Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Удар Трубою: "Касетний скандал" президента Зеленського

На телеграм-каналі "Трубу прорвало" з'явилися записи розмов глави Державного бюро розслідувань у своєму кабінеті.

Про це пише Юрій Бутусов на Цензор.нет.

Записи викладені у такому обсязі, що очевидно — це не підробка. Це реальне прослуховування. Джерела це підтверджують.

На записах кілька епізодів:

  1. Роман Труба після дзвінків та смсок від генерального прокурора Руслана Рябошапки і глави Офісу президента Андрія Богдана дає команди призупинити на час візиту місії МВФ обшуки у Дніпровській міськраді, ПриватБанку і НБУ.
  2. Справи проти Порошенка, які провадить ДБР, керуються ОП і контролюються особисто Богданом.
  3. 19 вересня, за словами Труби, президент поставив йому завдання щодо відкриття справ проти конкретних державних структур і галузей, — тоді він працюватиме після 31 грудня.
  4. Директор НАБУ Артем Ситник телефонує Трубі і повідомляє, що на скандальних записах розмов у кабінеті судді Вовка фігурують заступники Труби.
  5. Проект підозри екс-в.о. міністра охорони здоров’я Уляні Супрун Труба, за його словами, возив особисто президентові.
  6. Глава компанії-виробника спальних мішків для Міноборони Михайло Немировський обговорював з Трубою перебіг розслідування закупівель в армії, щоб уникнути свого потрапляння у скандал.

Отже, що це означає?

Юридично в Україні наразі — нуль, оскільки прослуховування навряд чи велося на законних підставах. Наступна влада теоретично зможе призначити експертизу записів і притягнути фігурантів до кримінальної відповідальності, особливо, коли частина свідків підтвердить справжність розмов.

А ось політично — це катастрофа. Андрій Богдан не є державним службовцем і не має права на отримання інформації про перебіг слідства, а тим паче — права впливати на розслідування. Підозри про це можуть спричинити кримінальну справу.

І тепер західним дипломатам і значній частині українського суспільства не доведеш, що резонансні справи не мають політичного підтексту. Записи доводять, що справи порушуються і просуваються за командою ОП. А значить, про яку справедливість, про які принципи може йти мова? У чиїх інтересах лихоманить О П Дніпровську міськраду і ПриватБанк — у державних?

Які дії мали б бути зараз?

  1. Президент Зеленський має вибір — чинити, як старий український політик — тобто робити вигляд, що записів немає, не коментувати і «відмазуватися». Або ж діяти, як Лі Куан Ю — тобто зробити публічну заяву, дати свою оцінку фактам, розпорядитися розслідувати справжність записів і подій за участі своїх «трьох друзів». Бо інакше тавро політичного замовлення зі всіх згаданих справ не відмиєш, і це спричинить падіння довіри до держави і влади назагал.
  2. Директор НАБУ Артем Ситник мусить виступити із заявою — чи був такий факт розмови. Якщо був, то НАБУ без всяких команд зобов’язане порушити кримінальну справу проти Труби.
  3. Мали б бути заяви і фракцій Верховної Ради — потрібно створити депутатську слідчу комісію, провести фактичну перевірку розмов на записах.
  4. Всі фігуранти мусять дати оцінку — чи відповідають викладені факти реальним обставинам розслідування, про які їм відомо.

Із записами розмов можна ознайомитися тут

Схожі новини