Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Було 20 мільйонів – залишилося 500 тисяч

Будівництво Палацу ігрових видів спорту відклали до «після карантину». Гроші перенаправили на боротьбу з коронавірусом

Будівництво Палацу ігрових видів спорту, що планували спорудити на Сихові, відклали до кращих часів. Дався взнаки коронавірусний карантин. Амбітний проєкт мерії зі спорудження «космічного» багатофункціонального спорткомплексу задумали ще 2017 року. З того часу він явно пробуксовує…

Палац спорту мав постати на проспекті Червоної Калини, по­руч із Сихівським лісом. Комп­лекс задумали спорудити, спо­діваючись на запроваджену ще тоді державну програму спів­фінансування будівництва ме­режі подібних спортивних па­лаців. Будівля Палацу спорту мала символізувати увагу ме­рії до розвитку дитячого спорту у Львові. Плюс там можна було б проводити міжнародні матчі, концерти та інші публічні захо­ди. Там мали бути чотири окре­мі зали для ігрових видів спорту — регбі, гандболу, баскетболу та волейболу, центральний зал на 3800 місць для проведення кон­цертів, басейн для гри у водне поло. Архітектурною «фішкою» спорткомплексу мав стати дах, трансформований у лижну гір­ку, з якої можна кататися цілий рік. Загальний кошторис проєк­ту був безпрецедентним, майже мільярд гривень — 961,7 млн.

У Львівській міськраді зрозу­міли, що навіть за співфінансу­вання держави майже мільярд­ний бюджет «не потягнуть». Тому проєкт вирішили «секве­струвати», унаслідок чого за­брали… басейн. Нова вартість будівництва становила вже 685 мільйонів. Однак через зупи­нення тендеру і початок проце­дури коригування мерія 2018 року не змогла скористатися державною субвенцією у сумі 54 млн грн. Її довелося повернути у держбюджет. Наступного року знову зверталися до Києва, щоб цю субвенцію Львову надали. Однак Київ її не надав.

Внаслідок третього тендеру 20 грудня 2019 року ЛКП «Па­лац ігрових видів спорту» під­писав договір із підрядником — ТзОВ «Альтіс-констракшн». І тут не обійшлося без скандалу: од­ним із засновників цієї компа­нії, як повідомляє ZAXID.NET, є тесть скандального ексголови ДФС України Романа Насірова.

Із міського бюджету на 2020 рік на будівництво Палацу ігро­вих видів спорту надано 20 міль­йонів гривень. Однак на «будові століття» досі кінь не валявся. Про те, що відбувається із «ве­ликим будівництвом» на Сихо­ві, журналісту «ВЗ» розповів на­чальник управління молоді та спорту Львівської міськради Антон Нікулін.

«На початку бюджетного року у бюджеті розвитку міста було передбачено на цей об’єкт 20 млн грн, — сказав Антон Ніку­лін. — Через карантин і ненадхо­дження коштів у бюджет міста ми вирішили кошти на фінансу­вання об’єкта перенаправити на медичну сферу. На сьогодні вся сума фінансування спорткомп­лексу становить лише 500 тис. грн. Об’єкт масштабний, до­рогий, і ЛМР не може збудува­ти його самотужки. Тим більше, за майже 30 років незалежності в Україні міські ради не побуду­вали жодного спорткомплексу. Тому маємо розраховувати і на держбюджет. Цього року міське управління спорту і ЛКП «Палац ігрових видів спорту» подали за­явку на відбір проєктів, які мо­жуть бути реалізовані за кошти Державного фонду регіональ­ного розвитку (ДФРР). Конкурс поки що не відбувся. Державна комісія розглянула сім проєктів, в тому числі й наш, але підтри­мали лише два палаци — у Рів­ному і Хмельницькому. Там було зроблено майже 50%. Але там об’єкти набагато простіші, це звичайні спортивні зали. І там роботи зараз призупинені, бо немає коштів.

Визначений підрядник — ТзОВ «Альтіс-констракшн». Вартість будівельних робіт, згідно із до­говором підряду, — 449 млн грн. Отримано дозвіл на виконання робіт і необхідні погодження для початку робіт. Початок виконан­ня робіт у цьому році було за­плановано на середину берез­ня. Проте пандемія внесла свої корективи… Після проведення карантинних заходів підрядник звернувся до нас із проханням відтермінувати початок вико­нання робіт — до послаблення карантину. Тобто якби не ця пан­демія, ми би стартонули з тим об’єктом. Бо 20 мільйонів — це достатньо коштів, аби стартону­ти. Але все одно ми розрахову­ємо на державний бюджет. Бо без нього нам буде дуже важко".

Схожі новини