Передплата 2024 ВЗ

У НАЗК із речами на вихід готуються

А у кабінетах на Банковій «оплакують» похований парламентом привілей не подавати декларації

Після остаточного ухвалення Верховною Радою президентського законопроєкту, який стосується антикорупційних органів й антикорупційної політики, у Нацагентстві з питань запобігання корупції (НАЗК) взялися дружно пакувати валізи. На вихід готуються усім складом — від голови і членів до керівництва апарату. Ряди тимчасово безробітних вони поповнять, щойно закон (після підписання президентом й офіційного оприлюднення) набуде чинності.

Після «обнулення» старо­го НАЗК у Кабміні візьмуться за формування нового. Для початку мають призначити тимча­сового виконувача обов’язків го­лови. Далі — забезпечити прове­дення конкурсу, результати якого визначать, хто очо­люватиме НАЗК подальші чотири роки. Законом пе­редбачено, що одна і та ж особа не може обіймати цю керівну посаду два терміни поспіль.

Перешкодою для учас­ті у конкурсі на голову НАЗК може стати не лише вік (ві­ковий ценз для претенден­тів — 35+), а й партійна біо­графія. Щонайменше два роки — ніяких керівних посад у партії, а також трудових чи інших договірних відносин з партійними структурами. Інакше на відбір до НАЗК — зась.

Якщо за старою процедурою конкурсне журі було збірною, до якої входили представники, деле­говані Верховною Радою, урядом, президентом, антикорупційни­ми громадськими організаціями, то тепер комісія складатиметь­ся лише з делегатів від Кабміну та міжнародних донорів, які фі­нансують в Україні антикорупцій­ні програми. Три «комісари» — від уряду, стільки ж — від «міжнарод­ників». Свій вердикт комісія може винести щонайменше чотирма «за». Причому для ухвалення рі­шення обов’язковими є всі три голоси міжнародних «комісарів». Така процедура, зазначають екс­перти, мінімізує корупційні ризи­ки у конкурсному відборі.

Кожні два роки діяльність НАЗК оцінюватимуть ревізори — комісія з трьох осіб, яких призна­чатиме Кабмін на підставі пропо­зицій від міжнародних донорів. Якщо, за результатами інспекції, роботу антикорупційного Агент­ства визнають незадовільною, відповідати доведеться голові НАЗК. Покарання без варіантів — звільнення.

Разом зі змінами, які стосують­ся НАЗК, Верховна Рада ухвали­ла і ще цілий пакет правок. У пе­реліку — скасування державних «дотацій» для партій, які на ви­борах отримали не менш як два відсотки голосів, та скорочен­ня удвічі держфінансування для парламентських партій. Із за­кону про вибори до Верховної Ради прибрали норму, яка звіль­няла кандидатів на мандати від обов’язкового подання де­кларацій у разі, якщо вибо­ри не чергові, а повторні, проміжні чи дочасні.

«Ощасливили» депута­ти і «кабінетників» з Банко­вої. Відтепер керівник пре­зидентського Офісу та його заступники змушені будуть звітувати про майно і дохо­ди. Так було і раніше, поки 2016 року, з подачі зацікав­лених осіб із тієї ж Банкової, у парламенті не протягну­ли поправку до закону про держ­службу, за якою керівництво тоді ще Адміністрації президента ви­вели з чиновницького статусу, а відтак і з-під поширення на цю «касту» зобов’язання щорічно по­давати декларації про майно та доходи.

Більше не засиджуватимуться у «непідзвітних» і помічники суд­дів. Тепер і їм доведеться запо­внювати електронні декларації.

Схожі новини