Передплата 2024 ВЗ

Опозиціонерку Федину люди Зеленського готуються відправити за ґрати

Вважають, вона у своєму відеозверненні погрожувала президентові

У перший вівторок зими, 3 грудня, гаряче буде у Верховній Раді України. Цього дня, очікується, Генеральна прокуратура, за поданням Державного бюро розслідувань, проситиме парламент дати згоду на зняття недоторканності, притягнення до кримінальної відповідальності, затримання і арешт народного депутата від «Європейської Солідарності», колишнього фронтового волонтера Софії Федини. Опозиціонерці інкримінують немало-небагато: погрозу вбивством (!) президентові Зеленському. За прогнозами експертів, монобільшість підтримає клопотання ГПУ, і депутатку відправлять за ґрати. Федина каже, цього не боїться.

Свій початок ця історія бере 26 жовтня. Того дня глава держави прибув у прифронтову зону, у селище Зо­лоте-4, звідки повинні були від­вести українських військових. Чимало бойових ветеранів від­крито виступали проти цього, вбачали у такому кроці Зелен­ського ознаки капітуляції перед Росією. Президент перед теле­камерами поспілкувався з опо­нентами у погонах. Розмова ви­йшла гострою, «на грані фолу». Багатьом українцям не сподо­балося, що Верховний головно­командувач поводився з воїна­ми зверхньо, «тикав» їм.

Серед тих, хто критикував за це Зеленського, була і нардеп, колишній волонтер Софія Фе­дина, та її подруга Маруся Зві­робій. У своєму відеоролику вони жорстко «пройшлися» по Верховному, звертали увагу на неприпустимість його хамської поведінки стосовно захисників України. Емоції жінок, «заведе­них» менторським тоном пре­зидента, трохи зашкалювали. Ось одна з цитат Софії Федини: «Там ненароком може вибухну­ти граната, а ще там обстріли бувають. Було би найкрасивіше, щоб це все сталося під час мос­ковського обстрілу, коли дехто в білій чи голубій сорочечці при­преться на передову…».

Цей, справді позбавлений дипломатії і коректності спіч (але зовсім не терористський), підняв на ноги фракцію «Слу­га народу», керівництво сило­вих органів. За скаргою нарде­па від «СН» Олександра Качури було відкрито кримінальне про­вадження. Очільник СБУ, давній соратник Володимира Зелен­ського Іван Баканов заявляв: якщо у словах Федини-Звіробій побачать погрози президентові, жінок чекає ув’язнення.

У найближчий вівторок цей план почнуть втілювати.

На погрозу кримінального переслідування Софія Феди­на відреагувала контрвипадом у бік влади: «Вітаю! Від сьогод­ні можемо говорити про режим Зеленського. Тиск на силові ор­гани — законно, ґвалтування — законно, участь в антимайданах — похвально, переслідування і зневага до військових — закон­но, зачистка справ Майдану — законно, замовляти повій у пар­ламенті — похвально, зарплати в конвертах — похвально, кноп­кодавство — похвально. Захист держави і власна думка — зло­чин!».

Заступилися за свою акти­вістку у партії «Європейська Солідарність». Там заявили про політичні переслідування, «які організовуються Офісом пре­зидента Зеленського» і закли­кали владу припинити вибір­кове правосуддя. Водночас звернули увагу на те, що «си­ловики чомусь ігнорують ма­сові факти корупції у фракції монобільшості, продаж депу­татських мандатів під час вибо­рів на мажоритарних округах, наради „смотрящіх“ у Кривому Розі на чолі з Юрієм Корявчен­ковим про кришування борде­лів, наркотрафіку та підпільних казино й інші „зашквари“ нової влади». У заяві «ЄС» йдеться: «…Якщо серед депутатів моно­більшості так вольготно можуть почуватися ґвалтівники, стука­чі, вбивці майданівців, власни­ки десятків дорогих авто, квар­тир і шанувальники повій — то чекати від такої влади поваги до правової держави марно».

Колишній перший віцеспікер Ради Ірина Геращенко не поді­ляє експресивних реплік сво­єї колеги. Водночас зауважує: «Поки що в Україні є свобода слова і свобода висловлювань, можна поділяти і не поділяти певні погляди і заяви, говори­ти про це, дискутувати, підтри­мувати і засуджувати. Але точ­но не судити».

Ірина Геращенко жорстко розкритикувала подвійні стан­дарти партії «Слуга народу» та її парламентської фракції: «У над­рах „слуг“ є учасниці ДТП, що насмерть збили людину, ґвал­тівники, збоченці, ловеласи і любителі полунички, прохіндєї, „рєшали“, що зловживають ста­тусом нардепа і тиснуть на пра­воохоронні органи, кнопкодави, лобісти, які, вірогідно, отриму­ють неправомірну вигоду, анти­майданівці — друзі тітушок, мож­ливо, причетні до викрадення людей, люди без жодного полі­тичного і професійного досві­ду, святі у своєму неофітстві, піонерки, які в розпал Майда­ну вчилися у Москві і вважають тепер себе знавцями „широкой русской души“, що має допо­могти у міжнародній діяльності. Люди без освіти, без принципів, без моралі, без ідеології, без поглядів, люди з кримінально­го світу, офшорники, „уклоніс­ти“ від армії тощо. За три місяці роботи ВР вони примудрилися обвалити рейтинг повної дові­ри до парламенту до 6% (пре­зидент влітку розпустив парла­мент під крики про низьку довіру на рівні 5%), неповна довіра поки що трохи вища. Ці люди щотиж­ня приймають графоманські за­кони, займаються профанацією у ВР, погрожують силовим струк­турам і одне одному. Втручають­ся у діяльність інших органів вла­ди, що має ознаки перевищення службових обов’язків і узурпа­ції влади. У листуванні зізнають­ся у скоєнні кримінальних злочи­нів чи причетності до них. Лазять по російських телепомийках і зі­знаються у любові бойовикам, роблять заяви на межі держав­ної зради. Але кримінальну спра­ву за пасквіль слуги — колишньо­го члена „Українського вибору“, який прославився цим і участю у поліграфному скандалі (яка чу­дова політична біографія!) — від­крили саме на Софію Федину. Своїм — усе. Ворогам — переслі­дування. Кінець епохи Гідності».

На підтримку Софії Феди­ни виступив виконавчий дирек­тор Міжнародного фонду «Від­родження» Олександр Сушко. «Спроба кримінального пе­реслідування однієї з лідерок львівського Євромайдану Софії Федини за отой сюжет є гань­бою, диким і придуркуватим за­шкваром вітчизняних правоохоронців, — сказав він. — Моя підтримка Софії! Якщо буде по­трібно, вийду на протест і візьму на поруки. Далеко не поділяю її максималізму, але це точно не справа Кримінального кодексу. Це така ж ганьба, якою колись були переслідування за гравю­ру Януковича з цяткою на лобі чи за розірваний неозброєним ра­дикалом портрет Порошенка».

Голова Львівської облради Олександр Ганущин назвав кри­мінальне переслідування Софії Федини «лютим трешем на тлі зупинки проваджень у справах злочинів проти майданівців».

Схожі новини