Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Корупціонерам — тюрми, а не виправні роботи і штрафи!

Венеціанська комісія роз’яснила, як в Україні мають карати можновладців, які приховують свої статки

Глибоку конституційну кризу, яка від кінця жовтня стрясає Україну, може бути подолано у найближчий час. Причини і рецепти виходу з неї у ніч на минулий четвер назвала Європейська комісія «За демократію через право», яка є дорадчим органом Ради Європи з конституційних питань («Венеціанська комісія»). Її висновок надійшов до Києва після прохання президента Зеленського роз’яснити, як українська влада мала би долати колапс, спричинений скандальним рішенням Конституційного Суду щодо електронного декларування.

Нагадаємо, 27 жовтня КС у відповідь на подання 47 нардепів від «ОПЗЖ» і депутатської групи «За майбутнє» визнав неконституційним кримінальне покарання за недостовірні відомості у деклараціях чиновників, політиків, суддів або за відмову робити такі звіти. Вважав таку відповідальність надмірною. Конституційний Суд також відмовив Національному агентству з питань запобігання корупції у праві відстежувати статки суддів (бо це начебто є тиском на їхню незалежність), обмежив інші повноваження НАЗК. Таке рішення викликало обурення у суспільстві, адже позбавляло його контролю за чиновниками, відчиняло ворота перед корупціонерами (що й підтвердило згодом вимушене закриття десятків кримінальних проваджень проти них).

За півтора місяця ні президент, ні Верховна Рада не змогли знайти адекватну, у рамках закону, відповідь на цей виклик. Шлях до розв’язання проблеми підказала Венеціанська комісія. Її висновки розставили всі крапки над «і», й можуть стати підручником для виходу з тупика.

У Венеціанській комісії дали зрозуміти, що у питанні е-декларацій Конституційний Суд України протиправно перебрав на себе роль законодавчого органу. Що, ухвалюючи свій вердикт, судді КС цілком могли мати конфлікт інтересів і діяти під його впливом. «Венеціанка» вказала на процедурні порушення з боку КС, закритість, а не публічність слухань, недостатню аргументацію, суперечливість доказів, протиріччя міжнародній практиці. І ще про те, що судді вийшли за межі конституційного подання, скасувавши ті норми, про які згадані депутати навіть не просили. А ще у листі з Європи зазначено: КС не продумав наслідки своїх дій.

Європейські правники чорним по білому написали: ув’язнення за брехню у деклараціях, проти чого виступив КС, є цілком обґрунтованим, а відтак цю норму слід якнайшвидше повернути у закон.

Показово, що, недочікуючись висновку Венеціанської комісії, парламент 4 грудня ухвалив «компромісний» закон про відповідальність за неправдиве е-декларування. Покарання за ці гріхи там прописано майже символічне: штрафи від 42,5 тис. грн. до 85 тис. грн., громадські роботи на строк від 150 до 240 годин, обмеження (але не позбавлення!) волі на строк до двох років із забороною працювати на керівних посадах. Тюрмою корупціонерам у цьому законі (на відміну від попереднього) навіть не пахне…

Документ уже підписав спікер ВР і відправив на підпис президенту. На Банковій вичікують. Якщо Зеленський заветує його і запропонує депутатам вчинити так, як напоумила нас Венеціанська комісія — значить, висновки зроблено правильні. Якщо ж побачимо намагання сподобатися «і нашим, і вашим», конституційна криза пустить метастази. З усіма наслідками, які випливають із цього.

Думка з приводу

Іванна Климпуш-Цинцадзе, колишній віцепрем’єр, народний депутат («Європейська Солідарність»)

Замість того, аби виводити країну із численних криз, «слуги народу» в унісон із «антикорупціонерами», які відробляють свої призначення на рибні посади в держпідприємствах, продовжують мантру про «корупцію попередників». Нагадаю, що погані попередники запровадили за брехню в деклараціях тюремне ув’язнення. «Нові обличчя» не просто не посилюють боротьбу з корупцією — вони цю корупцію очолили! Можна довго розводити теревені про міру покарання, але все це порожня балаканина, якщо ми забуваємо найголовнішу його умову: невідворотність. А про неї говорити не доводиться. Бо, нагадаю, коли Зеленський був кандидатом у президенти — то «забув» задекларувати віллу в Італії. А цьогоріч забув про дивіденди на кілька мільйонів…

Схожі новини