Передплата 2024 «Добра кухня»

«Недільного локдауну» у Львові не буде?

Садовий обіцяє оскаржити рішення Кабміну в суді. А Синютка «бурхливу діяльність» мера назвав «піаром і окозамилюванням»

Львів «завмер» напередодні «карантину вихідного дня». Що буде у місті у суботу-неділю, 14−15 листопада, чи працюватимуть кафе і ресторани? Адже 11 листопада уряд запровадив на ці дні жорсткі карантинні обмеження, які дозволяють роботу цих закладів тільки на винос. Водночас у Львові (як і в інших великих містах України) відбулася масштабна акція протесту проти «недільного локдауну». Підприємці малого і середнього бізнесу заявили: якщо у них заберуть можливість працювати у вихідні, це поставить їх на межу виживання. Мовляв, саме на вихідних заклади сфери обслуговування отримують близько 40% свого тижневого доходу.

На компенсації, які пообіцяв прем’єр-міністр Денис Шми­галь, бізнесмени не дуже споді­ваються. Адже, як стверджували підприємці на мітингу, багатьом ще не виплатили компенсації за «весняний локдаун».

Нагадаємо, рішення уряду передбачає, що «карантин ви­хідного дня» почне діяти вже цими вихідними, 14−15 листопа­да, і триватиме щонайменше до 30 листопада. Згідно з докумен­том, у вихідні працюватимуть лише продуктові магазини, ап­теки, ветеринарні аптеки, авто­заправні станції, транспорт. За­клади громадського харчування працюватимуть лише на винос. Розважальні та масові заходи — під забороною.

То чи запроваджуватимуть у Львові «карантин вихідного дня»? Як кажуть, дасться чути. А наразі життєво важливе для під­приємців питання роботи їхніх закладів «взяли на списи» два конкуренти у другому турі вибо­рів голови Львівської ОТГ — Ан­дрій Садовий і Олег Синютка.

Чинний мер заявив, що Львівська міська рада готує по­зов до суду на рішення Кабміну про «карантин вихідного дня». А наразі у мерії створюють ро­бочу групу, яка захищатиме під­приємців в умовах «недільного карантину». Туди входитимуть юристи, керівник центру під­приємництва, бізнес-омбуд­смен, підприємці. Протягом вихідних працюватиме Центр підтримки підприємництва за телефоном гарячоїлінії15−80, де консультуватимуть підпри­ємців у випадку виникнення не­порозумінь.

Натомість чинний нардеп від «Європейської Солідарності» Олег Синютка вважає такі зая­ви Садового «піаром і окозами­люванням».

«Почув новину, що місь­ка влада Львова готує по­зов до суду на рішення Каб­міну про „карантин вихідного дня“, — написав Синютка на своїй сторінці у ФБ. — Плану­ється створення чергової „ро­бочої групи“. Піар та окозами­лювання напередодні другого туру виборів — по-іншому годі назвати імітацію „бурхливої ді­яльності“ Садового та його гру­пи. Бо ж і дитині зрозуміло, що рішення суду доведеться чека­ти місяцями. А діяти в інтересах львів’ян, зокрема підприємців, потрібно вже зараз. Міській вла­ді необхідно зробити конкрет­ні кроки для вирішення ситуа­ції. Перше. Львівський міський голова повинен скликати комі­сію ТЕБ і НС і там вирішити, яка саме епідеміологічна ситуація у Львові? І чи потрібно в нашому місті запроваджувати „карантин вихідного дня“? Друге. Потрібно скликати сесію Львівської місь­кради і там затвердити ці кроки. Таке рішення матиме юридичну силу, захищаючи людей від сва­вілля „зеленої“ влади, яка зага­няє країну в новий виток кризи. Я особисто, „Європейська Со­лідарність“ як партія, місяця­ми пропонуємо простий шлях: провести масове тестуван­ня львів’ян, відправити людей з позитивним тестом на само-ізоляцію і дозволити підприєм­цям працювати. Від себе до­дам: лише за кошти, які були вкрадені поки ще чинною місь­кою владою з ремонту вулиці Бандери (а це 90 мільйонів гри­вень), можна було б провести тестування щонайменше трети­ни львів’ян. Під час надзвичай­них ситуацій не можна втікати і ховатися за відосиками та суда­ми. Потрібен чіткий план і кон­кретні кроки».

Схожі новини