Передплата 2024 ВЗ

Наступ на свободу слова. Чому Нацрада влаштувала перевірку Еспресо.tv?

Національна рада почала наступ на Еспресо Телеканал. Призначена перевірка через трансляцію передач Української редакції Радіо Свобода та ВВС NEWS Україна

7 травня, на своєму попередньому засіданні, Національна рада відмовилася переоформити ліцензію телеканалу Еспресо — в частині програмної концепції. Про це пише на своїй Facebook-сторінці Сергій Костинський.

Треба зазначити, що телеканал ще в березні звернувся до регулятора з проханням дозволити транслювати європейські передачі обсягом 2,5 години, що зумовлено складною економічною ситуацією.

Але розгляд питання, за пропозицією Ольги Герасим'юк, був відкладений на невизначений час.

Голова Національної ради заявила, що для переоформлення ліцензії мовник повинен надати «обґрунтування», чому він вирішив транслювати іноземний продукт.

Насправді, вимога Ольги Герасим'юк вже мала ознаки непрямого тиску на телеканал, тому що закон не передбачає такої практики, і в діяльності Національної ради, наскільки пам'ятаю, ніколи не траплялося випадків, коли регулятор вимагав письмових пояснень щодо внесення несуттєвих змін у програмне наповнення ефіру.

Законом передбачено лише одне — телеканал або радіостанція звертається з відповідною заявою, і Національна рада її задовольняє.

Станом на сьогодні, через два тижні, питання про переоформлення ліцензії Еспресо навіть не потрапило в порядок денний засідання та не було внесено з голосу.

Натомість Національна рада з голосу (!) внесла проєкт рішення та більшістю голосів ухвалила рішення про призначення телеканалу перевірки.

Мовнику інкримінується трансляція передач Радіо Свобода, а також ВВС NEWS Україна обсягом 1 година 11 хвилин.

Регулятор підозрює, що Еспресо зменшило мінімальну частку національного аудіовізуального продукту на 4%.

За призначення перевірки Еспресо проголосували:

★ Ольга Герасим'юк, Голова Національної ради

★ Валентин Коваль, Перший заступник голови

★ Олег Черниш, Заступник голови

★ Юрій Зіневич, Відповідальний секретар (автор проєкту рішення)

★ Олена Ніцко, членкиня Національної ради

★ Тетяна Руденко, членкиня Національної ради

Я не став коментувати рішення членів Національної ради 7 травня, хоча вже тоді було очевидно, що регулятор почав тиснути на Еспресо.

Але сьогодні вже неозброєним оком видно, що Національна рада пішла у наступ проти телеканалу та, загалом, знаходиться у пошуку будь-яких підстав для призначення перевірок незалежним мовникам.

Не враховується навіть те, що в нинішній економічній ситуації більшість телерадіомовників знаходяться у вкрай непростих умовах діяльності.

Але Національна рада примудряється замість підтримки, ще й «наздоганяти» своїх ліцензіатів.

Як заявляв раніше, медіарегулятор, більшість членів якого є колишніми співробітниками 1+1 та Кварталу 95, створює умови для згортання свободи слова.

Його діяльність, на мою думку, загрожує існуванню незалежного телерадіомовлення в Україні — особливо тих мовників, в ефірі яких піддаються критиці Президент та чинна влада.

Метою тиску Національної ради, на мою думку, є позбавлення таких незалежних телеканалів і радіостанцій права на ефірне мовлення.

Схожі новини