Передплата 2024 «Добра кухня»

Святослав Літинський: "Я ще поборюся"

Кандидат на посаду омбудсмена української мови Святослав Літинський вважає, якби міністр культури був впевнений у законності своїх дій, заднім числом не стирав би інформацію про конкурс

2 червня 2020 року в Міністерстві культури та інформаційної політики України відбулося засідання Комісії з добору кандидатури на посаду Уповноваженого із захисту державної мови. За результатами співбесіди з кандидатами, згідно з рішенням Комісії, переможцем добору став львів’янин Святослав Літинський. Однак згодом зі сайту Міністерства культури прибрали інформацію про результати добору кандидатури на посаду Уповноваженого із захисту державної мови. Якщо перейти на відповідну сторінку Міністерства культури, там висвічується… помилка про її відсутність.

Міністерство культури, яке віднедавна очолив Олександр Ткаченко, порушило законодавчо встановлені терміни і раптом вирішило рекомендувати на посаду уповноваженого з питань захисту державної мови доктора наук із державного управління, професора Світлану Бронікову. 1 липня, на засіданні уряду заслуховували виступи трьох претендентів на посаду уповноваженого з питань захисту державної мови — Бронікової, а також Святослава Літинського та Тараса Креміня. З черговим порушенням процедури жодне рішення не було прийняте.

Що відбувається з призначенням на посаду Уповноваженого із захисту державної мови? Про це кореспондент «ВЗ» запитала Святослава Літинського.

— Я ще поборюся. Надії не втрачаю. Якби міністр культури був впевнений у законності своїх дій, він би заднім числом не стирав інформацію про конкурс. Мабуть, я їм не підходжу (сміється. — Г.Я.). Мене це дивує, бо закон чітко каже, що це можна робити до 5 червня. Процедура призначення відбувається всупереч закону.

— Чи не припускаєте, що, ймовірно, вам нашкодив позов проти Арсена Авакова? Може, він вам не може пробачити і тепер це спрацювало проти вас?

— Не думаю, що вирішальне слово було саме за ним. Ба більше! Наскільки мені відомо, пан Аваков на засіданнях навпаки казав: «Давайте вже розглянемо це питання, як того вимагає закон». Чи буде пан Аваков за мене голосувати, я не впевнений, але він агітує за дотримання закону.

— Як ви потрапили до списку кандидатів на посаду омбудсмена української мови?

— Мін'юст і Мінкульт оголосили конкурс, де було прописано, які необхідно подати документи і куди надіслати. Я подав документи в обидва міністерства. У Мін’юсті було зареєстровано 12 кандидатів, бо там було простіше зібрати документи. Мінкульт вимагав більше документів. У Мінкульті відбулося засідання комісії, за результатами голосування якої мене висунули. Міністерство юстиції також підтримало мою кандидатуру.

За вас вболівають навіть дехто з партії «Слуга народу»…

— Так. Бо вони бачать, що йде порушення закону. Це також декого з них дивує. 8 липня, сподіваюся, Кабмін запросить нас трьох, і за одне засідання мають нас заслухати і проголосувати. Бо минулої середи нас заслухали, але не проголосували, а закон вимагає в одне засідання заслухати і проголосувати. Закон знову було порушено!

Коментар для «ВЗ»

Ростислав Тістик, депутат ВР від партії «Слуга народу»

— Ми всі вболіваємо за нашого земляка, справжнього борця за гідне представлення української мови Святослава Літинського. Усі процеси повинні відбуватися згідно з законом. У випадку з призначенням уповноваженого із захисту прав державної мови справді відбулися порушення. Сподіваюся, з цих двох кандидатур хтось переможе (Літинський та Кремінь. — Г.Я.). Дві затверджені тоді кандидатури — дуже сильні і достойні особи. Але з’явилася третя кандидатура Світлана Бронікова. Я про неї нічого не знаю, згідно з процедурою подання документів, на 2 червня пройшли лише дві кандидатури. Тобто цієї третьої кандидатури тоді не було!

P. S. Після того, як матеріал з"явився на сайті «ВЗ» у редакцію, надійшло повідомлення від представника Міністерства культури та інформаційної політики України з інформацією про те, що матеріал про підсумки конкурсу не видалений з сайту, а перенесений в іншу рубрику.

P. S. Після того, як матеріал з"явився на сайті «ВЗ» у редакцію, надійшло повідомлення від представника Міністерства культури та інформаційної політики України з інформацією про те, що матеріал про підсумки конкурсу не видалений з сайту, а перенесений в іншу рубрику.

Схожі новини