Передплата 2024 «Добра кухня»

Україна надала Польщі перші дозволи на ексгумацію поховань, - Пристайко

Україна надала перші дозволи на ексгумацію з польських поховань на території нашої країни

Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко.

За його словами, Україна готова піти назустріч Польщі в питаннях історичної пам’яті, але чекає відповідних кроків і від Варшави.

«Щодо питання про ексгумаційні роботи, то є вже перші зрушення у цьому напрямку. Є перші дозволи на проведення цих робіт. Ми сподіваємося, що це трошки розблокує всю ситуацію», — сказав Пристайко.
Читайте також: Президент — про відносини з Польщею: Попереду в нас тільки дружба

Водночас, міністр закордонних справ підкреслив, що Україна чекає відповідних кроків назустріч.

«Наша позиція є принциповою. Про те, що ми теж нагадуємо про існування наших питань до історичної пам’яті на території теперішньої Польщі. І ми готові рухатися, але вимагаємо до себе відповідного ставлення та очікуємо такі ж кроки назустріч», — сказав Пристайко.

Нагадаємо, про формальну згоду на відновлення пошукових робіт повідомив 27 вересня заступник глави МЗС України Василь Боднар. Згідно з умовами, висунутими українською стороною, пошуки мають проводитися українськими дослідниками разом із польськими експертами після виконання необхідних формальностей. Офіційне прохання про відновлення пошукових робіт Польща подала у другій половині вересня.

Як відомо, українська сторона призупинила виконання польською стороною в Україні пошуково-ексгумаційних робіт у зв’язку з вчиненням невідомими особами актів вандалізму проти українських місць пам’яті на польсько-українському прикордонні. Загалом, упродовж 2014−2017 років на південному сході Польщі хулігани знищили чи сплюндрували близько 10-ти місць пам’яті.

Під час зустрічі у Варшаві 31 серпня з польським лідером Анджеєм Дудою Президент Володимир Зеленський вийшов з ініціативою скасувати рішення про призупинення пошуково-ексгумаційних робіт польською стороною в Україні, але польська сторона також повинна упорядкувати українські місця пам’яті в Польщі.

Схожі новини