Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Fact-checking виступу Зеленського: експерти почули маніпуляцію та перекручування

Експерти громадської організації «Європейський інститут» оперативно проаналізували головні тези з виступу Володимира Зеленського

Експерти прийшли до висновку, що текст виступу Володимира Зеленського є набором маніпуляцій, перекручень, а то й відвертої брехні, які мають дуже віддалений стосунок до реальності.

Зокрема, експерти наголошують, що попри оптимістичні заяви Зеленського про боротьбу з коронавірусом, Україна стала яскравим прикладом того, як непродумано та неефективно запроваджений карантин завдає економічних збитків бізнесу і країні загалом, але при цьому не дає необхідного ефекту зменшення темпів поширення інфекційного захворювання.

Україна фактично провалила боротьбу з COVID-19. З Фонду боротьби з коронавірусом вилучено 35 млрд грн на піар-проект Зеленського «Велике будівництво». Це нагадує політику Радянського Союзу, коли під час голоду держава експортувала хліб на Захід — порівнюють експерти.

Боротьба з корупцією була головною надією для багатьох з тих, хто проголосував за Зеленського. Однак факти говорить про протилежне — Україну накрила хвиля корупції. Ознаками зростання рівня корупції в Україні є поділ сфер інтересів між декількома впливовими гравцями в оточенні президента, поява нових корупційних схем на місцевому рівні: фінансова «махновщина», якій не перешкоджає центральна влада, ухвалення органами влади рішень, вигідних конкретному олігарху, наростання проблем з виконанням бюджету в Україні.

Зеленський відверто маніпулює, коли говорить про прийняття закону про імпічмент Президента як про його «здобуток». Закон про імпічмент виписаний таким чином, що реалізувати його неможливо. Так само і з «недоторканністю» депутатів. Це брехня від Зеленського — сьогодні депутата не менш складно притягнути до відповідальності. Бо замість недоторканості у вигляді рішення ВРУ про згоду Зеленський запровадив недоторканість депутатів через рішення про згоду Генерального прокурора.

Зеленський не виконав обіцянки припинити війну на Донбасі. «Мирні ініціативи» Зеленського розпочалися з відмови від миротворчої місії — одного з найкращих проектів української дипломатії, у якому президент Порошенко переконав міжнародних партнерів України. Але ця тема дуже дратувала Росію. Натомість Зеленський активно просував ідею розведення військ (де-факто — відведення українських військ з облаштованих місць).

Зеленський намагається просувати російську дезінформацію про відповідальність тих, хто зупиняв російську агресію у 2014 році. Йдеться про тих, хто зміг за кілька місяців створити нову армію і побудувати ефективне тилове забезпечення. Разом з тим, саме при Зеленському у час війни з Росією не виконується державне оборонне замовлення.

Експерти також зауважили, що Зеленський у своєму посланні не сказав:

  • про різке падіння ВВП ще до пандемії;
  • про повний провал із наповненням Держбюджету;
  • про виконання обіцянок перед Коломойським за його підтримку на президентських виборах;
  • про те, що будівництво доріг при Зеленському внаслідок корупції стало дорожчим більш ніж удвічі; про відновлення корупційних схем на митниці і на державних підприємствах — за півтора року державні підприємства, які працювали з прибутком, зараз у збитках.
  • Про зрив спецоперації по затриманню найманців ПВК Вагнера.
  • І про те, що завдяки Зеленському Україна стала фігурантом скандалу з імпічментом у США та мало не втратила двопартійну підтримку з боку республіканців та демократів.

Схожі новини