Передплата 2024 «Добрий господар»

«Цьогоріч маємо професіоналів із оперних театрів Європи»

Із 1 по 4 грудня у Трускавці відбудеться ІІІ Міжнародний конкурс вокалістів «Пам’яті Мусліма Магомаєва», медіапартнером якого є газета «Високий Замок»

У світі є добра традиція- популяризувати курорти і виводити їх у ранг культурних центрів. Це дає змогу підвищити імідж країни на світовій арені та привабити додаткові інвестиції. Усім відомі такі курортно-фестивальні міста, як Сопот, Канн, Карлові Вари, Юрмала тощо. І коли ще три роки тому усі дивувалися, для чого курортному Трускавцю конкурс «Пам'яті Мусліма Магомаєва», його організатори — народний артист України та вірний син Азербайджану Гурбан Аббасов і відома телеведуча та співачка Наталія Кудряшова — були впевнені: Трускавець має бути не лише курортною столицею України, а й міжнародним культурним центром!

Цьогоріч у зв’язку з про­тиепідемічними вимогами конкурс, інформаційним медіапартнером якого є газета «ВисокийЗамок», відбудеться у змішаному форматі: учасники, члени журі та продюсери на від­біркових турах будуть присутні «наживо», глядачі зможуть при­єднатися до конкурсу онлайн. Як вдалося у час пандемії ор­ганізувати конкурс, і що дає стартовиймайданчик оперним співакам? Журналістка «ВЗ» за­питала про це у голови журі та головного організатора кон­курсу Гурбана Аббасова.

— Змін цьогоріч на конкур­сі не буде, — каже пан Гурбан. — Як і у попередні роки, серед 150 учасників методом сліпого прослуховування ми відібрали 15 найкращих. Як і раніше, наш конкурс не передбачає фінан­сового внеску за участь. Навіть більше, співаки, які пройшли відбір, усі чотири дні конкурсу не платять за проживання-хар­чування, розважальну і відпо­чинкову програми. Усі витрати взяв на себе організаційнийко­мітет. І ще є гарна новина. Цього року вперше до Трускавця приї­де Надзвичайнийта Повноваж­нийПосол Азербайджанської Республіки в Україні Ельміра Ахундова.

— Як вдалося роздобути ко­шти на проведення конкурсу?

— Цього року проводи­мо конкурс виключно за раху­нок азербайджанської сторони — допомогло Посольство Азер­байджанської Республіки в Укра­їні, ДержавнийКомітет Азербай­джанської Республіки із роботи з діаспорою та Рада азербай­джанців України.

— Чи братимуть участь у конкурсі виконавці з інших країн?

— Подавалися на конкурс спі­ваки з Казахстану, Литви, Поль­щі, але вони не пройшли сліпо­го прослуховування. Натомість українці, які працювали в опер­них театрах Європи на контр­актах (у Швейцарії, Франції, Іс­панії, Австрії тощо), у зв’язку з карантином повернулися в Україну і подали заявки на кон­курс. Тому цьогоріч маємо ба­гато професіоналів. А ще цього разу у нас боротимуться за при­зові місця навіть актори! Багато хто, отримавши класичну опер­ну освіту, не залишається лише в опері, а пробує себе на зні­мальному майданчику. От два актори, які знімаються у кіно, але мають консерваторську освіту, заспівають «Дивлюсь я на небо…» — українську пісню, яку співав легендарнийМус­лім Магомаєв, і виконання якої є обов’язковим у конкурсі. Ще у конкурсі бере участь фіналіст «Голосу країни» Макс Гара.

— Може, хтось братиме участь дуже унікальний?

— У нас усі 15 виконавців — унікальні. Але маємо таку «ро­дзинку», якійі самі здивувалися. Коли учасники подають заявку на сліпе прослуховування, ми їх реєструємо лише за номе­ром, але не знаємо імен і пріз­вищ. Тому, коли відібрали усіх 15 найкращих, щиро здивува­лися, що на конкурс потрапи­ло подружжя. А ще цього року участь у конкурсі нарешті ві­зьме учасник, якийподавався і у попередні роки, але на сліпо­му прослуховуванні виборював 16−17 місця. Тобто залишався у резерві. Цього року опинився знову у резерві. Але доля дала йому шанс: один з 15-ки фіна­лістів, соліст Одеської опери, не зможе взяти участі, оскіль­ки ми в останню мить через ка­рантин вихідного дня змістили проведення конкурсу, а у нього — вистава. Тому наполегливо­му учаснику-резервісту пощас­тило!

Схожі новини