Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Брендовий» схематоз

ДБР і Служба безпеки проводять 40 обшуків на Львівській митниці через ввезення в Україну брендового одягу під виглядом... секонд-хенду

СБУ та детективи Державного бюро розслідувань проводять масові обшуки на постах Львівської митниці та за місцями проживання службових осіб митниці. Про це повідомила на своїй сторінці у фейсбуці перша заступниця директора Державного бюро розслідувань Ольга Варченко.

«Проводимо санкціоновані обшуки на Львівській митниці ДФС. А саме, на пункті пропуску, митних постах та їхніх відділах митного оформлення, а також за місцем проживання її служ­бових осіб. Загалом — 40 обшуків, — написала на своїй сторінці у фейсбуці перша заступниця директора ДБР Ольга Варченко. — Причина така: слідчі Центрального апарату ДБР разом зі співробітниками Головного управління з боротьби з корупцією та організованою злочинністю СБУ ви­крили незаконну схему із ввезення на територію України з країн ЄС дорого­го брендового одягу за підробленими документами.

Орієнтовна вартість кожної партії становить не менше 400 тисяч дола­рів. Перевіряємо причетність до цієї схеми службових осіб митниці, які, за попередньою версією слідства, спри­яли незаконному переміщенню товару через митний кордон без проходжен­ня відповідних митних процедур. Одяг ввозили до України як секонд-хенд".

Зі слів Ольги Варченко, такий одяг по­трапляв на український ринок без сплати відповідних митних платежів. У результа­ті держава зазнавала збитків щонаймен­ше на суму мільйон гривень з кожної пар­тії товару.

Брендовий одяг під виглядом секонд-хенду в’їжджає в Україну не один рік
Брендовий одяг під виглядом секонд-хенду в’їжджає в Україну не один рік

Вантажівки, якими везли товар за фіктивними документами, перетина­ли кордон через пункт пропуску лише під час роботи зміни певних посадов­ців митного посту. Службові особи мит­ниці, за домовленістю з організатора­ми незаконного переміщення товару через митний кордон України, органі­зовували безперешкодне проходження митних формальностей, не застосову­вали необхідні форми митного контро­лю, не вживали заходів контролю щодо імпортованих ними товарів під час пе­ретину державного кордону України на підставі неправдивих відомостей, вне­сених до вантажно-митних декларацій."Крім обшуків на Львівській митниці, вони також проводяться за адресами ді­яльності підприємств-імпортерів, місця­ми проживання їхніх керівників, а також організаторів, — зауважила Ольга Вар­ченко. — Під час обшуків документується причетність фігурантів справи до проти­правної схеми. Процесуальне керівни­цтво здійснює Генпрокуратура.

Кримінальне провадження зареєстро­ване за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених части­ною 3 статті 212 Кримінального кодек­су України (ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів); части­ною 2 статті 364 Кримінального кодексу України (зловживання владою або служ­бовим становищем, що спричинило тяж­кі наслідки; частиною 3 статті 368 Кри­мінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання не­правомірної вигоди службовою особою). Досудове розслідування триває".

Після «шухеру» на митниці виникає логічне запитання: що це — реальна бо­ротьба з контрабандою на митниці, яка в Україні процвітає не один рік, чи пе­рерозподіл впливів? До речі, такі речі, які везли в Україну під виглядом секонд­хенду, можна розпізнати у магазинах за зрізаними етикетками. На етикетці можна побачити пляму, яка закриває на­зву бренду. Я, наприклад, натрапила на пальто MaxMara зі зрізаною етикеткою у магазині в одному з відомих торгових центрів. Саме на такі хитрощі йдуть під­приємці, аби заплатити менше мита… І це триває не один рік.

Голова Державної митної служ­би Максим Нефьодов написав на сво­їй сторінці у фейсбуці: «Разом з Сергієм Гончаровим, заступником міністра МВС, Янікою Мерило, радником голови Дер­жавної митної служби, мріємо про щас­ливі часи, коли на кордоні буде працю­вати електронна черга. Через смартфон можна буде забронювати час приїзду, а всі камери митниці, прикордонників та Нацполіції будуть підключені в єдину сис­тему. Ну, як мріємо — працюємо у цьому напрямку…».

Слід зауважити, що від початку року працівники Львівської митниці ДФС вия­вили 3 тис. 794 порушення митних пра­вил, вартість вилученого — майже 87 млн грн. Як повідомило Головне управ­ління ДФС у Львівській області, здебіль­шого порушниками митних правил були фізичні особи — громадяни прикордон­них районів. Стосовно посадових осіб за останні дев’ять місяців зафіксовано 146 митних правопорушень.

Упродовж поточного року виявле­но 53 спроби незаконного переміщення сигарет через митний кордон, вилучено 197 тис. пачок тютюнових виробів, що, порівняно з аналогічним періодом 2018 р., удвічі більше. Традиційними місцями приховування сигарет залишаються кон­структивні порожнини автомобілів, по­рожнини коліс, спеціальні тайники…

Серед вилучених товарів: 59% - про­мислові товари, 29% - продовольчі то­вари, 5% - тютюнові, 3% - зброя, 2% - транспортні засоби, 1% - валюта, до­рогоцінні метали та каміння — 1%.

Фото Державного бюро розслідувань

Схожі новини