Передплата 2024 ВЗ

Партійні фінанси співають романси...

Через огріхи у бухгалтерії «Батьківщина» недоотримає із державної скарбниці понад 6 мільйонів гривень

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) наклало табу на державне фінансування ВО «Батьківщина» у четвертому кварталі цього року (надання бюджетних коштів на статутну діяльність політичних сил передбачає Закон «Про політичні партії в Україні»). Якщо апеляційна інстанція, куди звернулася «Батьківщина», не скасує цього присуду, соратники Тимошенко не отримають на свої потреби більше ніж шість мільйонів гривень.

Санкції НАЗК було накладено через виявлені порушення у фінзвітності регіо­нальних осередків та центрального офісу «Батьківщини», яка є обов’язковою. Ска­жімо, перевірка виявила, що платіжні до­кументи на прийом спонсорських вне­сків у вигляді листівок, брошур, плакатів підписували особи, які на той час були за кордоном — відтак не могли вчиняти юри­дичні дії. Серед інших «неув'язок», на які вказало НАЗК: невідповідність дат укла­дання угод з компаніями і дат відкриття їхніх банківських рахунків; доходи донорів партії були меншими, ніж грошові внески на потреби цієї політичної сили…

Раніше журналісти-розслідувачі не раз розповідали про липових спонсорів кіль­кох політичних сил. Траплялося, що ве­личезні суми пожертв надходили нібито від літніх людей із жалюгідними пенсіями. Якщо вірити звітам, одна із жительок Кі­ровоградщини, яка працює рядовим ка­сиром у магазині, за пів року переказала на потреби однієї з партій… півтора міль­йона гривень.

Державне фінансування партій (які пройшли до парламенту) має на меті за­побігти політичній корупції, впливу на ці партії з боку олігархів. 2020 року на під­тримку п’яти партій, представники яких стали народними депутатами, надано 283 млн 530 тис. грн. Відповідно до кіль­кості набраних голосів «Слуга народу» мала би отримати за рік понад 140 млн грн (від цих коштів партія відмовилася), ОПЗЖ — 42 млн грн, «Батьківщина» і «Єв­ропейська Солідарність» — по 26 млн грн, «Голос» — майже 19 млн грн.

«ЄС» і «Голос» отримають також до­плати по 14 млн грн — за те, що витрима­ли гендерні квоти у своїх виборчих спис­ках.

Схожі новини