Передплата 2024 ВЗ

«Тягати жінок за волосся неприпустимо, правоохоронці за це відповідатимуть»

Після брутального розгону блокади російського вугілля у Соснівці під керівником львівської поліції захиталося крісло

10 вересня 2019 року на залізничну станцію «Соснівка», що у Сокальському районі, прибуло 113 вагонів, завантажених вугіллям. Зі слів активістів, вугілля на Сокальщину привезли з РФ — країни-агресора. Маркування російською мовою можна було побачити на самих вагонах. Активісти заблокували залізничну колію та не дозволили потягу доставити вугілля на підприємство. Вугілля, очевидно, їхало на Червоноградську збагачувальну фабрику, яка є у приватний власності…

Керівник підприємства звернувся до поліції. Відтак блокада у Соснівці минули­ми вихідними переросла у су­тички між правоохоронцями та активістами. А відео, на якому видно, як поліція «зачищає» про­тестувальників, набуло широко­го розголосу. Чи стануть події у Соснівці «спусковим гачком» до гучних відставок у правоохорон­них органах? Що насправді кри­ється за цими протистояннями? Кому належить вугілля, приве­зене на Львівщину? Чи не є ця акція спланованою провокаці­єю задля дестабілізації ситуації в регіоні?

Хроніки протистояння

«Штаб блокади торгівлі з окупантами» повідомив: «Полі­ція силою розігнала та зааре­штувала ветеранів та шахтарів, які блокували російське вугіл­ля у Львівській області. Поліція без жодних попереджень по­чала заарештовувати ветера­нів АТО та місцевих шахтарів. Спроби розігнати блокаду від­бувались увесь час із початку блокування — протягом трьох тижнів! Адміністрації місце­вих шахт провокували самих шахтарів розігнати блокаду під шантажем невиплати зарпла­ти. Серед затриманих і перший командир батальйону „Донбас“ Семен Семенченко…».

«Штаб блокади торгівлі з окупантами» також оприлюд­нив реквізити рахунка, на який усі охочі можуть переказувати кошти (на ім’я Сергія Акимови­ча) (?!). Гроші, за повідомлен­ням активістів, підуть на потре­би блокади російського вугілля у Соснівці…

У вівторок, 24 вересня, на апаратній нараді голова Львів­ської ОДА закликав начальни­ка Г У Нацполіції у Львівській області Василя Віконського на­писати заяву на звільнення. За словами Маркіяна Мальського, активісти вимагають звільнити Віконського, закрити всі кримі­нальні провадження проти лю­дей, які блокували вагони із ро­сійським вугіллям у Соснівці, та виплатити їм грошову компен­сацію. «Поліція має право за­стосовувати силу, але завжди має залишатися з народом», — наголосив голова ЛОДА.

До речі, Г У Нацполіції актив­но коментувало на своєму сайті події у Соснівці…

За інформацією відділу ко­мунікації Г У Нацполіції Львів­щини, у Сокальське відділен­ня поліції надійшла заява від керівництва одного з вугіль­них підприємств про те, що у селі Сілець на залізничній колії станції «Соснівка» невідомі осо­би здійснюють блокування ва­гонів, завантажених вугіллям, чим завдають суттєвої фінансо­вої шкоди підприємству. За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ч.2 ст. 279 (бло­кування транспортних комуні­кацій, а також захоплення тран­спортного підприємства) К К України. Санкція статті перед­бачає від двох до п’яти років по­збавлення волі.

Своєю чергою, відео з міс­ця події активно коментували дописувачі у соцмережах. На одному з них видно, як спецп­ризначенці відтискають з колії натовп людей. Чути крики про­тестувальників… Дописувачі зазначили, що до розгону ак­тивістів причетні не лише львів­ські поліцейські, а й київські (авто з київськими номерами можна було бачити на місці по­дії).

