Передплата 2024 ВЗ

«Ніякого контролю над кордоном київська влада не отримає!»

Так ватажки сепаратистських утворень на Донбасі відповіли Володимиру Зеленському після того, як він погодився на «формулу Штайнмайєра»

Шквал негативних емоцій ви­кликало рішення українсько­го керівництва пристати на «мирний» план врегулювання ситуації на Донбасі" через так звану формулу Штайнма­йєра, яку провідні вітчизняні аналітики назвали «планом Путіна». Тональність реакції переважно одна: через недо­лугу політику нинішніх керма­ничів Україна стоїть на порозі капітуляції перед ворогом.

Офіційні заяви про непри­пустимість втілення зга­даної «формули» опри­люднили партії «Європейська Солідарність», «Голос», «Бать­ківщина», органи місцевого са­моврядування, представники патріотичних рухів і організа­цій. Зокрема, за відповідне ан­тикапітулянтське звернення, в якому міститься заклик не від­водити українські війська з лінії фронту, одноголосно проголо­сувала Львівська обласна рада. Гарячі пристрасті вирують на те­левізійних ток-шоу, у соціальних мережах, де обговорюють най­резонанснішу тему тижня.

Після перших стихійних про­тестів у Києві і регіонах, гострих заяв демократичних політсил президент Зеленський вирішив погасити майданні настрої за­критою розмовою з головами парламентських фракцій. За­певняв їх, що про жодну здачу ін­тересів України не йдеться, що, як сповіщає «Українська прав­да», «все буде добре». Сказав, що жодних виборів на окупо­ваних територіях без контролю кордону не буде. І у притаман­ному йому іронічно-зверхньому тоні «заспокоїв» опонентів — сам «усе розрулить», тому, мовляв, «парламент може розслабити­ся». На розмову з народними депутатами віч-на-віч у сесій­ну залу глава держави іти відмо­вився. Хоча ті наполягали на та­кій зустрічі. Запрошували дати пояснення також міністра за­кордонних справ Вадима При­стайка, який готував ґрунт для таких домовленостей, і началь­ника Генштабу Руслана Хомча­ка. Від останнього хотіли почути, як втілення сумнівних домовле­ностей вплине на національну безпеку, чи не стане воно зра­дою, зазіханням на суверенітет і цілісність країни.

Оптимістичні заяви Зелен­ського моментально спросту­вала «та сторона» — так чинний президент у розмові з Путіним називав керівництво сепаратис­тів. Очільники міфічних «народ­них республік» Денис Пушилін і Леонід Пасічник опублікували спільну заяву, в якій вимагають (!) від української влади узго­джувати з ними майбутній закон про особливий статус Донба­су. У цій заяві, зокрема, йдеть­ся, що Україна, підписавши 1 жовтня «формулу Штайнмайє­ра», «визнала особливе право народу Донбасу на самостій­не визначення своєї долі. Ми самі будемо вирішувати, якою мовою розмовляти, якою буде наша економіка, як формувати­меться наша судова система, як захищатиме наших громадян наша Народна міліція і як ми бу­демо інтегруватися з Росією». У цьому документі також зазна­чено, що «республіки Донбасу продовжуватимуть переговори у Мінську, щоб у кінцевому ра­хунку прийти до повного само­управління і самовизначення». У своїй заяві лідери бойовиків «поправили» пана Зеленського. Зазначили, що «коли він каже, що вибори у Донбасі відбудуть­ся тільки після того, як Україна отримає контроль над кордо­ном, він не розуміє, що не йому вирішувати, коли у нас відбу­дуться вибори, а нам. Ніякого контролю над кордоном київ­ська влада не отримає».

Колишній член української делегації у Тристоронній контак­тній групі Роман Безсмертний зазначає: «Помилку було зро­блено тоді, коли команда Зелен­ського замінила свою ж виборчу обіцянку про соціально-гумані­тарні програми на дискусії до­вкола „формули Штайнмайєра“. Їх просто Кремль впіймав на цей гачок. Наживкою була процеду­ра обміну, вона і запустила цей маховик… Звертаю увагу всіх причетних до процесу на непри­пустимість схвалення подібного документа, а тим більше — під­писання».

Які ще сигнали має почути пан Зеленський, щоб збагнути згуб­ність його «мирного плану»?! А що він саме такий, підтверджу­ють оцінки власного кореспон­дента агенції УНІАН у Москві, людини, яка перебуває за кілька кроків від коридорів російської влади. За словами нашого ко­леги, «у Росії погодження Укра­їни на «формулу «Штайнмайє­ра» сприймають як перший крок до визнання окупаційних адміні­страцій на сході України, надан­ня так званим ДНР-ЛНР осо­бливого статусу. Нова позиція Києва сприймається як успіх і перемога Москви. На росій­ському ТБ розмірковують про наступні кроки, які має зробити українська влада для досягнен­ня миру на Донбасі. Окремо під­креслюють, що Україна бере на себе зобов’язання легалізува­ти у своєму законодавстві «рес­публіки», чекають амністії. Але встановлення контролю на кор­доні виключене…»

Схожі новини