Передплата 2024 «Добрий господар»

Устами Фокіна говорив... президент Зеленський

87-річного Вітольда Фокіна звільнено із посади першого заступника керівника української делегації у Тристоронній контактній групі, яка у Мінську вела переговори щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі

У відставку цього глибокого політичного пенсіонера відправили через величезний негативний резонанс, який викликали у суспільстві його, антиукраїнські за суттю, заяви. На своїй останній посаді він пропрацював півтора місяця.

Пояснюючи звільнен­ня Фокіна, в Офісі гла­ви держави заявили, що для президента «принципо­во, щоб усі, на кого покладе­но виконання функцій від імені держави, завжди керувалися у своїй діяльності та висловлю­ваннях національними інтере-сами України й чинили спра­ведливо». Навряд чи сказано це щиро. Фокін не втомлював­ся шокувати українців проро­сійськими тезами, а на Банковій вдавали, що нічого страшно­го не відбувається. Президент ні разу публічно не відреагував на ці заяви, хоча мав би діяти блискавично (як робить він це тоді, коли йому не подобаєть­ся якийсь чиновник).

Чаша терпіння співвітчизни­ків переповнилася після того, як Фокін (його, на прохання внучки Маші, на «миротворчу» роботу запросив глава ОПУ Андрій Єр­мак) промимрив, що не бачить жодного підтвердження того, що на Донбасі триває війна між Росією і Україною. Ці сло­ва «вкурвили» навіть близького до Зеленського міністра-сило­вика, який назвав Фокіна мер­зотником. Престарілий функ­ціонер і раніше дозволяв собі багато політичних провокацій і спекуляцій. Наприклад, озву­чував московські «темники» про те, що війна на Донбасі розпо­чалася через… мову. Виправ­довував Росію за те, що забрала в України Крим, бо інакше, мов­ляв, туди зайшли б американці. Фокін виступав за загальну ам­ністію бойовикам, за надання спеціального статусу Донбасу, проведення там виборів.

Українську делегацію у Мін­ську продовжує очолювати 86-річний Леонід Кравчук.

Коментар для «ВЗ»
Сергій Таран, директор Міжнародного інституту демократій

Для чого чинний президент вводив Фокіна у переговорну гру­пу? А не було ніякого Фокіна! Був Зеленський! Саме він призна­чає своїх представників, які реалізують зовнішню політику, за яку (відповідно до Конституції) відповідає президент України. Зе­ленський призначає главу МЗС, послів, інших осіб, які ведуть міжнародні перемовини від імені України. Те, що говорив Фокін, насправді говорив Зеленський! Якщо він делегував Фокіна, то, напевно, давав йому відповідну установку. Але оскільки вкрай негативно на тези Фокіна зреагувала громадськість, Зеленський вирішив його поміняти. І заодно скинути на нього весь негатив.

Відставка Фокіна аж ніяк не знімає величезну проблему. Пла­ни-ідеї, які озвучував Фокін, залишились у головах керівництва нашої країни.

Не лише Фокін оприлюднює шкідливі для України тези. Те саме робив Леонід Кравчук. Те саме робив одіозний Сивохо. Цих людей призначав Зеленський.

Схожі новини