Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Рада виступила проти скасування карантину вихідного дня

Сьогодні, 17 листопада, у Верховній Раді не змогли скасувати постанову про карантин вихідного дня

Про це повідомляє «Прямий» та «УП».

  • За проголосували 149.
  • Проти проголосували 9.
  • Утримались 141.
  • Всього 354.

«Постанова по скасуванню карантину вихідного дня була провалена, бо такою є позицію Офісу президента та особисто Зеленського. Саме Зеленський підтримав такий вид карантинних обмежень, про що він заявив у своєму черговому відеозверненні напередодні. По суті, єдина фракція, яка практично не дала голосів — це „монобільшість“ СН», — розповів для «ВЗ» політолог Андрій Смолій.

Більшість фракцій жорстко розкритикували рішення Кабміну про локдаун вікенду, але голосів у залі не набралося.

Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія запропонував дати уряду два тижні, щоб подивитись, чи дасть посилення карантину бажаний результат, а вже потім ухвалювати рішення.

Читайте також: Уряд запровадив карантин вихідного дня: вимоги та правила

Після ухвалення цього резонансного рішення, журналісти «ВЗ» звернулися із коментарем до міського голови Львова Андрія Садового стосовно нових обмежень.

Він наголосив, що у четвер, 19 листопада, відбудеться ще одна онлайн-зустріч мерів обласних міст України із прем`єр-міністром Денисом Шмигалем, де обговорюватимуть можливість скасування «карантину вихідного дня».

«Можливо, до цього часу вже буде готовий компенсаторний пакет, який уряд хоче запропонувати для бізнесу, — сказав міський голова Львова. — Ну і звичайно, ми будемо радитися із бізнесом Львова та з бізнес-асоціаціями щодо наших подальших кроків. Тому що рішення, яке ми ухвалили в п’ятницю минулого тижня, ми ухвалювали разом із бізнесом (рішення виконкому ЛМР від 13 листопада про оголошення суботи і неділі робочими днями для працівників малого і середнього бізнесу, сфери культури. — Авт.). Вони просили нас його ухвалити, ми його ухвалили.

Вони розуміли всю недосконалість чинного законодавства, але ми приймали «соломонове рішення». Тому будемо сподіватися, що здоровий глузд ще переможе. Як говорила пані Голубовська, відомий український медик, «карантин вихідного дня» не дає жодного ефекту. Будемо ще раз переконувати уряд все ж таки врахувати інтереси людей, які самі себе годують, на себе заробляють. У місті Львові йдеться про 50 тисяч працівників — це малий, середній бізнес і сфера культури. Не можна їх викидати на вулицю, бо станеться соціальне збурення. Тож будемо вірити у мудрий компроміс".

А тим часом на цих вихідних львівські ресторатори та інші представники малого і середнього бізнесу працюватимуть так само, як і на вихідних 14−15 листопада. Про це «ВЗ» розповів голова Асоціації підприємців Львівщини Ростислав Пшемінський.

«Ми розуміємо, що ми порушуємо, але в такий спосіб ми будемо протестувати проти безглуздих рішень уряду, — сказав Ростислав Пшемінський. — Це наш своєрідний протест працею».

«Як і минулого тижня, я підготую умови для якомога безпечнішого ведення бізнесу, тобто проведу переговори з правоохоронними органами — щоб вони у Львові більш м`яко ставилися до підприємців», — сказав пан Ростислав.

«На цих вихідних наші всі заклади будуть працювати, будемо максимально «воювати» з поліцією, але при тому всьому ми готові почати з ними діалог. Наш протест проти «карантину вихідного дня» ми висловили під час пікету Львівської ОДА 11 листопада. І наш поки що чинний мер використав цю ситуацію для свого піару — не давши підприємцям чітких вказівок, а лише видавши рішення виконкому, яке точно не має юридичної сили.

Ми викликали на той пікет Андрія Садового, а він прийшов і лише попіарився. І це настільки різко дисонувало із нашим бажанням почути від нього конструктив. Ми хотіли, щоб він сказав чітко по пунктах, що нам робити. Зокрема, ми вимагали від нього рішення комісії ТЕБ та НС, яке дозволяє працювати у вихідні. Такі мали бути кроки. А він пішов тими кроками, при яких він не потрапляє під удар. Ми зробили декілька запитів і на жодний не отримали відповіді. Ми робили запити від Асоціації підприємців Львівщини, від народних депутатів, від громадських організацій, і всі вони зареєстровані в ЦНАПі, але відповіді і рішень нема".

Нагадаємо, що 17 листопада під Верховною Радою відбувається протест підприємців проти карантину «вихідного дня». Також у Верховній Раді зареєстрували постанову про рекомендацію скасувати карантин «вихідного дня».

Як відомо, в Україні почав діяти карантин вихідного дня, який триватиме щонайменше до кінця осені.

Схожі новини