Передплата 2024 «Добрий господар»

Руками нардепа Деркача Росія вдарила по Україні і США

Хто і що стоїть за новим плівковим скандалом

Давно помічено: як тільки справи у нашої влади починають іти кепсько, в інформаційний простір вкидають інформацію, яка покликана переключити увагу, відволікти людей від насущних проблем, пригасити критику невдоволених. Так сталося і тепер. Коли у суспільстві кажуть про управлінський бардак, хаос, непрофесіоналізм, порожні гаманці, українців вкотре «нагодували» байкою про сякого-такого Порошенка…

Відомий своїм політичним прислужництвом нардеп-ма­жоритарник Андрій Деркач (син колишнього голови СБУ Леоніда Дер­кача, який фігурував у «справі Гонга­дзе») оприлюднив записи нібито розмов п’ятого президента України з колишнім віцепрезидентом США, фаворитом но­вої виборчої кампанії у Штатах Джо Бай­деном. На записах п’ятирічної давності співрозмовники обмінюються думками про ситуацію в Україні, в її політичному житті — висловлюють думки щодо при­значення нового прем’єр-міністра Грой­смана, звільнення генпрокурора Шокіна. Якщо вірити почутому, вирішення цих пи­тань Байден ставить умовою надання Ки­єву фіндопомоги від США та мільярдного кредиту від МВФ.

Деркач вбачає у цих розмовах шан­таж українського керівництва, незаконне втручання з боку американського керів­ництва у наші внутрішні справи, вияв «зо­внішнього управління». А ще — приватний бізнесовий інтерес американського полі­тика. За резонансною інформацією пар­ламентарія правоохоронні органи Укра­їни відкрили кримінальне провадження, шиють Порошенку державну зраду.

Однаково негативно відреагували на «чорнуху» фігуранти плівкового скан­далу, вони угледіли у ньому російський слід. Ось як прокоментував подію дня Петро Порошенко: «Аудіофайли, які де­монстрував випускник Вищої школи КДБ ім. Дзержинського у Москві — сфабрико­вано. Сировину могли здобути, зокре­ма, в Офісі чинного президента. СБУ має розслідувати, хто це зробив. З чиєї санк­ції? Кому це вигідно? Бо все це вилило­ся у спецоперацію проти стратегічних стосунків України з Америкою, ключо­вим нашим партнером, здатним стри­мувати Росію». А у передвиборчому штабі Джо Байдена «плівки Деркача» на­звали «повністю відредагованими». У за­яві речника Байдена сказано: «Вони зна­чною мірою відредагували записи, і це все не більше, ніж дірка від бублика, яка не отримала розголосу». На думку шта­бу Байдена, поява цих записів є продо­вженням давньої російської спроби на­солити їхньому кандидату.

Солідарні у своїй думці і експерти. «Злив плівок Деркача, професійно запи­саних, певний, чужою службою безпеки та їхньою місцевою агентурою, має дві ясні цілі. Перша — це нова спроба проро­сійських сил ідеологічно підсилити анти­майданівський реванш, щоб повернути колесо історії України назад в незабут­ню для малоросів імперську колію Ро­сії. Друга — це ідея використати перед­виборчу суперечку в США, щоб підірвати довіру до Байдена, посилити позиції та задобрити Трампа у його коливаннях щодо дружби-ворожнечі з Росією, — пише Євген Бистрицький. — Обидві мети — і мерзенні, і протухлі». А блогер Юрій Бутусов критикує вітчизняну Генпроку­ратуру за її коротку пам’ять — за те, що свого часу «забула» відкрити таку ж кри­мінальну справу за результатами появи розшифровки розмов президентів Трам­па і Зеленського, який запопадливо під­такував американському лідерові: «Вы абсолютно правы. Не просто на 100%, а на 1000%».

На думку політолога Володимира Фесенка, кримінальну справу слід по­рушити проти самого Деркача — за роз­голошення державної таємниці, якою є записи телефонних розмов президен­та. «Порошенко — гадаю, це проміжна жертва, — каже Фесенко. — Мета Дерка­ча — інша. Є припущення, що у цій спра­ві може бути американський слід. Ми знаємо, що були контакти Деркача з Джуліані. Так до нього могли потрапити і записи. А далі розкручується комбіна­ція: Деркач оприлюднює, далі відкри­вають кримінальне провадження, по­тім починається розслідування факту розмов, а таким чином можна віднови­ти розслідування по Байдену. Початок такого розслідування в Україні може стати поштовхом для розслідування у США… Але ніяких великих сенсацій на тих плівках немає, все, що там є, дав­но відомо. Не думаю, що для Поро­шенка будуть серйозні правові наслід­ки. Гадаю, навіть для виборчої кампанії Байдена тут немає серйозних загроз», — каже Фесенко.

Була реакція на «плівки Деркача» і від президента Зеленського. Він спрог­нозував, що це був «не останній дзві­нок, який почують українці».

Думка з приводу
Тарас Березовець, політичний оглядач:

Українсько-американські відноси­ни переживають катастрофу. Після ко­ментаря Зеленського у «справі Бай­дена» довіру з боку американських партнерів до української влади і до України буде підірвано ще більше. Із країни, яку втягнули в скандал з роз­мовою Трампа і Зеленського, ми пере­творюємося у країну-скандал. Зі стату­су без п’яти хвилин союзника США за межами НАТО ми переходимо у розряд недружніх країн. І це не просто надов­го. Це на дуже довго. За цим проща­вай не тільки воєнна допомога, за цим прощавай підтримка Штатами України на рівні ЄС, за цим прощавай допомо­га у здійсненні реформ.

Ми стаємо небезпечною пробле­мою для обох американських партій, охолодження уже почалося і проявить­ся ще до президентських виборів. Це справжня катастрофа, яку режисують із Кремля і активно підтримують у най­ближчому оточенні Зеленського. Най­страшніше, що інститути влади пара­лізовані і врятувати ситуацію уже нема кому…

Схожі новини