Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Мене якраз везуть у Львів в реанімацію, клятий вірус...»

 Сьогодні Старосамбірщина прощається з керівником Центру первинної медичної допомоги, який «згорів» від коронавірусу

Буквально тиждень тому для спецвипуску «Високий Замок Самбірщина» готував публікації про справи у медицині…

У Старосамбірському районі якось так дивно складається, що деякі сільські медики від травня працюють без зарплат. Річ у тому, що коли село має менше, ніж 700 мешканців, то Національна служба охорони здоровя їх уже не фінансує, а каже: хочете утримувати малокомплектний ФАП, платіть з місцевого бюджету. Таких ФАПів у районі зо два десятки. І районна рада, маючи відповідну програму, закладає гроші у бюджеті. Проте від травня райдержадміністрація не хоче виконувати програму і радить такі ФАПи закривати взагалі.

Я брав коментар на цю тему у керівника первинки Василя Савенка, оскільки ФАПи у його відданні. Казав з долею чорного гумору, мовляв, давайте ще поховаємо сільську медицину і всім від того стане легше жити… А дії чиновників РДА охарактеризував іноземним словом «беспрєдел».

Інша тема того ж дня: чому люди, які відчувають у собі симптоми коронавірусу, або їх змушують пройти тест, бо хтось у колективі захворів, мусять самі платити за аналізи. Вартість від 350 до 1600 гривень за один тест. Дорого, але ж держава виділяє кошти на боротьбу з вірусом… І на це питання отримав від керівника первинної ланки медицини правдиву та нелукаву відповідь.

А коли він закінчив свої коментарі, я перепитав у нього, чому такий слабкий голос. Те, що почув, шокувало: «Та мене якраз везуть у Львів в реанімацію, клятий вірус…» Це ж подумати тільки: чоловіка садять у «швидку», щоб доставити у Львів, а він дає «Високому Замку» коментар з приводу тієї хвороби, яка його точить, з приводу зарплат сільським феледшерам… Я побажав швидкого одужання, бо лікарі не мають права хворіти…

В суботу під вечір його не стало… Василь Савенко був військовим лікарем-урологом, працював у гарячих точках світу, а у Старому Самборі спочатку — заступником головного лікаря, згодом, коли в медицині розпочалися реформи, — керівником Центру первинної медичної допомоги.

Це була нова структура на старій базі. І чи не найскладніша. ФАПи, дільничні лікарні, оптимізації, процес лікування, сімейні лікарі, ремонти, оснащення! Це, знаєте, такий коловорот, у якому слабак не витримає.

Василь Савенко дав собі раду. …Страшенно не люблю ті дні, коли треба стирати з телефона номери друзів. Як щойно — «Доктор Савенко», знаючи, що більше не подзвоню… Але я, як і інші, ніколи не зітруть його зі своєї людської памяті…

Схожі новини