Передплата 2024 «Добра кухня»

До рідного Львова нардеп Федина їздитиме лише з дозволу прокурорів...

Опозиційну політика-волонтерку звинувачують у погрозах президентові

До 12 квітня фронтова волонтерка, народна депутатка Софія Фе­дина («Європейська Солідарність») буде обмежена у своєму пере­суванні — виїжджати за межі столиці і Київської області, зокрема до рідного Львова, де у неї хворий батько, зможе лише з дозволу слідчого, прокурора або судді. А ще має повідомляти їм про зміну свого місця праці і проживання. За кордон зможе поїхати лише у випадку службового відрядження (через коронавірус голова Верховної Ради Дмитро Разумков ці відрядження скасував). Запо­біжний захід з такими обмеженнями обрав для парламентарія за клопотанням прокурорів Печерський райсуд Києва.

Прокурори просили суд вчинити щодо Софії Фе­дини більш жорстко. Зокрема одягнути їй елек­тронний браслет, який відсте­жував би місце перебування нардепа. А ще вилучити за­кордонний паспорт. Але суд­дя Крістіна Константінова ці клопотання відхилила…

Софія Федина, як і її со­ратниця-волонтерка Мару­ся Звіробій, є фігурантка­ми резонансної кримінальної справи «щодо погрози вбив­ством президенту України» (якщо їхню вину у цьому зло­чині доведуть, обом жінкам загрожує обмеження або по­збавлення волі на термін до п’яти років). Справу проти Федини і Звіробій поруши­ли після того, як вони у різкій формі у соцмережах проко­ментували зустріч президен­та Зеленського із ветерана­ми-добровольцями у селищі Золотому, що відбулася на­передодні розведення військ. Жінок обурила не тільки сама ідея розведення, яку багато захисників України вважають зрадою національних інтере­сів, а й груба манера спілку­вання глави держави з воїна­ми, зокрема його «тикання». У своєму відеоблозі Звіробій і Федина із сарказмом, поде­куди вживаючи ненорматив­ну лексику, застерігали пре­зидента від такої зневажливої манери спілкування, закли­кали з повагою ставитися до воїнів. І нагадували йому, що з’являтися на передовій без камуфляжу небезпечно, бо, мовляв, «може щось прилеті­ти» (всупереч вимогам маску­вання, Зеленський приїжджав у зону бойових дій у голубій сорочці).

У репліках волонтерок Зе­ленський угледів погрозу на свою адресу. Вочевидь, за підказкою з Банкової нардеп від «Слуги народу» Максим Качура подав у поліцію зая­ву щодо висловлювань Феди­ни і Звіробій. Державне бюро розслідувань розпочало до­судове розслідування, вручи­ло обом жінкам повідомлення про підозру, а потім прокуро­ри звернулися до суду. Марусі Звіробій теж обрали запобіж­ний захід у вигляді особисто­го зобов’язання (щоправда, зобов’язали носити електро­нний браслет і здати закор­донний паспорт).

Софія Федина і Маруся Зві­робій, як і багато інших полі­тиків, експертів, журналістів, вважають цю справу наміром нинішньої влади встановити авторитарний режим, закри­ти рот опозиції, завадити кри­тичній оцінці діяльності Зе­ленського. Народна депутатка Ірина Геращенко пригадала, що свого часу нинішній член фракції «Слуга народу» Олек­сандр Дубінський закликав пе­ретворити «на газову камеру» партійний форум за участі Пе­тра Порошенка — але правоо­хоронні органи на цю відверту погрозу на адресу політиків не відреагували ніяк…

Коментар для «ВЗ»
Сергій Таран, директор Міжнародного інституту демократій

Це однозначно політичні переслідування! І дуже пока­зова ілюстрація того, які пріоритети президента Зелен­ського у сфері державної політики, у сфері безпеки. У нас на фронті чергові загиблі. Росія порушує зобов’язання, взяті на себе під час останньої нормандської зустрічі, яка відбулася за участі Зеленського. Порушення Росією цих зобов’язань не спровокувало жодної реакції чинного пре­зидента України. Зеленський мовчить. Водночас він на­писав заяву про те, що йому загрожує пост Федини і Зві­робій у Facebook. Це дуже сумно. Україна потребує інших дій, інших пріоритетів.

Схожі новини