Передплата 2024 «Добрий господар»

У Кремлі вважають, що Зеленський почав «занурюватися в український націоналізм»...

А демократична опозиція в Україні називає останні дипломатичні кроки президента правильними

Відносини між Варшавою і Києвом стають теплішими. Це засвідчив робочий візит президента України Володимира Зеленського до Польщі, де під час Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту відбулися поминальні заходи з нагоди 75-річчя визволення в’язнів нацистського табору «Аушвіц-Біркенау». Як відомо, серед тих, хто пережив у ньому нелюдські страждання, були і тисячі українців.

Президенти сусідніх країн гово­рили не тільки про цю велику тра­гедію у роки Другої світової, а й про те, хто призвів до неї, і що треба зроби­ти, щоб це страшне лиходійство ніко­ли не повторилося. «Європа і світ не ма­ють права сьогодні мовчати, як це було у 1939 році. Європа і світ не мають пра­ва на байдужість та бездіяльність. Тіль­ки згуртованість світу зможе дати відсіч будь-якій агресії і вберегти людство від нових страждань, — заявив, зокрема, Во­лодимир Зеленський. — …Як відповідаль­ні демократичні держави, ми назавжди ка­жемо „ні“. „Ні“ — тоталітарним ідеологіям, „ні“ — ксенофобії, агресії, будь-яким проя­вам репресій, ненависті та нетерпимості».

У Польщі український президент зга­дав про українських воїнів, які визволя­ли невільників нацистського концтабору «Аушвіц» (був розташований біля поль­ського Освенцима). І про дві з полови­ною тисячі наших співвітчизників, яких за порятунок євреїв під час війни удостоє­но почесного звання Праведника наро­дів світу. Окремо Зеленський розповів про родину митрополита УГКЦ Андрея Шептицького, яка не тільки врятувала від смерті понад 160 євреїв, а й відкрито вимагала від керівництва нацистів при­пинити репресії проти них. «Задля від­новлення історичної справедливості» Зе­ленський підтримав прохання головного рабина України Моше Реувена Асмана до ізраїльського центру пам’яті Голокос­ту «Яд Вашем» — присвоїти митрополиту Андрею таке ж звання.

Своєю чергою, президент Польщі Ан­джей Дуда подякував главі української держави за те, що той разом зі своєю дружиною під час перебування на поми­нальних урочистостях в Єрусалимі (де польського президента не було) поклали й червоно-білі квіти, кольору державно­го прапора Польщі, до ділянок монумен­та «Долина знищених громад», присвя­чених пам’яті єврейських громад України й Польщі, які було знищено під час Голо­косту. Цей крок президент Дуда назвав «жестом дружби».

На зустрічі у Польщі лідери країн-сусі­дів говорили про зустрічні кроки заради порозуміння у питаннях історії, які поляків і українців розділяють. А також про те, що наші народи могло б об’єднати. Зелен­ський розповів про дозволи на пошукові роботи польських науковців в Україні, які шукають у нас свої військові захоронення. І про те, що польська сторона має відно­вити пошкоджену могилу українців (вої­нів УПА) на горі Монастир. Своєю чергою, Дуда запропонував гостеві з Києва спіль­но вшанувати польських «солдатів Під­судського» і українських воїнів Петлюри, які у далекому 1920-му пліч-о-пліч боро­лися проти наступу російських більшови­ків на Київ і Варшаву.

Думки з приводу
Володимир В'ятрович, директор Українського інституту національної пам’яті у 2014−2019 роках

Візит президента Володимира Зеленського до Польщі для участі у заходах з нагоди річниці звільнення Аушвіцу — правильний дипломатичний крок. Один із не­багатьох поки що в очільника України.

P. S. І добра промова — про відновлення пам’ятника на могилі вояків УПА у Польщі, про українців з Червоної армії, що звільняли Аушвіц, про Омеляна Ков­ча, братів Шептицьких.

Ірина Геращенко, народний депутат («Європейська Солідарність»)

Візит до Освенцима, солідарність з Польщею й країнами Балтії, виступ з пра­вильними акцентами — це дії президента Зеленського, які підтримуємо. Україна повинна залишатися суб’єктом міжнародної політики і не дати РФ жодного шан­су переписати чи на свій лад трактувати історію Другої світової. Як і сучасну укра­їнську історію. Ми — в опозиції, але якщо президент гідно представляв Україну в Польщі — ми це вітаємо і підтримуємо.

А тим часом

Заява президента України Володи­мира Зеленського про те, що Польща та польський народ першими відчули на­слідки «злочинної змови тоталітарних ре­жимів» (Зеленський говорив про гітле­рівську Німеччину й сталінський СРСР), спричинила справжню істерику у Крем­лі. Директор Служби зовнішньої розвідки Росії Сергій Наришкін заявив, що Воло­димир Зеленський «все більше і більше занурюється в ідеї українського націо­налізму». А прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков назвав цю фразу Зеленсько­го «помилковою». А ще «образливою для десятків мільйонів росіян і громадян кра­їн СНД, чиї батьки, діди, родичі віддали свої життя за звільнення Європи, в тому числі і Польщі, від фашизму».

Схожі новини