Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ввозили запчастини через окуповані території

Спецслужби викрили ділків, які закуповували «беушні» деталі для локомотивів у країни-агресора

Регіональна філія «Львівської залізниці» закуповувала неякісні запчастини у … РФ. Цей факт викрили працівники львівської СБУ. А ввозили ці «беушні» деталі через тимчасово окуповані території, «ЛНР» і «ДНР». Як повідомили журналісту «ВЗ» у пресслужбі львівської СБУ, потрібен час для того, аби оголосити фігурантам справи підозру. Триває експертиза документів.

Оперативники спец­служби встановили, що оборудка діяла про­тягом 2019−2020 років. Її ор­ганізатори — комерсанти, яким сприяли посадовці ре­гіональної філії. Зловмисники налагодили постачання вжи­ваних запчастин російсько­го виробництва до локомо­тивів. Деякі запчастини були взагалі непридатні для вико­ристання. Неякісну продук­цію ввозили контрабандою із РФ через тимчасово окупова­ні території Донецької та Лу­ганської областей.

За висновками експертів, своїми діями фігуранти не лише завдавали значних економічних збитків АТ «Укрзалізниця», а й створювали реальні передумо­ви до виникнення надзвичайних подій на об’єктах критичної інф­раструктури залізничної галузі.

«Через реалізацію таких протиправних механізмів мо­гло здійснюватися фінансуван­ня так званих „ДНР“ та „ЛНР“, — йдеться у повідомленні СБУ у Львівській області. — Крім того, незаконні схеми гальмують роз­виток вітчизняних машинобудів­них підприємств, які виготовля­ють або планують виготовлення такої продукції, створюючи при цьому додаткові робочі місця».

У межах кримінального про­вадження, розпочатого за ст. 191 (привласнення, розтра­та майна або заволодіння ним шляхом зловживання службо­вим становищем) Криміналь­ного кодексу України, у Льво­ві та Києві проводяться обшуки у посадовців «Укрзалізниці» та в офісах комерційних структур постачальників.

Викриття оборудки проводи­лось Управлінням СБУ у Львів­ській області за координації та спільно з Головним управлінням контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері еко­номічної безпеки С Б України, спільно зі слідчим управління Нацполіції Львівщини під проце­суальним керівництвом облас­ної прокуратури.

За інформацією обласної прокуратури, під час досудово­го розслідування в одному з під­розділів Регіональної філії вияв­лено нестачу комплектуючих на суму майже 800 тис. грн. Нато­мість у поліції Львівщини заяви­ли, що сума збитків, завданих залізниці, — понад 1,5 мільйо­на гривень. Крім того, правоо­хоронці перевіряють законність закупівлі підприємством за­пчастин на загальну суму понад 2,6 мільйона гривень.

Схожі новини