприлюднені чергові рейтинги, які по­казують, що довіра українців до Воло­димира Гройсмана росла останні пів року і становить вже 31%, поява не­правдивої інформації, покликаної його скомпрометувати, — не що інше, як по­чаток брудної політичної кампанії».

Гройсман, який після відставки у серпні 2019-го майже на рік зник з по­літичного обрію, в останні місяці зна­чно активізував свою діяльність. Він став постійним учасником ток-шоу на телеканалах, які належать Ахметову і Пінчуку. Через це оглядачі роблять ви­сновки, що олігархи через підконтроль­ні медіа готують ґрунт для повернення експрем’єра в урядовий офіс на Гру­шевського. А у перспективі, не виклю­чено — і на Банкову…

Але як тоді бути з оборудкою в «Арис­тократі», якою прискіпливо займається НАБУ? Не виключено, що антикорупційні органи також вчепляться і за слова Олек­сандра Данилюка, колишнього міністра фінансів в уряді Гройсмана. Данилюк кон­фліктував з Гройсманом через те, що той захищав тодішнього керівника Державної фіскальної служби Продана, попри оче­видні провали в його роботі. За словами Данилюка, «Продан фактично прикривав для прем’єра схеми на митниці».

Схожі новини