Передплата 2024 «Добра кухня»

"Після випитого екс-глава МЗС Кожара ставав повним неадекватом..."

Під дією оковитої колишній високопосадовець убив товариша - і за це тепер йому світить в'язниця

За ґрати через скоєний тяжкий злочин може довічно сісти колишній член уряду Азарова — ексміністр закордонних справ Леонід Кожара. Його затримано і висунуто звинувачення у навмисному вбивстві товариша - директора комунікаційної мережі Atlantic Group, колишнього провідного менеджера одного з телеканалів Сергія Старицького.

Фатальний випадок стався у помешканні колишнього глави МЗС в елітному селищі неподалік Києва 21 лютого. Старицький прийшов у гості до сімейства Кожар. Було накрито стіл з алкоголем. Під час гучного застілля між чоловіками виник конфлікт, який переріс у бійку. За даними поліції, в один з моментів, перебуваючи у стані сильного сп'яніння, Кожара дістав особистий нагородний пістолет (їх часто дарує МВС високопосадовцям першого ешелону) і завдав ним удару у потилицю гостя. А потім вистрелив йому у голову. Від отриманих поранень Старицький помер ще до приїзду «швидкої».

Зовсім інша версія трагічних подій у господарів. Леонід Кожара і його дружина досі стверджують, що Сергій Старицький наклав на себе руки. Криміналістичні експертизи вказують на те, що Кожари кажуть неправду. Зіставивши всі обставини і оцінивши характер поранень, у поліції дійшли висновку: Старицький не міг себе застрелити…

Стаття Кримінального кодексу, яку інкримінують Кожарі, передбачає покарання у вигляді від 7 до 15 років позбавлення волі. Якщо ж у суді доведуть, що вбивство було скоєно з корисливих мотивів, екс-«регіоналу» загрожує довічне ув'язнення.

Коментар для «ВЗ»
Тарас Чорновіл, народний депутат кількох попередніх скликань, політолог

З Кожарою я знайомий неймовірно добре, можливо, більше, ніж хтось з інших народних депутатів. Це було ще до тих часів, коли він зробив для зарубіжних дипломатів абсолютно хамську заяву про те, що студенти на Майдані Незалежності у листопаді 2013 року побили самі себе.

До цієї заяви нас можна було назвати навіть друзями. Ми товаришували сім'ями, двічі відпочивали разом за кордоном — їздили в Індію і Шрі-Ланку, робочі справи поєднували із дозвіллям…

Щодо політичної орієнтації Кожари. Він був проєвропейськи налаштованим. Але при цьому залишався цілком безхребетним. Пригадую, ще до «єврокульбіту» Януковича хвалився мені, що йому випаде честь візувати Угоду про асоціацію України з Євросоюзом. Але як тільки-но йому сказали: «Розворот!» — Кожара «розвернувся» відразу…

Кожара загалом дуже спокійна людина, тиха, без якихось виходок. Але він занадто багато пив. Після випитого виглядав не надто адекватно. Переконаний: вся ота історія із пострілом — наслідок його п'яної бравади. Дружина Кожари, Людмила, зазвичай, стежила за тим, щоб чоловік не перебирав зайвого — інакше була би катастрофа. Таких випадків з ним на моїх очах траплялося кілька. Одного разу під час новорічного відпочинку в Еміратах ми жили у сусідніх номерах. І я чув, як Люда проклинала свого Леоніда, коли він після пиятики був «нєвмєняємим». Не раз бачив, як Кожара втрачав над собою контроль, робився агресивним, цілком немудрим. «По п'яні» не тримався на ногах, і його доводилося під руки тягнути у готельний номер.

Я майже переконаний: під градусом Кожара вирішив похвалитися подарованим пістолетом. Так, напевно, відбулося «вбивство з необережності» — через глибоку-глибоку пиятику.

Схожі новини