Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

РФ може повернути політв’язнів Балуха, Гриба, Карпюка, Клиха та Кольченка Україні

П'ятьох громадян України, засуджених за різні злочини в РФ і доставлених до московського слідчого ізолятора (СІЗО) "Лефортово", може бути видано на батьківщину для відбування покарання.

Про це повідомило «Інтерфаксу» інформоване джерело.

«Щодо етапованих до Москви п'ятьох засуджених вирішується питання про видачу їх Україні для відбування покарання, призначеного судами в РФ», — сказав співрозмовник агентства.

Він зазначив, що «наразі обговорюється формат цієї процедури».

«Інтерфакс» не має в своєму розпорядженні офіційного підтвердження цієї інформації.

Напередодні правозахисний центр «Меморіал» повідомив, що засуджених у РФ п'ятьох громадян України перевели з виправних колоній до слідчого ізолятора «Лефортово» в Москві.

Можливого швидкого обміну утримуваними особами між РФ та Україною не виключає і директор Центру політичної кон'юнктури Олексій Чеснаков. «Крім цього, можливі зрушення в гуманітарній сфері. Не здивуюся, якщо в найближчі тижні відбудеться обмін утримуваних осіб. (…) І моряків теж. Хоч це і не питання нормандського формату, а скоріше двосторонніх відносин Росії та України, як і вся ця азовсько-керченська історія», — сказав Чеснаков в інтерв'ю виданню «Актуальні коментарі».

За даними центру «Меморіал», 20 серпня у СІЗО «Лефортово» прийняли передачі для Володимира Балуха, Павла Гриба, Миколи Карпюка, Станіслава Клиха та Олександра Кольченка. На думку правозахисників, це свідчення того, що всі зазначені особи перебувають в установі.

Схожі новини