Передплата 2024 ВЗ

Результат аналізу на  коронавірус підтвердили вже після смерті 33-річної жінки у Чернівціях

Та медики переконують, що  вона померла через супутнє захворювання, а мати померлої звинуватила лікарів у професійний недбалості.

Станом на 20:00 17 березня лабораторно підтверджено 14 випадків COVID-19. Серед них 10 у Чернівецькій області. Це особи віком 31, 10, 18 років, двоє дітей віком рік і десять місяців та шість місяців. Усі з них є контактними особами раніше підтвердженого випадку. 33-річна жінка померла.

Після цього вкрай тривожного повідомлення, аби уникнути масових скупчень людей, у Чернівцях зупинили громадський транспорт. Людей на вулицях міста відчутно поменшало, багато хто ходить у масках. Кав’ярні і ресторани зачинені. В аптеках розкуповують препарат «Протефлазід». Паніки і ажіотажу в магазинах не відчувається, здається, багато людей легковажать серйозністю ситуації.

Під час прямої трансляції у Фейсбуці мер Чернівців Олексій Каспрук повідомив:

— Після того, як у шести буковинців підтвердився коронавірус, я прийняв рішення: 18 березня у Чернівцях повністю призупиняє роботу весь громадський транспорт. Не просто не буде чим добратися на роботу, а робити це небезпечно. Закликаю керівників установ, організацій, підприємств припинити роботу, обмежити кількість людей, які знаходяться в офісі.

Нові випадки коронавірусу діагностовано не у мешканців Чернівців, а області. Всі обговорюють смерть 33-річної буковинки, у якої теж було діагностовано коронавірус.

Вона померла 16 березня в інфекційному відділенні Чернівецької обласної клінічної лікарні, перебувала тут на стаціонарному лікуванні з підозрою на COVID-19. Після її смерті, результат аналізу підтвердив у неї коронавірус. Проте медики впевнені: жінка померла не від COVID-19, а від складних хронічних захворювань.

— Причина смерті — судомний синдром на тлі набряку головного мозку і не виключено — крововилив у головний мозок. У померлої була важка патологія нервової системи. Окрім цього, були важкі порушення на тлі іншої патології — ендокринної. І третє — було важке ураження легень, без легеневої недостатності, а паралельно ми зафіксували коронавірус, — розповіла у середу Ольга Снігуряк, медичний директор Чернівецької обласної лікарні. — При коронавірусі пацієнти гинуть від важкої легеневої недостатності. У даному випадку такого не було.

Тим часом, як повідомили в ГУ НП у Чернівецькій області, під час моніторингу соцмереж поліцейські виявили лист матері померлої жінки, в якому було звинувачено лікарів у професійному недбальстві. За фактом неналежного виконання професійних обов"язків лікарями відкрито кримінальне провадження за ч.1 статті 140 ККУ.

Заступниця голови Чернівецької ОДА Наталія Гусак на брифінгу розповіла про стан інфікованих:

— Хворі на коронавірус троє буковинських дітей та їх матері, результати яких підтвердили 17 березня, почувають себе добре, не мають лихоманки і підвищеної температури тіла, пневмонії. Хвороба протікає у нескладній формі.

Чиновниця додала, що 33-річна пацієнтка, яка померла, могла інфікуватися коронавірусом від свого чоловіка. Вона мала п'ять контактних осіб, усі вони ізольовані. Ймовірно, її чоловік переніс захворювання у легкій формі та заразив її. Однак зараз ознак захворювання немає, він перебуває в самоізоляції.

Від сьогодні у Чернівцях організовують генеральне прибирання у місті.

«Відпрацьовуватимемо технології у тому числі і хімічної обробки, дезінфекаційної обробки поверхонь тротуарів. Тому заберіть свої автотранспортні засоби, щоб не заважали, а ви потім не ображались, що вас заляпали брудом під час миття вулиць», — звернувся міський голова до власників машин.

Як розповідають чернівецькі священники, минулої неділі на Богослужіннях було менше людей, ніж зазвичай.

Священник університетської церкви Трьох Святителів ПЦУ Микола Лагодич розповідає: «Маємо рекомендації щодо дезінфекції храму. Після причастя вірні запивають його водою з одноразових стаканчиків Був випадок, коли батьки попросили запричащати дитину одноразовою ложечкою. Що говорю людям? Щоб не боялися і довіряли Богу, він не завдасть кривди. Важливо дотримуватися особистої гігієни. Є люди, які дослухаються до порад і не цілують ікони, інші навпаки — свідомо цілують».

У головному соборі УГКЦ планують запустити онлайн-трансляції всіх молитов, що тут відбуватимуться.

Схожі новини