Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В Інтернеті і надалі пропонують «отримати Карту поляка, навіть якщо у вас немає польських коренів»

Правоохоронці викрили у Львові злочинну мережу торгівлі документами для вироблення польського громадянства

У Львові спалахнув скандал довкола оформлення Карти поляка (цей документ підтверджує належність особи до польського народу поза межами історичної батьківщини). Власники Карти поляка мають неабиякі переваги у роботі, навчанні та отриманні «соціалки» на території Польщі. Тому в Україні не бракувало охочих виробити цей документ. Карту поляка на підставі низки документів та співбесіди виробляє Генеральне консульство Республіки Польща у Львові. Але, як це буває, якщо є ажіотажний попит, знаходяться охочі його задовольнити незаконними способами.

Таких двох громадян у Львові встановила Служба безпеки Украї­ни. Вони займалися протиправним виготовленням польських документів для українців. Оформляли Карту поля­ка на підставі фальшивих довідок про участь громадян України у діяльності ор­ганізацій польської національної менши­ни. Про це повідомили у Службі безпеки України у Львівській області.

Але «взяли» їх за те, що… електронною поштою надсилали погрози Генконсуль­ству Республіки Польща у Львові від іме­ні місцевих журналістів. Після оприлюд­нення інформаційними агенціями «НТА» та «Вголос» матеріалів, які викривають незаконний механізм, зловмисники ви­рішили помститися журналісту інформа­ційної агенції «Вголос» Роману Гурському. Він опублікував розслідування «Бандера не герой, а УПА — бандити: як отримати Карту поляка, якщо ти не поляк?». У стат­ті, зокрема, називаються імена аферистів — Світлани Саган та її сина Сергія Копит­ка. Роман Гурський розпочав своє роз­слідування, бо «зачепився» за величез­ну кількість інтернет-реклами цих осіб, де вони обіцяли зробити Карту поляка на­віть людям без польських коренів. Усе це — за «винагороду» 1500 євро (передопла­та — 300 євро) доброчинних внесків буцім­то на рахунки певної польської громад­ської організації. Мовляв, ця організація видасть довідку-рекомендацію, згідно із якою польське консульство відтак офор­мить Карту поляка. Також обіцяли підготу­вати довірливих «клієнтів» до співбесіди у польському консульстві.

Після опублікування статті Світла­на Саган і Сергій Копитко зареєстрували електронну скриньку, з якої у Генконсуль­ство та у польську громаду Львова по­чали надходити погрози нібито від імені автора журналістських розслідувань. Ро­ман Гурський розповів «ВЗ», що зловмис­ники якимось чином дістали його номер телефону, почали писати на вайбер, за­реєстрували його номер у різних оголо­шеннях на OLX та подібних сайтах. Далі — більше. На електронну адресу школи, де навчався Роман, приходили листи, які оббріхували його: мовляв, він є членом банди, яка обкрадає квартири. Потім ді­йшло до погроз нібито від імені Рома­на Гурського до голови Культурно-освіт­нього центру поляків «Білий орел» Сергія Лук’яненка. Сергій і Роман сконтактува­лися і зрозуміли, що хтось зіштовхує їх ло­бами. Тоді інформагенція «Вголос» звер­нулася у Службу безпеки України.

СБУ спільно зі слідчими Г У Нацполіції Львівщини та під процесуальним керів­ництвом Львівської місцевої прокурату­ри № 1 провела обшуки в помешканні фі­гурантів справи (Саган і Копитко. Авт.). Правоохоронці виявили ноутбук, мобіль­ні телефони, банківські картки та понад 30 тисяч євро. У ноутбуку співробітники Служби виявили докази того, що саме на ньому готували і надсилали листи від імені журналіста з погрозами на адресу польського Генконсульства. На П К збері­галися й нові листи з погрозами, зокре­ма безпосередньо консулу Республіки Польща у Львові.

Порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 129 (погроза вбивством).

