Передплата 2024 ВЗ

«Наш прем’єр прямо-таки якийсь Остап Бендер...»

Українці дізналися про «театральні» здібності глави уряду.

Коли торік при призначенні наймолодшого в українській історії прем’єра Олексія Гончарука його колеги казали, що він -«великий трудоголік», то мали рацію. З юних літ майбутній глава уряду «вкалував» до сьомого поту. Але якщо його попередник Володимир Гройсман у свої 14 років почав працювати слюсарем, пізніше — директором базару, то Гончарук знайшов собі інший, значно легший спосіб заробити шматок хліба- «світився» на публічних заходах. За це теж, напевно, добре платять…

У соцмережах з'явилися кілька фрагментів архівного журналістського відео, де фігурує Олексій Гончарук. В одному ролику він є статистом під час зйомок ток-шоу: мовчки слухає любителя екстремального хобі, який на ходу з вагона метро стрибнув у крижану воду. Безмовний Гончарук потрапляє у кадр лише два рази по дві секунди. Іншого разу Гончарук вийшов із тіні: був чи не головним персонажем репортажу з акції обдурених громадян, які під будівлею Адміністрації президента вимагали повернути їм вкладені у будівництво кошти. На екрані видно, як Гончарук російською мовою скандує у мегафон: «Верните наше жилье!». А вже згодом у коментарі для преси цей молодий чоловік зі знанням справи розмірковує про масштабність житлової афери по всій країні…

Дехто може сказати: а що тут протизаконного? А й справді — нічого. Тільки от зароджується сумнів у щирості сказаного «активістом Гончаруком». Якби він сам чи хтось з його рідних постраждав від афери, то, напевно, розповідав би про це у деталях на камеру, а не декламував би загальні слова. Складається враження, що цю молоду людину хтось найняв для створення ілюзії масовості, для переконливої телекартинки (таке в Україні практикують давно). Якщо це і справді так — тоді Гончарук впорався із відведеною йому роллю пускати тумана в очі.

До речі, це уміння чинний глава уряду продемонстрував, коли недавно у своєму кабінеті разом із міністрами, банкірами обговорював тактику майбутньої бесіди із президентом. Як випливає із таємних записів, зроблених під час розмови з підлеглими, Гончарук радиться, як, так би мовити, «на хлопський розум», роз’яснити Зеленському проблеми вітчизняної господарки. Бо президент начебто в економічних процесах не орієнтується…

Згодом у ЗМІ з’явилося фото воістину епатажного Гончарука: він позує у старомодній шубі, з беретом на голові і з… автоматом у руках. До чого б це? Ні цей, ні інші «викиди компромату» глава уряду не коментує. Зате не стримуються читачі, для яких таке артистичне минуле прем’єра виявилося загадкою, наштовхнуло на роздуми. Ведучий згаданого вище ток-шоу, оцінюючи походи Гончарука у телестудію, на вуличні акції і порівнюючи нинішню роботу на посаді прем’єра, потролив його: «Мало ходив Гончарук … не встиг набратися мудрості народної».

Інший користувач соцмереж зазначає: «Варто перевірити, чи реально Гончарук був ошуканим вкладником або, як це у нас в країні часто буває, все-таки заробляв гроші. Якщо друге — то наш прем’єр прямо-таки якийсь Остап Бендер».

А ось ще в’їдливі репліки громадян: «Він набрав мудрості політичної, як успішно корчити із себе розумника і залишатися профаном у всьому», «Треба і собі сходити на якусь передачу у масовку — може, прем’єром стану потім», «А може, прем’єр — ряжений. Весільний генерал. Судячи з розмови у кабінеті, такі, як він, люди взагалі не розуміють, що відбувається у країні. З таким же успіхом можна було поставити на цю посаду будь-кого. З IQ трохи вище середнього. Дуже сумно», «Прем'єр-статист, керманич теж статист! Статуправління якесь!», «Ну хотіли ж люди «по приколу, от тепер мають, що не день — то прикол».

Свою порцію іронії додав політолог Тарас Березовець: «На архівних відео знайшли прем’єра Гончарука. Він виступав від імені обманутих інвесторів і знімався статистом у масовці токшоу. Відтоді, чесно кажучи, мало що змінилося. Гончарук і далі працює статистом, тільки місце роботи змінилося».

Схожі новини