Передплата 2024 «Добрий господар»

Нардеп-«слуга» вимагав від орендаря 40 мільйонів

Операцію НАБУ із затримання хабарника було зірвано через витік інформації

У вищих ешелонах української влади заправляють політики-хабарники і чиновники-«кроти», які зливають зацікавленим особам інформацію державної ваги. Черговий доказ такої злочинної діяльності навів у своїй публікації, посилаючись на дослідження проєкту журналістських розслідувань «Схеми», головний редактор інтернет-видання «Цензор.нет» Юрій Бутусов.

За даними блогера, у липні цьо­го року Національне антикоруп­ційне бюро України готувалося за­тримати під час отримання великої суми неправомірної вигоди народного депу­тата від партії «Слуга народу» Павла Ха­лімона (він є заступником голови «зе­леної» фракції у парламенті, головою Чернігівської обласної організації пре­зидентської політсили). Судячи із отри­маних НАБУ аудіозаписів, Халімон вима­гав хабар у чернігівського аграрія Олега Дмитренка, який у держпідприємства «Івківці» орендував 5 тисяч гектарів зем­лі. Оренду було укладено на дуже вигід­них умовах. Чистий прибуток у результа­ті господарювання на цій землі становив 80 млн грн. Халімон начебто вимагав по­ловину цієї суми.

Як стверджує Бутусов, перемови­ни про цей «транш» 15 липня Халімон вів із Дмитренком в… Офісі президен­та. А саме, у кабінеті № 305, який нале­жить Борису Бауму, раднику заступни­ка керівника президентської канцелярії Кирила Тимошенка. На цій зустрічі був ще один нардеп-«слуга» — Андрій Мото­виловець. Протягом 19−22 липня Халі­мон, його довірена особа Сергій Селю­тін і Дмитренко кілька разів зустрічалися і спілкувалися телефоном щодо передачі майбутньої «віддяки».

Усі ці розмови орендар задокументу­вав і 21липня передав їх у НАБУ. Проана­лізувавши записи, детективи побачили вагомі ознаки злочину. І почали готува­ти спецоперацію із затримання Халімо­на та його спільників під час отримання хабара. Щоб, як мовиться, спіймати його на гарячому. Оскільки йшлося про чле­на парламенту, санкцію на його затри­мання, згідно із законом, повинен був дати генпрокурор. Вранці 22 липня НАБУ звернулося з відповідним клопотанням до Ірини Венедіктової. У цей же час Дми­тренко подзвонив Халімону і сказав, що обумовлена сума у нього є, і що він, як і домовлялися, готовий її принести. Про­те в обід, коли й мала відбутися пере­дача згадуваних 40 млн грн, Халімон… перестав брати телефонну трубку. Спе­цоперацію було зірвано. Натомість на­ступного дня у фірми Дмитренка з обшу­ками нагрянула поліція…

За словами Бутусова, співробітники НАБУ, які спілкувалися з ним, переконані, що стався витік інформації — хтось дуже впливовий на самому верху влади вряту­вав «слугу» Халімона від арешту.

А що сам нардеп, який фігурує на «ха­барних» плівках Дмитренка? Свій голос на них він визнав. Але злодіяння запере­чує…

Журналіст Юрій Бутусов звертає ува­гу: у липні цього року у високих київських кабінетах відбулося щонайменше три «зливи». Через витік важливої інформа­ції не вдалося провести спецоперацію із затримання російських терористів-«вагнерівців». Було відмінено операцію зі штурму в’язниць на окупованій території і визволення звідти українських військо­вополонених. Ну, а згодом відповідаль­ності за вимагання хабара уник народ­ний депутат від «Слуги народу».

Кажуть, коли йдеться про один факт, це може бути випадковістю. Але коли та­ких фактів кілька — то це вже тенденція, система!

Схожі новини