Голова Культурно-освітнього цен­тру польської національної меншини «Білий орел» Сергій Лук’яненко розпо­вів журналісту «ВЗ», що йому почали по­грожувати невідомі ще з 2018 року. Йому надсилали СМС з прокльонами, бруталь­ними текстами з нецензурною лексикою, погрозами фізичної розправи. «Погрози були через те, що я уже вісім років прово­джу прийоми громадян, безкоштовні кон­сультації щодо Карти поляка, — розпові­дає пан Сергій. — Підказую людям, якщо бачу підстави отримати карту. Якщо не­має підстав, то прямо про це говорю. Час від часу до мене на консультації прихо­дили люди, з розмов із якими я розумів, що хочуть „купити“ документи для ви­роблення Карти поляка. Звичайно, я на таке не йшов, бо це шахрайство. Ба біль­ше — відраджував цих людей, казав їм не зв’язуватися з аферистами, які обіцяють зробити якісь документи, бо можна на­робити собі великих проблем. Очевидно, до тих аферистів дійшла ця інформація, і вони почали мені погрожувати. Заблоку­вав цих людей на ФБ і на телефоні. По­грози на якийсь час припинилися. Поча­лися знову після публікації розслідувань Романа Гурського. Причому погрози були з тим же характерним почерком. Я знай­шов Романа Гурського, ми поговорили і зрозуміли, що нас хтось хоче зіткнути ло­бами. Після цього звернувся до Нацполі­ції, до справи підключилася СБУ, бо були погрози і на адресу Генконсульства. Я да­вав свідчення, правоохоронці приходи­ли до мене, брали ІР-адресу комп’ютера. І, як встановило слідство, цими шахра­ями були Світлана Саган та її син Сергій Копитко. Я бачив їхню рекламу в Інтер­неті, було дивно, як це вони так спокій­но знімають ролики, де прямим текстом обіцяють „вироблення“ Карти поляка без польських коренів. Був здивований, чому правоохоронні органи цим не цікавлять­ся. Потім дізнався, що Копитко працював у поліції. Чув, що ці спритники звертали­ся до різних керівників польських органі­зацій (я з ними спілкуюся). Але з моїх зна­йомих на таку „співпрацю“ ніхто не пішов. Не знаю, як аферистам вдавалося дури­ти людей. Передоплата, яку брали з одні­єї людини, — 300 євро. Їхні сусіди пишуть, що були незадоволені „клієнти“, які при­ходили, сварилися, гримали у двері, ви­магали віддати гроші. Отже, якщо бра­ли по 300 євро, а у них вилучили 30 тисяч євро, то, як мінімум, обдурили 100 осіб… Рекомендую усім, кого вони ошукали, звернутися в поліцію. Це шанс поверну­ти видурені гроші».

Сергій Лук’яненко розповів, що у 2019 році його організація не надала жодної рекомендації консульству для вироблен­ня Карти поляка. За усі вісім з половиною років існування «Білого орла» така реко­мендація надавалася два рази: не за «до­брочинні внески», а за сумлінну роботу волонтерами, активну участь у житті орга­нізації. При тому, що офіційно у цій орга­нізації налічується понад 1300 членів.

Навіть зараз, коли у зловмисників провели обшуки, вилучили докази шах­райства, в Інтернеті і надалі пропонують «отримати Карту поляка, навіть якщо у вас немає польських коренів». Є телефо­ни, адреси, мейли…

До речі…

Під час отримання Карти поля­ка у Генеральному консульстві РП у Львові, крім відповідних документів, обов’язковою є співбесіда із заявником. Як розповідає журналіст Роман Гур­ський, під час співбесід та вручення до­кумента польські дипломати викорис­товують залежність людей від ситуації і часто змушують кандидата на отриман­ня документа трактувати спірні історич­ні питання на користь Польщі. Журналіс­там «Вголосу» із власних джерел стали доступні записи розмов кандидатів на отримання Карти поляка з Іреною На­гурською, керівником відділу «Карта по­ляка» Генконсульства Р П у Львові. Саме Нагурська готує кандидатів до фіналь­ної розмови із консулом, після якої мож­на отримати Карту поляка. Небайдужі громадяни записали на мобільний теле­фон слова пані Ірени під час співбесіди: «злочин проти поляків у Гуті-Пеняцькій вчинили українці», «Для нас неприпус­тимо, щоб хтось мав Карту поляка і вва­жав Бандеру та Шухевича героями».

Схожі новини