Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Буду їб...ти, як тупих свиней!»

Такими словами новопризначений прокурор Тернопільської області погрожував підлеглим – якщо не виконуватимуть «будь-яких наказів»

«Нові обличчя» у владі — нові «інфарктні» новини. Одна з них надійшла із «файного міста» Тернополя. Величезний резонанс викликало тут призначення керівником обласної прокуратури 30-річного уродженця Яворова на Львівщині Миколи Петришина. Так енергійно узявся за роботу, що через кілька днів його змушені були з тріском звільнити.

11 вересня генпрокурор Ірина Венедіктова послала свіжий десант у всі регіо­нальні прокуратури країни. На сайті ГПУ запевняли, що «в оновлених органах працюватимуть прокуро­ри, які успішно пройшли оцінювання за критерія­ми професійної компе­тентності, етики та до­брочесності» (виділення наше І. Ф.). Наскільки цим параметрам відпові­дає Микола Петришин, мо­жете судити самі…

Після офіційного пред­ставлення новий шеф Тер­нопільської облпрокура­тури покликав найближче своє оточення на това­риський банкет. Прийнят­тя відбулося прямо у стінах установи на вулиці Листо­падовій. За словами оче­видців, після випитої чарки Микола Петришин перед накритим столом почав «озадачувати» колег. Зму­шував ледь не поклясти­ся йому у вірності. Ска­зав, у всьому вони повинні орієнтуватися не стіль­ки на закон, як на нього. А хто цього не зрозуміє, того він, прокурор області, буде «їб…ти, як тупих свиней».

На таку негідну поведін­ку миттєво зреагував один із заступників Петриши­на, Олександр Божко. Той самий, якого запам’ятали як високопрофесійно­го, чесного, принципово­го фахівця у центрально­му офісі ГПУ. І якого через ці його риси пресував, гру­бо ображав сумнозвісний «юрист Януковича» Порт­нов. Божко звернув увагу своєму начальникові, що той дозволяє собі непри­пустимі речі. Таке заува­ження дуже не сподобало­ся пану облпрокурору, і той відразу, за найменшої на­годи почав тиснути на Бож­ка…

Звістка про пиятику і фюрерські замашки про­курора Петришина швидко долетіла до Києва, до Ген-прокуратури. Поінформо­вані люди кажуть, що керів­ник ГРУ Ірина Венедікто­ва розпорядилася негайно відправити учасників де­філяди у психоневрологіч­ний диспансер — на судо­во-медичну експертизу. Щоб з’ясувати, чи вжива­ли вони алкоголь на робо­чому місці. Петришин бо­жився, що нічого такого не було. 16 вересня відбуло­ся засідання дисциплінар­ної комісії ГПУ. Прихильни­ку «нетрадиційних» методів роботи порадили подати у відставку. Причина — «непо­розуміння з колегами». 17 вересня з’явилася заява Петришина про звільнення «за власним бажанням»

Службова кар’єра ха­мовитого прокурора була стрімкою. У 2012 році закін­чив Національний універ­ситет «Юридична акаде­мія України імені Ярослава Мудрого», у 2019 році — На­ціональну академію дер­жавного управління при Президентові України. Із серпня 2012 року працю­вав на посадах слідчого, старшого слідчого Львів­ської прокуратури з нагля­ду за додержанням законів у військовій сфері Західно­го регіону України, слідчо­го в особливо важливих справах слідчого відді­лу слідчого управління Ге­неральної прокуратури України, слідчого в осо­бливо важливих справах Головної військової проку­ратури Генеральної проку­ратури України. Проходив службу на посаді військо­вого прокурора Донецько­го гарнізону, військового прокурора Дарницького гарнізону Центрального регіону України.

Журналісти, які спеціа­лізуються на розслідуванні корупції, відзначають такий факт: до 2013 року Микола Петришин із зарплатою тро­хи більше 80 тисяч грн на рік не декларував жодного на­житого майна і грошових за­ощаджень. А нині у нього є три квартири (дві записано на дружину і тещу), власний офіс у столиці, будинок у Ки­єві на 194 кв. метри, кіль­ка земельних ділянок, п’ять крутих авто — Audi A3, Audi A5, Toyota Camry, Mazda CX-7, КІА.

Походження своїх чи­малих статків Петришин пояснив так: «У мене кра­сива дружина, вона займа­ється бізнесом…». Подей­кували, що дружина тепер уже колишнього керівни­ка Тернопільської облас­ної прокуратури, пані Анна, є помічницею народної де­путатки від «Слуги народу» Оксани Гринчук. Ми пере­вірили: так і є. Не біда, що працює на громадських за­садах…

Схожі новини