Передплата 2024 «Добрий господар»

Сміттєпереробному заводу у Львові – бути

Таким є рішення Львівського адмінсуду, який днями вдруге та вже остаточно відмовив у позові про заборону будівництва комплексу на вул. Пластовій

Судова епопея у справі заводу з переробки відходів тривала майже 9 місяців. Тож весь цей час його будівництво поблизу міських очисних споруд було фактично заблоковане. Зараз же — місту дають «зелене світло». І вже цього року тут обіцяють закласти перший камінь у майбутній комплекс. Про те, які роботи вже зараз тривають на вул. Пластовій і коли Львів врешті зможе похизуватись сучасним заводом, «Високий Замок» поспілкувався з міським головою Андрієм Садовим.

Хто будуватиме

Міжнародний тендер на визначення головного підрядника, який будуватиме сміттєпереробний завод у Львові, — на стадії завершення. Слово — за Європей­ським банком реконструкції та розвитку, що є одним із інвесторів проєкту. А ви­грає зрештою той, хто зробить найбільш вигідну для міста пропозицію. Однак уже зараз відомо, що обидва учасники торгів мають багатий досвід будівництва таких об’єктів у різних містах Європи, тож гото­ві запропонувати якісні та швидкі послу­ги й у Львові: після підписання договору з переможцем останній матиме лише 24 місяці, аби не тільки збудувати, а й нала­годити роботу заводу.

Так, силами компаній WTT (Німеччина) та Axis (Литва) надсучасні комплекси з переробки відходів свого часу з’явились у Великобританії, зокрема — у Лондоні, містах Італії та Литви. Цього разу вони об’єднались у консорціум, аби разом бо­ротися за право збудувати такий завод у Львові. Другий учасник тендеру, який успішно пройшов його перший етап, — компанія Control Process S.A., яка є, фак­тично, головним підрядником зі спо­рудження таких комплексів у Польщі. Її проєкти, зокрема у місті Стальова Воля поблизу Ряшева, були зразком для Льво­ва у виборі технології майбутнього заво­ду на Пластовій.

Чому Пластова

Комплекс буде розташований у ме-жах міста, на вул. Пластовій, 13, поблизу міських очисних споруд, які місто неза­баром також планує модернізувати. Сам проєкт заводу пройшов комплексну дер­жавну експертизу та отримав позитив­ний висновок, а місто отримало ліцензію на переробку відходів.

«Чому не біля якогось села у Львів­ській області? Тому, що кожна грома­да сама має дбати про свою господарку, — каже Андрій Садовий. — Для європей­ських міст абсолютно типовою є практика функціонування таких заводів не лише у віддалених промзонах, як це буде у Льво­ві, а практично поруч із житловими квар­талами. Безперечно, для цього завод має будуватись за сучасними технологіями, саме тому партнерами проєкту ми обра­ли потужні європейські фінансові та еко­логічні структури. А вони фінансують ви­ключно екологічно безпечні проєкти».

Що ж зараз?

А поки Львів став першим містом в Україні, де почали вирішувати пробле­му накопичення опалого листя еколо­гічним методом. Так, на Пластовій уже працює компостувальна станція органіч­них відходів. Там накопичують компост, який отримують від переробки харчово­го і садового сміття. Кожен охочий фер­мер може одержати його від міста без­коштовно. Також діє пілотний проєкт із розміщення спецконтейнерів для збору органіки біля будинків, закладів харчу­вання тощо.

«Усі необхідні процеси йдуть, хоча й не так швидко, як би нам хотілося. Вчимо­ся сортувати сміття вже, особливо орга­ніку. Це допоможе заводу функціонувати значно ефективніше», — резюмує міський голова.

До слова, назвати вартість будівни­цтва майбутнього комплексу місто змо­же лише після того, як обере генпідряд­ника. Наразі ж інвестори готові надати Львову 25 млн євро кредиту на вигідних умовах та ще грант у сумі 10 млн, який не потрібно повертати.

Схожі новини