Передплата 2024 «Добрий господар»

Від речника МВС і Антимайдану до головного силовика Зеленського: журналіст розповів про вертикаль Татарова 

5 серпня заступником голови Офісу Президента з питань правоохоронних органів був призначений Олег Татаров, і це призначення свідчить про радикальні зміни політичного курсу Володимира Зеленського

Як пише Юрій Бутусов на сайті Цензор. нет, нова посада була створена спеціально під Татарова — раніше цю сферу контролював заступник голови ОП Андрій Смирнов, тепер Смирнову залишили тільки контроль над судовою системою.

Татаров був заступником голови слідчого управління МВС за часів Віктора Януковича, і фактично став спікером антимайдану, у 2013−14 роках щодня виступаючи на пресконференціях і в телеефірах з розповідями про те, як майданівці порушують закони. Татаров був наближений до глави МВС Олександра Захарченка, а потім включений в люстраційний список і тому не міг бути призначений на державну посаду, але Зеленський закон про люстрацію для призначення Татарова порушив.

За які заслуги Татаров став заступник голови ОП?

Організація сімей полеглих Героїв Небесної Сотні виступила з протестом проти призначення Татарова. Зеленський за Татарова заступився: «Ми всі жили за часів Януковича. Але деякі люди втекли разом з паном Януковичем. А, в принципі, багато людей залишилося нормальних, які не зрадили Україну. Мені здається, що це несправедливо: всіх людей, які очолювали ту чи іншу гілку влади за часів Віктора Федоровича Януковича, вважати кимось, так би мовити, зі старої влади».

Татаров — не «хтось», Татаров був одним з облич антимайдану, одним із основних пропагандистів Януковича, не сходив з екранів і брехав, брехав, брехав. Ось, наприклад, фрагмент помилкових заяв про Майдан, які Татаров як офіційна особа поширював на програмі Шустера 13.12.2013, порівняйте з реальністю:

«Розповсюджуються думки про те, що міліція, знову ж таки, готує штурм захоплених приміщень, в яких перебувають громадяни. Повірте, цього немає. Все повинно відбуватися мирним чином. Стосовно Майдану: міліція виконувала рішення державного виконавця. На жаль, державному виконавцю не дали можливості зачитати це рішення — декілька разів спроба була. Але все-таки воно було доведено до громадян. У рішенні було зазначено, що комунальні служби повинні звільнити центральну територію міста. Не Майдан, повторюю — вулиці, і міліція надавала в цьому допомогу. І для того, щоб не порушувати нормальний уклад життя, не заважати проїзду транспорту, міліція виконувала рішення суду саме вночі. Без застосування сили, без застосування спеціальних засобів міліція виконувала рішення суду. І ви бачите, що засоби масової інформації, зокрема і закордонні, позитивно висвітлювали діяльність міліції».

Вертикаль Татарова

Хто ж призначив Татарова? Відповідальність за це рішення, за даними Цензор. НЕТ, взяв на себе глава ОП Андрій Єрмак. Зеленський дозволив йому вибудувати свою силову вертикаль, незалежну від міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, голови СБУ Івана Баканова і генерального прокурора Ірини Венедиктової.

Єрмак вирішив будувати свій вплив, спираючись на кадри антимайдану і Януковича, яким за будь-яку ціну потрібно зачепитися за владу. Татарова до Єрмака привів ексзаступник голови адміністрації Януковича Андрій Портнов. Татаров для Портнова — близька людина. Досить сказати, що саме Татаров був довіреною особою і адвокатом Портнова. А Портнов зараз — ключова фігура, яка допомагає Офісу Президента, за допомогою Окружного адмінсуду, штампувати потрібні рішення у владі. Голову ОАСК Вовка і Портнова найближчі ділові відносини пов'язують з моменту створення суду.

З серпня 2020 року Татаров за підтримки Єрмака і Портнова зумів домогтися цілої низки призначень, які перетворили його на найвпливовішого силовика, здатного «вирішувати питання» в цілому блоці правоохоронної системи.

Фото Цензор.нет
Фото Цензор.нет

Ось список призначень Татарова:

1. 10 вересня на пост заступника генерального прокурора призначено Максима Якубовського. Він був звільнений з ГПУ у 2017-му році за скороченням штату, до війни працював в офісі Віктора Медведчука над проросійськими проєктами. Таким чином, Татаров отримав можливості вирішувати питання в ГПУ безпосередньо через свою людину.

2. 16 вересня Конституційний суд, залежний від ОАСК Вовка, ухвалив рішення про неконституційність положення про створення НАБУ. Таким чином, Татаров і Портнов зі схвалення Зеленського готують операцію по зняттю директора НАБУ Артема Ситника і підрив системи НАБУ через рішення судів. Рішення КС фактично засноване на виведенні НАБУ зі сфери впливу президента — тобто, якщо план Татарова і Портнова спрацює, нового директора НАБУ призначатимуть без участі Зеленського.

3. 17 вересня фракція «Слуга народу» провела спільно з «Опозиційною платформою» Медведчука голосування за обрання нової конкурсної комісії з обрання Спеціального антикорупційного прокурора. Очевидно, що ролі Портнова і Татарова в такому союзі були ключовими. Татаров хоче взяти під контроль САП і НАБУ.

4. 22 вересня на пост виконуючого обов'язки голови Державного бюро розслідувань призначено Олексія Сухачова. Сухачов був заступником начальника департаменту Генпрокуратури, але переатестацію Рябошапки не пройшов, був звільнений. Однак Окружний адмінсуд в липні 2020-го терміново… скасував переатестацію і звільнення Сухачова! Таким чином, зобов'язана Татарову людина була призначена виконуючим обов'язки глави ДБР.

5. 22 вересня саме з подачі Портнова Зеленський своїм указом знову призначив в Окружний адмінсуд суддю Кирила Гарніка, якого Портнов завів в цей суд ще в 2013-му році. Татаров повністю спирається на ОАСК. Таким чином, Зеленський фактично підтримав Вовка в боротьбі проти кримінальної справи НАБУ і посилив тиск на антикорупційну систему.

Татаров активно впливає на дії всієї правоохоронної системи й розширює свій вплив.

Татаров спирається на підтримку Єрмака, Портнова, Вовка, Медведчука, Коломойського.

Хоча Зеленський ходить покладати квіти до меморіалу Небесної Сотні, він призначає у владу тих, хто причетний до загибелі Небесної Сотні й до спроб придушення Майдану. Цікаво, як в цьому році Зеленський прийде покладати квіти до меморіалу майданівцям — чи прихопить він із собою свого силового зама Татарова? Або Татаров буде вже настільки впливовий, що зможе проігнорувати офіційний захід за участю президента?

Схожі новини