Передплата 2024 «Добра кухня»

Зеленський зганьбився через «Роттердам+»

Суд не побачив жодного криміналу у застосуванні цієї формули

Одне з основних передвиборчих звинувачень Володимира Зеленського на адресу його попередника Петра Порошенка, в яке щиро повірили багато довірливих виборців, — про начебто дахування «злочинної» схеми в енергетиці «Роттердам+» — луснуло, як мильна бульбашка, виявилося пустопорожнім. У цій формулі не було нічого злочинного. Це випливає із рішення Вищого антикорупційного суду України (ВАКС).

Для тих, хто призабув бурхливі події по­літичної весни 2019 року, нагадаю, що під час дебатів на київському стадіоні «Олім­пійський» тодішній кандидат у президенти Зеленський гнівно кидав у бік Порошенка: «Скільки вам особисто занесли за „Роттер­дам+“?». А згодом його штаб в ультимативній формі вимагав від чинного тоді глави держа­ви відповісти на це звинувачення у корупції…

Півтора року, за завданням команди Зелен­ського, правоохоронні органи збивалися з ніг, аби лиш знайти докази зловживань з боку По­рошенка. Але, незважаючи на всі потуги, жод­ного криміналу так і не знайшли. Не зафіксу­вали будь-якої шкоди, якої могло б завдати комусь застосування цього механізму Більше того, майже всі експерти (у тому числі — кри­тично налаштовані до Порошенка) твердили, що «Роттердам+» був найвигіднішою опера­ційною схемою у вітчизняному паливно-енер­гетичному комплексі. Що вона дозволяла за­куповувати енергоносії за найнижчою ціною.

Та й на думку слідчих, не було зібрано до­казів протиправної діяльності. На переко­нання детективів САП, у разі скерування цієї справи у суд, там вона би неодмінно «розси­палася». Саме тому її і було закрито.

Своїм рішенням у справі за позовом ко­лишнього нардепа Віктора Чумака ВАКС став на бік прокурора Спеціалізованої анти­корупційної прокуратури Віталія Пономарен­ка, який закрив порушену кримінальну спра­ву щодо «Роттердаму+» — через відсутність складу злочину. Суддя Катерина Широка своїм рішенням постановила відхилити зая­ву скаржника і залишити в силі рішення про­курора.

До слова, єдиним потерпілим у справі про «Роттердам+» вважав себе власник Ніко­польського заводу феросплавів. Цим влас­ником є Ігор Коломойський. Ну дуже близь­ка до президента Володимира Зеленського людина…

Схожі новини