На іншому відео бачимо, як дорогою їде поліцейський ав­тозак. Протестувальники кида­ються до Віконського з вимо­гою звільнити їхніх колег, яких «пов'язала» поліція. Віконський зупиняє цю машину, протесту­вальники біжать до дверей, але їм не відчиняють. Тоді керівник поліції Львівщини представля­ється і просить, аби поліцейські відпустили людей. Один чоло­вік сидів у машині без верхньо­го одягу… Поліцейські, одягне­ні у захисні шоломи, озлоблені, але неохоче таки відпускають людей. Одяг викидають з ма­шини… Василь Віконський на­магається не конфліктувати з протестувальниками… Пово­диться напрочуд спокійно, йде назустріч вимогам розлючено­го натовпу…

Тим часом поліція звітує про те, що під час заходів з розбло­кування руху поїздів постраж­дало восьмеро поліцейських. 38-річного старшого сержан­та поліції доставили у лікар­ню. «На законні вимоги пра­воохоронців блокувальники не реагували, — таку інформацію оприлюднив відділ комунікації обласної поліції. — Поліція зму­шена була застосувати заходи поліцейського примусу, оскіль­ки вони чинили фізичний спро­тив. Правоохоронці затримали 28 правопорушників».

Тим часом громадськість шокована і обурена діями пра­воохоронців. Під тиском ак­тивістів голова ЛОДА Маркіян Мальський робить заяву про те, що головний правоохоронець Львівщини має піти з посади… Віконський, своєю чергою, за­являє, що подасть у відставку, якщо буде наказ його безпо­середнього керівника — голови Нацполіції України Сергія Кня­зєва, який на цей час вже сам подав у відставку.

Віконський vs «активісти»?

Відтак долю головного полі­ціянта Львівщини беруться ви­рішувати депутати Львівської обласної ради. На сесії ЛОР де­путати засудили дії працівників поліції у Соснівці і звернулися до ГПУ та МВС з вимогою розсліду­вати обставини силового розго­ну акції протесту. Та запропо­нували усунути з посади Василя Віконського на час проведення такого розслідування. Активіс­там це не сподобалося. Вони за­блокували трибуну, аж поки сесія 51 голосом не підтримала звер­нення ЛОР до президента, керів­ників правоохоронних органів з вимогою звільнити Віконського.

Цікаво, що активісти, які ке­рували «парадом» у сесійній залі, це ті ж особи, які були при­сутні на першій зустрічі Вікон­ського з громадськістю. Тоді ще звернула увагу, що поводились вони зухвало, подекуди по-хамськи. Начебто лише вони «вирішують» усі питання в ре­гіоні, зокрема кадрові. Ті самі активісти брали участь у «штур­мі» міської ради декілька тижнів тому. Тоді постраждали чинов­ники. Викликає чимало запи­тань і участь одіозного Семена Семенченка у блокаді вугілля…

Тому виникає логічне запи­тання: чи не намагаються певні особи руками активістів та про­вокаторів дестабілізувати ситу­ацію на Львівщині? Кому вигідні силові протистояння? І до чого можуть призвести?

Під час сесії облради Василь Віконський визнав помилки у діях поліцейських під час по­дій у Соснівці. За його словами, між правоохоронцями та ак­тивістами не було діалогу. Цей факт назвав «своїм прорахун­ком». Зауважив, що «тягати жі­нок за волосся неприпустимо, і правоохоронці за це відповіда­тимуть». Не заперечував і того, що поліцейські були без роз­пізнавальних шевронів… «Про силовий розгін наказу не було. Наказ був про відтіснення, і да­вав його я», — сказав Вікон­ський під час сесії ЛОР.

Василь Віконський зая­вив: «Не чув, що дії поліції тре­ба погоджувати з головою ОДА та головою облради (Очільни­ки області заявляли, що з ними питання щодо розгону мітингу­вальників не обговорювалося. Авт.). «Якщо так треба роби­ти згідно з законодавством, го­товий це робити надалі», — по­обіцяв.

Звідки і навіщо вугілля?

Повернімося до вугілля… То звідки на Львівщину привозять «чорне золото»? Голова ЛОДА Маркіян Мальський сказав: «З тих даних, які маю, видобуток вугілля в країні недостатній, тому імпортуємо його з інших держав. Підтримую думку, що потрібно імпортувати його не з Росії, а з інших країн».

Маркіян Мальський заува­жив, що експертизу вугілля провели. «Перш за все, з ме­тою виявлення того, чи не є це вугілля з не підконтроль­них Україні територій. Воно не є з тих територій, і така торгів­ля дозволена», — сказав голова ЛОДА. На уточнювальне запи­тання журналіста «ВЗ»: «То звід­ки ж це вугілля привезене?» пан Мальський не відповів (журна­ліст «ВЗ» зверталася по комен­тар у прес-службу ЛОДА). Що­правда, дивно, що йдеться про експертизу, а не про документи на транспортування вугілля.

