Передплата 2024 «Добра кухня»

Річниця Чорнобиля. У мережу виклали таємні документи КГБ

  • 26.04.2020, 10:48
  • 3 818

Згідно з розсекреченими архівами КДБ, під час будівництва Чорнобильської атомної електростанції допускалося грубе порушення технічних норм.

Архівні документи були розсекречені ще у 2016 році, але сьогодні про них згадали в зв'язку з річницею катастрофи на ЧАЕС, пише в блозі на OBOZREVATEL Максим Мирович.

Читайте також: Сьогодні — День пам’яті Чорнобильської катастрофи

Один з документів — доповідна записка Першому секретарю київського обкому Компартії України Цибульку В. М. про порушення технічних норм на будівництві Чорнобильської АЕС. Тематика записки безпосередньо стосується технічних порушень в будівництві станції, а також говорить про крадіжку матеріалів з будмайданчика.

Другий документ — доповідна записка в.о. начальника УКДБ при РМ УРСР по Київській області підполковнику Глушакову Г. І. про серйозні недоліки на будівництві ЧАЕС, відступи від технічних норм і порушеннях технологічних процесів під час будівництва.

Третій документ — доповідна записка на ім'я начальника управління КДБ СРСР по Києву та Київській області. Уже в першому абзаці йдеться про серйозні порушення в будівництві станції, які в подальшому можуть призвести в тому числі і до аварій.

На другій сторінці йдеться про помилки в покритті машинного залу — можливо, в результаті саме цього його дах було пробито уламками активної зони реактора в ході аварії 1986 року. Багато сказано там і про погану гідроізоляцію енергоблоків.

На останніх сторінках говориться про численні порушення техніки безпеки і численні травми, отримані будівельниками під час робіт зі зведення АЕС.

Схожі новини