Передплата 2024 «Добра кухня»

"У нову владу прийдуть ще не такі одіозні особи, як Цушко..."

Парад урядових призначень очікується  цими днями.

Зокрема на позачерговому засіданні парламенту, яке заплановано на четвер, 30 квітня.

Головною фішкою цього дійства буде чергове сходження на політичний олімп «збитого льотчика» Михаїла Саакашвілі, якого президент хотів би бачити віце-прем'єром з питань реформ. Ця та інші кадрові пропозиції, які планують реалізувати уже без нардепів, викликають багато бурхливих дискусій у суспільстві.

Хоча Міхо — креатура глави держави, за станом на минулу середу Саакашвілі не мав підтримки і половини голосів президентської фракції. Поінформовані люди кажуть: після закритої зустрічі претедента зі «слугами» навіть ті парламентарії, які вагалися, чи підтримувати протеже Зеленського, зробили негативний висновок щодо реформаторських потенцій ексголови Одеської ОДА. Тож Банковій доведеться провести «індивідуальну роботу» із Зе!-впертюхами. А також в обмін на якісь преференції заручитися підтримкою «запасних гравців» із числа «Довіри», «За майбутнє», позафракційних. Не виключено, плече Саакашвілі підставить «Батьківщина», яка підтримувала з ним партнерські стосунки з часу скандального прориву Міхо польсько-українського кордону…

Експерти кажуть, задля досягнення результату буде задіяно «важку артилерію»: у сесійну залу може прийти президент і, як робив це вже не раз, наполегливо попросить законотворців підтримати його вибір.

Не менш інтригуючі призначення «за порадою сторонніх» може зробити прем'єр Денис Шмигаль. Ось уже кілька днів порожніми залишаються крісла керівників Митної і Фіскальної служб. Максиму Нефьодову і Сергієві Верланову, яких ще донедавна представляли як успішних антикризових менеджерів, у розпал нинішньої всеосяжної кризи показали на двері. Вибухову «іскру» запалив колишній міністр фінансів Ігор Уманський (на цій посаді пропрацював лише місяць). У ранзі радника керівника Офісу президента він опублікував статтю, в якій звинуватив керівництво Митниці і Податкової у тому, що вони толерували злочинні схеми, внаслідок чого держбюджет не отримав величезних надходжень. Уманський сказав, що час «ліберастів» (так зневажливо називали колишніх реформаторів з команди Зеленського) минув.

Для розслідування компромату від Уманського у Верховній Раді утворили Тимчасову слідчу комісію. Але, не дочікуючись результатів роботи цієї комісії, Кабмін (вочевидь, не без підказки президентської канцелярії, де тепер їсть хліб пан Уманський), Нефьодова і Верланова звільнили. Останній не став мовчати. Сказав, що його відставку організували ті, кому він із Нефьодовим перейшли злочинну дорогу. І нагадав, як в уряді Гончарука митники і податківці руйнували схеми спиртової, тютюнової та інших мафій. За це начебто «ліберасти» і поплатилися…

Українцям цікаво буде дізнатися, хто увійде в осиротілі кабінети Нефьодова і Верланова. За законом, людей на ці посади мають призначати за конкурсом. Його вже оголосили — але прийом заяв тривав лише один (!) робочий день. Кабмінівські спікери радісно повідомили, що зголосилося аж 43 кандидати.

В уряді сказали, що повноцінний конкурс проведуть аж після… карантину. А керувати згаданими відомствами призначать т.в.о. У пресі з'явилися прізвища потенційних митарів. Ними можуть стати колишній глава МВС у часи прем'єра Януковича Василь Цушко і такий собі пан Любченко, який теж має досвід роботи з «регіоналами». Вони вже подали для перевірки свої декларації — що може свідчити, що ставку зробили саме на них. Аналітики угледіли у цих кадрових кроках відхід від реформ часів Порошенка, переорієнтування на російську модель управління, на російські ринки. Іншими словами, проглядається погано прихований реванш. Цього разу — у сфері економіки. Яка багато в чому визначатиме політику.

Коментар для «ВЗ»
Сергій Таран, директор Міжнародного інституту демократій

Ще невідомо, чи відбудеться призначення Саакашвілі — бо «слуги народу» перетворили цю затію у спектакль. Як і все те, що вони роблять в інших сферах українського життя. Якщо Саакашвілі все ж призначать віце-прем'єром, нічого особливого не зміниться. Бо влада залишиться у руках Зеленського. І якщо ми досі не бачили реформ від його команди, то їх не буде надалі. Нове прізвище у владі не змінить нічого.
Ця кадрова вакханалія відбувається постійно. «Слуги» не можуть показати пристойного результату виборцям. Замість хліба дають їм шоу. Як наслідок, ми обговорюємо можливі vip-призначення, а не якісь досягнення. Бо останніх немає. Якби було інакше, ми хоча б раз почули програму дій урядовців чи позитивні звіти відправлених у відставку.
Про звільнення Нефьодова-Верланова. У Зеленського не раз казали, що його історична місія — привести у владу нових людей. Де-факто ми бачимо, що вся оця кадрова карусель ідею нових політиків перетворює на фікцію. Нові прізвища приходять — зрушень немає. Набирають новіших — відбувається те саме. «Нові» у Зеленського повністю дискредитовані. Замість них приходять особи позавчорашнього дня. Думаю, у нинішню владу прийдуть ще не такі одіозні персони, як Цушко…

А тим часом…

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль відмовився вносити подання до парламенту про призначення кандидатури Міхеїла Саакашвілі на посаду віце-прем'єра в Уряді.

Схожі новини