Тим часом голова Асоціації споживачів енергетики та ко­мунальних послуг Андрій Герус пояснив, чому на Львівщину ве­зуть вугілля. На станції «Соснів­ка» стоїть російське вугілля, яке призначається для Центренер­го, — написав на своїй сторінці у фейсбуці. — Це високоякісне вугілля з Кузбасу із золою 13%. Воно мало змішуватися із ву­гіллям «Львіввугілля» із золою 45%-55% та відправлятися на Центренерго, яке приймає ву­гілля із золою 25%".

Зі слів Андрія Геруса, фак­тично ні російське вугілля не можна використовувати на ТЕЦ (бо надто низька зола), ні вугіл­ля, видобуте на Львівщині (бо у нього надто висока зола). Його змішують і вже таким відправ­ляють на електростанції.

«Мальський все знав! Чому не вжив заходів?!»

Голова первинного осеред­ку НПГУ ПАТ «Львівська вугіль­на компанія» Наталія Барна у коментарі «ВЗ» зауважила, що їхніх працівників на мітингу не було. Крім того, вона досі до­стеменно не знає, звідки при­везли скандальне вугілля…

«Працівники нашого підпри­ємства теж проти російського вугілля, — каже Наталія Барна. — Ми за те, щоб гроші вкладали­ся у наші вугільні підприємства. Там наші чоловіки працюють, діти. Ми за те, щоб розвивав­ся наш регіон. Підприємство — заручник ситуації. Ми бере­мо на переробку те вугілля, яке до нас приходить. Наша фабри­ка угод не укладає. Нам дають — ми переробляємо».

«А воно справді російське?» — уточнюю. «А звідки ми знає­мо? — каже пані Барна. — У мої обов’язки входить захист прав трудового колективу. Щоб лю­дям платили зарплату, щоб по­боїща не було на фабриці. В області є влада! Коли був Олег Синютка (попередній голо­ва ЛОДА. Авт.), ми до нього і вночі приїжджали… Він був гос­подар в області. Синютка про шахти дбав, а теперішній ке­рівник „бавиться“ областю. По­напризначили пацанів, що на­віть немає до кого звернутися. Представники профспілок тиж­день тому були у пана Маль­ського і говорили, що трудовий колектив проти збагачення ро­сійського вугілля. Знав він про цю ситуацію. Чому не вжив за­ходів? Коли був Синютка, такі вагони до нас не приїжджали. Він не дозволяв, дбав, щоб ми своє вугілля переробляли».

Коментар для «ВЗ»
Олег Синютка, народний депутат, ексголова Львівщини

«Віконський — гвинтик реваншу»

— Не розглядаю події у Соснівці як якийсь відо­кремлений факт. Це один із гвинтиків реваншу, який відбувається в Україні з боку Росії. Також мені вида­ється, що Віконський — гвинтик реваншу. Я точно знаю, що дуже багатьом хотілося б, щоб Львівщи­на не була єдиною. Але ця історія доведе усім, що з львів’янами так чинити не можна. Ті, хто видає не­законні накази, повинні за це відповідати. А для всіх нас це має бути уроком, що будь-яка річ, яка сьогод­ні пов’язана з країною-агресором, повинна отрима­ти негайну, чітку, українську відповідь. І ніколи вугілля агресора, тим паче у російських вагонах, не повинно з’являтися на території України і Львівщини зокре­ма. Бо це замах на нашу енергетичну безпеку.

— Говорять про те, що є потреба у змішу­ванні різного вугілля… Нашого бракує, тому власники фабрики замовляють додаткове ву­гілля.

— Це дезінформація, яку хочуть продемон­струвати ті люди, які є або непрофесійними, або які не хочуть добра та енергетичної безпе­ки нашій державі. Львівщина може обходити­ся і без російського вугілля. Впродовж п’яти ро­ків ми обходилися без нього, бо шахти «Лісова», «Степова» мають можливість видобувати вугіл­ля надзвичайно низької зольності. Центральна збагачувальна фабрика проєктувалася і повинна бути як єдиний ланцюжок у структурі видобутку, переробки і транспортування вугілля на теплові електростанції. Ніякого російського вугілля для технологічних потреб у Львівському вугільному басейні не потрібно.

Схожі новини