Передплата 2024 «Добра кухня»

Місцеві вибори: що потрібно знати перед голосуванням

У неділю, 25 жовтня 2020 року, українці обиратимуть депутатів сільських, селищних і міських рад та сільських, селищних і міських голів

Виборчі дільниці працюватимуть з 08:00 до 20:00, розповідає Еспресо.TV.

У зв'язку з пандемією COVID-19 кожен виборець повинен бути у захисній масці та мати при собі власну ручку, а паспорт показувати членам виборчої комісії, не передаючи його їм до рук.

Водночас цьогорічні місцеві вибори відрізняються насамперед тим, кожен виборець отримає на своїй виборчій дільниці кольорові бюлетені кількох типів. Основна різниця між бюлетенями така, що в одному треба буде поставити лише одну позначку, а в іншому — поставити позначку та вписати цифру за трафаретом.

Як пояснює Опора, новий тип бюлетеню міститиме ліворуч назву партії (та прізвище кандидата єдиного виборчого списку, який не бере участі в персоналізованому голосуванні, адже гарантовано пройде до ради, якщо партія подолає прохідний бар'єр), посередині два квадратики для голосування, а праворуч список прізвищ із 5−12 кандидатів від цієї партії.

Модель нового бюлетеню
Модель нового бюлетеню

Йдеться про новий бюлетень для голосування за кандидатів у депутати до обласної ради та районної ради. Його отримають ті виборці, які обиратимуть міську (сільську або селищну) раду із кількістю виборців 10 тис. і більше.

Таким чином, у першому квадратику необхідно поставити позначку (плюсик або іншу позначку) за партію, а в другому квадратику вписати за трафаретом номер кандидата від цієї партії (від 1 до 12), який Вам найбільше до вподоби. Це називається принципом відкритих списків.

У більшості населених пунктів України виборець отримає 4 виборчі бюлетені для голосування за кандидатів на посаду:

  1. міського (сільського або селищного) голови;
  2. депутатів міської (сільської або селищної) ради;
  3. депутатів районної ради;
  4. депутатів обласної ради.

Одначе, будуть і виключення.

2 бюлетені — отримають виборці міста Києва. Мешканці столиці голосуватимуть лише за міського голову та за депутатів міської ради.

3 бюлетені — отримають виборці, які мають виборчу адресу на підконтрольній українській владі території Донеччини та Луганщини. Вони голосуватимуть за очільника свого населеного пункту, за депутатів до місцевої ради та за депутатів до районної ради. Виборів до обласних рад там не буде.

5 бюлетенів — отримають виборці Житомира, Кривого Рогу, Кропивницького, Полтави, Херсона, бо, крім стандартного набору, мають ще вибори до районних у місті рад.

Читайте також: Навіщо «зеленій» владі всенародне опитування: пояснення політолога

Одночасно на вході до виборчих дільниць відбуватиметься ініційоване Володимиром Зеленським опитування. Прибулих на голосування проситимуть відповісти на 5 запитань від президента.

Нагадаємо, народна депутатка від «Слуги народу» Тетяна Грищенко пропонувала скасувати можливість другого туру на місцевих виборів, але почався сканадал й президентська партія не підтримала дану пропозицію.

Схожі новини