Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Скасування другого туру виборів: черговий жарт чи реальна перспектива?

Нардеп від "Слуги народу" Тетяна Грищенко зареєструвала проєкт постанови Верховної Ради, в якому пропонує скасувати другий тур місцевих виборів у зв’язку з пандемією COVID-19

Про це йдеться у дописі Грищенко на її сторінці у Facebook.

«21 жовтня Україна встановила новий коронавірусний антирекорд. Лічильник кількості нових хворих за добу перетнув позначку в 6700.

Тому 20 жовтня мною був зареєстрований проєкт постанови Верховної Ради України № 4234. Пропонується скасувати повторне голосування на виборах депутатів сільської, селищної, міської ради (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч) та сільського, селищного, міського голови".

За словами Грищенко, метою цієї постанови є недопущення надмірного навантаження на медичну систему та забезпечення протидії поширенню COVID-19, епідемії грипу та ГРВІ, щоб знизити рівень загрози життю і здоров’ю населення.

На думку нардепа, нинішня ситуація вимагає кардинальних кроків, а «другі тури виборів нікуди не дінуться» — їх можна провести після карантину.

Читайте також: Місцеві вибори: як голосувати на самоізоляції

На таку заяву Грищенко швидко відреагував Комітет виборців України.

«КВУ наголошує, що питання проведення виборів не має супроводжуватися політичними спекуляціями. Раніше від представників влади неодноразово озвучувалися ідеї щодо можливого відтермінування місцевих виборів та заяви, які можна оцінювати як спроби політичного тиску на діяльність органів місцевого самоврядування (зокрема, щодо законодавчих спроб обмежити повноваження київського міського голови)», — йдеться на офіційній сторінці КВУ у Facebook.

У Комітеті виборців вважають, що ініціатива про відтермінування другого туру виборів до завершення карантину суперечить Конституції України і порушує виборчі права громадян.

«Згідно з Конституцією України відтермінування виборів, зокрема другого туру голосування, можливе лише в умовах введення воєнного чи надзвичайного стану. Згідно зі ст. 64 Конституції України в умовах воєнного або надзвичайного стану можуть встановлюватися окремі обмеження прав і свобод із зазначенням строку дії цих обмежень», — наголошується в заяві.

У Комітеті виборців України закликали голову Верховної Ради Дмитра Разумкова вжити невідкладних заходів із оприлюднення тексту проєкту постанови та звернулися до керівництва фракції «Слуга народу» з вимогою роз'яснити позицію політичної сили щодо ініціативи народного депутата «Слуги народу» про перенесення другого туру виборів.

Читайте також: ЦВК скасувала вибори на підконтрольних територіях Донбасу

Нардепи «Слуги народу» також не лишилися осторонь цієї події і прокоментували проєкт Грищенко.

Зокрема, у пресслужбі партії стверджують, що пропозиція скасувати другий тур — «особиста думка окремого депутата і не збігається з позицією партії Слуга народу». Також в політсилі нагадали, що виборчий процес вийшов на фінішну пряму і щось змінити вже неможливо.