Передплата 2024 «Добрий господар»

«Бюджет ліквідаційної комісії»

Пенсії зростуть несуттєво. Зате чверть мільярда піде на Фонд національного багатства

Попри сварки між «слугами», Верховна Рада змогла проголосувати у другому читанні закон про бюджет на наступний рік. У доопрацьованому документі доходи збільшили на 14 мільярдів, витрати — на 10. Розрахунки здійснювали, спираючись на прогноз зростання ВВП у 2020 році на рівні 3,7% та середній курс 27,5 грн за долар.

Суттєвого зростання соцвиплат у наступному році очікувати не варто. Прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць за рік зросте всього на 162 гривні. Прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність (мінімальна пенсія), зросте на 131 грн — до 1769 гривень. Мі­німальна зарплата за рік зросте на 550 грн — до 4723 гривні.

Цікаво, що у наступному році в Україні має з’явитись Фонд національного багатства. На його створення у бюджеті передбачили 250 мільйонів гривень. Мета його створення — не зробити українців багатшими, як може ви­датись з назви. Він просто візьме в управління стратегічно важливі підприємcтва.

250 мільйонів витратять на підтримку кіно. Натомість на впровадження Програми рефор­мування та розвитку енергетичного сектору пе­редбачено лише 3,2 мільйона гривень.

Пів мільярда гривень у наступному році ви­тратять на «Зшивання країни — проєкт мобіль­ності молоді». Суть його в тому, аби школярі та студенти більше подорожували країною.

Ще 240 мільйонів закладено на розвиток ту­ристичного потенціалу країни.

От тільки подорожувати доведеться все таки­ми ж паскудними дорогами. Акцизний податок таки залишили місцевим бюджетам, натомість проголосували за зменшення субвенцій на міс­цеві дороги та інфраструктуру. «Тобто з одного боку Верховна Рада додала місцевим бюдже­там ресурси на дорожнє господарство, а з ін­шого — одразу ж влада забрала ті субвенції, які перед тим передбачалися в бюджеті», — заявив народний депутат від «Європейської Солідар­ності» Олег Синютка. «Проголосований моно­більшістю Зеленського бюджет на 2020 рік став бюджетом невиконаних передвиборчих обіця­нок президента Зеленського і монобільшості „Слуги народу“. На жаль, немає не тільки підви­щення зарплат для освітян і медиків, а й піднят­тя пенсій у першому півріччі взагалі і на сміш­ні 100 гривень до кінця року. Немає обіцяної підтримки місцевого самоврядування, а ДФРР скорочено. Обманом виявився навіть Указ пре­зидента Зеленського про окрему Програму розвитку Карпатського регіону. Найгірше ж, що буде страждати обороноздатність України — не підкріплена достатнім фінансовим ресурсом», — зазначив нардеп.

Економічний експерт Олексій Кущ називає бюджет 2020 року бюджетом ліквідаційної ко­місії. Адже левова частка видатків бюджету — обслуговування боргів, натомість у ньому не закладені інструменти розвитку економіки. Зо­крема, немає програм підтримки фермерства чи дешевих кредитів для бізнесу, а на порозі від­криття ринку землі це вкрай важливо.

З тим, що у наступному році економічного дива не буде, згоден і економіст Андрій Новак. «Будь-яка розвинена країна досягла свого еко­номічного дива завдяки наявності моделі влас­ного розвитку. Це та риса, яка притаманна будь-якому економічному диву. І це те, чого немає у нас», — каже Андрій Новак. За його словами, бю­джет 2020 — це фактично ксерокопія бюджету на 2019 рік, з поправками на курс гривні та інфля­цію.

Схожі новини