Передплата 2024 ВЗ

Самбір вийшов з «червоної зони»

Це сталося так само несподівано, як два тижні тому, коли місто там опинилося

Вчора державна комісія з надзвичайних ситуацій послабила карантинні умови і єдине місто Львівщини, яке перебувало у «червоній зоні», — Самбір, автоматично перейшло у «зону помаранчеву».

Міністр охорони здоров'я Максим Степаном сьогодні задоволено заявив, мовляв, як добре і правильно, що Самбір побув на «червоному» карантині, чемно дотримувався усіх вимог і тому «підлікувався» до рівня «помаранчевих». Хоча Самбір, здається, і досі не розуміє, чому «почервонів».

Як місто прожило два тижні суворого карантину?

По суті, так само, як і до цього. Міський голова Юрій Гамар одразу чесно казав, що у місті не можна знову закривати малий і середній бізнес, відправляти людей на вимушені канікули, бо збіднілі підприємці ще не оговталися від весняного карантину. Такої ж позиції дотримувалися депутати міської ради.

Місцеві жителі, особливо підприємці, переживали лише за те, чи приїхали до Самбора львівські правоохоронці, аби штрафувати порушників карантину. Але копи не лютували, як правило, ходили по крамницях і лише нагадували про «червону зону», мовляв, треба закривайтися. Але то були, радше, профілактичні бесіди, бо ринки та промислові магазини з оглядкою, але працювали.
Одного дня група підприємців знову ходила під Ратушу жалітися на некомфортні умови роботи, пов’язані з суворим карантином! Чиновники казали людям посилатися на рішення міської ради, яке на території міста з Магдебурзьким правом має дуже велику силу…

А ось транспорт ці два тижні не їздив. Що створювало колосальні незручності. У передмісті Самбора висаджували чи садили пасажирів, а вокзал був порожнім. От чого справді досягла «червона» зона, то змусила практично усіх ходити в масках, все решта — як до часів коронавірусу…

Міський голова Юрій Гамар сказав сьогодні «Високому Замку» таке: якби опоненти штучно не нагнітали ситуацію, спричинену не стільки хворобою, скільки політикою та місцевими виборами, то з коронавірусом все було б значно спокійніше. І додав, що статистика захворювань в Україні дуже прикра і усім треба навчитися жити в умовах карантину.

Схожі новини