Передплата 2024 «Добра кухня»

Міжнародний скандал із фейком про американські лабораторії: у Нацраді заплющили очі  

Чому не призначають покарання NewsOne, ZIK, «112 Україна» та іншим за поширення брехні

Нацрада з питань телебачення і радіомовлення під керівництвом Ольги Герасимюк застосовує подвійні стандарти і вже не вперше закриває очі на порушення закону з боку телеканалів, які поширюють проросійські фейки. Про це заявив у Твіттері колишній член Нацради Сергій Костинський, коментуючи рішення регулятора не призначати позапланову перевірку телеканалу за поширення фейку про таємні американські біолабораторії на території України. Констинський звернув увагу, що кілька тижнів тому Нацрада призначила перевірку телеканалу «Прямий» за тією ж статтею закону «Про телебачення і радіомовлення», за якою була зобов’язана призначити її стосовно 1+1.

Нагадаємо, фейковий сюжет про таємні американські біолабораторії в Україні протягом двох тижнів поширювали партія «Опозиційна платформа — За життя», її голова Віктор Медведчук і наближені до нього медійні ресурси — «112 Україна», ZIK, NewsOne, проросійський сайт «Страна», телеграм-канали депутата від «Слуги народу» Олександра Дубінського, Андрія Портнова. Сюжет показав також телеканал 1+1.

7 травня Нацрада вирішила не призначати позапланову перевірку телеканалам 1+1 та NewsOne, хоча й визнала, що ці телеканали поширили фейкову інформацію. Голова Нацради Ольга Герасим’юк у листі до профільного комітету парламенту зазначила, нібито регулятор позбавлений можливості ефективно реагувати на поширення суб’єктами інформаційної діяльності необ’єктивної інформації через недоліки чинного законодавства і відсутність дієвого механізму.

«Декілька тижнів тому НацРада призначила перевірку Прямому через ознаки «поширення необ’єктивної інформації», але за цією ж самою статтею закону про телерадіомовлення (стаття 59.1) відмовилася призначати перевірку 1+1, що поширив сюжет про «секретні біолабораторії США», — пише Костинський.

«Національна рада під головуванням Ольги Герасим"юк, утримавшись від призначення перевірки 1+1, визнала свою неготовність та неспроможність протидіяти поширенню російських фейків та російської пропаганди. Склад Національної ради, в якій 4 з 7 членів раніше працювали на 1+1 (голова Ольга Герасим’юк, заступник голови Олег Черниш, відповідальний секретар Юрій Зіневич, членкиня Н Р Олена Ніцко), перетворюється на незбалансований та політично ангажований регуляторний орган.

Національна рада вже вдруге прикриває редакційну політику 1+1. 14 листопада минулого року вона не змогла призначити телеканалу перевірку через ознаки порушення мовних квот. Друзям — все, ворогам — закон", — резюмує Сергій Костинський.

Трансляція цього псевдорозслідування спричинила міжнародний скандал. Високопосадовець Держдепу США Джордж Кент зробив заяву про те, що канал олігарха Коломойського поширює російську пропаганду. «Питання з українським телеканалом 1 + 1, власником якого є олігарх Коломойський. Я певен, зазвичай він має на меті виявляти дезінформацію, що надходить із Росії, і, за неприємною іронією, вони повторили російську дезінформацію щодо лабораторій. Цю історію ввів у гру в Україні Віктор Медведчук, улюблений українець Путіна, навчений у КДБ юрист, у 1970-х роках він попросив засудити свого клієнта Василя Стуса, поета й дисидента, до ГУЛАГу в Сибіру, так що люди знають, хто такий Віктор Медведчук», — сказав Кент.

Ця історія матиме серйозні наслідки для україно-американських відносин, переконаний міжнародний оглядач, телеведучий Тарас Березовець. «Заступник помічника держсекретаря США Джордж Кент виступив із заявою в зв'язку фейками, показаними на 1+1. Зате Нацрада з питань телебачення і радіомовлення проблем із сюжетом 1+1 не побачила. Колишня журналістка «плюсів» и голова Нацради Ольга Герасимюк осліпла і оглухла і перевірку 1+1 проводити відмовилась. Зате призначила каналу «Прямий». Що я вам скажу, маленькі друзі Путіна і Медведчука в Україні? Дядя Сем це вам не Сорос і він таких жартів не розуміє. І боляче буде всім «жартівникам», — застерігає Березовець.

Схожі новини