Передплата 2024 ВЗ

Парад буде! Незважаючи на Зеленського...

Президент скасував військовий парад до Дня Незалежності. Ветерани АТО, військові, волонтери вирішили провести свій парад

Не погрішу проти істини, сказавши, що мільйони укра­їнців у День Незалежності своєї країни прикипають до телевізорів — щоб побачити військовий парад на Хреща­тику. Душа переповнюється радістю, вірою, впевненістю, гордістю за свою країну та її армію. У багатьох на очі навертаються сльози — най­перше у тих, хто у боях за Україну втратив сина-доньку, батька, внука, друга. Гасла, що лунали над святковим Києвом при чеканному про­ході військових колон «Слава Україні! Героям слава!» були даниною шани тим, хто поліг за Вітчизну, і тим, хто зали­шається у строю, несе бойо­ву вахту. Але, як мовиться, «нові часи — нові обряди». За вказівкою президента Володимира Зеленського, 24 серпня 2019 року військо­вого параду у Києві не буде. Верховний головнокоманду­вач вважає його зайвим…

Відміну цього дійства пре­зидент мотивував дорожне­чею і надмірною «помпезніс­тю». «Зазвичай 24 серпня у нас проходить військовий па­рад. Такий помпезний і точно не дешевий, — зазначив не­давно обраний глава держави у відеозверненні. — Краще ці гроші виділити нашим геро­ям. І ми прийняли рішення ви­ділити 300 мільйонів гривень на премії всім нашим військо­вим. Це солдати строкової служби, курсанти, сержанти, офіцери — всі. І обов’язково військові, які проводять опе­рацію в зоні Об’єднаних сил». При цьому президент запев­нив, що святкувати Незалеж­ність все одно будуть, але «у новому форматі».

Аналітики розійшлися у думках про нову ініціативу Верховного головнокоманду­вача. Одні (прихильники нової влади) кажуть, що військові паради — «показуха», «анах­ронізм», «радянський пере­житок», «совкова традиція», «непотрібна трата народних грошей». Що це — «понівече­ний асфальт на Хрещатику після проїзду важкої техні­ки», що, мовляв, «святкувати можна буде хіба що після ви­зволення Донбасу і Криму»… Інші, і їх переважна більшість, обурені таким рішенням пре­зидента країни, яка перебу­ває у стані війни з агресором. Адже військовий парад у Киє­ві є насамперед демонстра­цією сили наших Збройних сил. Своєрідним звітом пе­ред українцями: можете жити-працювати спокійно — за вас є кому і з чим постояти!

Парад, під час якого люди бачили одухотворені облич­чя українських воїнів і зразки сучасного озброєння, є мо­білізаційним, гуртувальним чинником для наших співвіт­чизників. Символом сили, міці суверенної держави. Важливим елементом патрі­отичного виховання молоді. І водночас — серйозною засто­рогою для Кремля. При пере­гляді таких парадів з Києва у Путіна розуміли: зазіхати на Україну означає боляче отри­мати по морді. Тепер, напев­но, у Москві тішаться ідеєю пана Зеленського…

Зрештою, нинішнім гос­подарям Банкової не зайвим було б сісти за калькулятор. Якщо ЗЕ-президент хоче роздати 300 млн грн (ніхто не знає, звідки така цифра) на премії всім нашим військо­вим, у тому числі солдатам-строковикам, вони отрима­ють на руки менше тисячі гривень. Честь, віддана укра­їнському війську на очах всієї країни, всього світу, важить для нього значно більше. Не у грошах справа…

Проти скасування військо­вого параду виступили ті, хто нюхав порох на передовій. Серед них — учасник параду у 2016 році, колишній десант­ник Олександр Погребиський (інтерв'ю «ВЗ» із цим воїном читайте на стор. 14). Хлопець пропонує бойовим побра­тимам, ветеранам АТО про­вести у столиці альтернатив­ний парад. І висловився за те, щоб очолив його уславлений генерал, командувач Десант­но-штурмових військ, Герой України Михайло Заброд­ський.

Сержант Погребиський згадує, які почуття пережи­вав, крокуючи парадним мар­шем по Хрещатику. «На нас дивиться вся країна, наш на­род, за який воюємо. Бачив, як маленькі хлопчики, потен­ційні майбутні військові, див­ляться на нас, як вони пиша­ються нами, яка гордість була в їхніх очах. І ми теж пишалися, що маємо честь представляти Збройні сили перед народом України. Взаємозв’язок наро­ду та військовослужбовців на параді — це щось неймовір­не! Після цього хочеться гори зрушити! Ми показуємо цей зв’язок усьому світу, нашим партнерам на Заході, які теж підтримують нас. Якщо цьо­го зв’язку не буде видно, то згасне та підтримка, яку має­мо в країні. Відміною параду ми дуже багато втратимо…».

На «новацію» Володимира Зеленського негативно відре­агував його попередник — Пе­тро Порошенко. «Військовий парад — це не тільки час і по­дія, коли армія звітує перед народом про дистанцію, яку вона пройшла за рік з попе­реднього параду. Це і подія, коли народ має можливість віддати шану і повагу своїй ар­мії. На сьогодні армія і воїни є найбільш шановною і поваж­ною інституцією, яка корис­тується найбільшою довірою народу України. Позбавляти людей цього було б не дуже далекоглядно».

Висловився і голова Вер­ховної Ради Андрій Парубій. Сказав, що був розчарований цим рішенням президента Зе­ленського. Спікер парламенту закликав учасників Революції гідності, ветеранів російсько-української війни, волонтерів, військових 24 серпня зібрати­ся на Хрещатику і під гаслами «Слава Україні!», під гімн ЗСУ «Зродились ми великої годи­ни» пройтися «Парадом Не­залежності». Закликав узяти зі собою бойові знамена, одягну­ти бойові нагороди. Пообіцяв сам бути у цій святковій колоні.

Автор цих рядків має чима­ло знайомих, учасників війни на сході. До одного з них, де­сантника з позивним «Хотта­бич», я подзвонив, щоб почути його оцінку рішення прези­дента про відміну параду. Ось думка цього воїна:

— Премія військовим, зви­чайно, не завадить. Але і па­рад бойових ветеранів по­трібен. Цивільні громадяни повинні бачити своє вишко­лене військо. Треба, щоб наші люди не забували, що в Украї­ні триває війна. А взагалі-то я чогось не розумію: гей-парад у Києві вважається нормаль­ним явищем, а парад доблес­ного війська, наших героїв, виявляється, можна запросто відмінити. Прикро!

P. S. Прем’єр-міністр Во­лодимир Гройсман доручив міністерці фінансів Оксані Маркаровій і міністру оборо­ни Степану Полтораку зна­йти гроші на проведення па­раду. «У мене є думки, де ми знайдемо гроші для цього… Ці пропозиції будуть пере­дані президенту, і президент прийме остаточне рішен­ня як Верховний головноко­мандувач», — сказав керівник уряду.

Коментар для «ВЗ»
Генерал-лейтенант Михайло Забродський

Для мене військовий парад на го­ловній вулиці країни — символ нашої Незалежності. Це символ нашої бо­ротьби проти ворога. Я знаю, що для більшості військових взяти участь у параді та представляти Збройні сили — велика честь. А цивільні на пара­ді віддають шану тим, хто своїм жит­тям захищає наш спокій, наші мирні дні. Це дуже важливе нагадування, що в країні йде війна. І ми не можемо про неї забувати. Парад — це не про полі­тику. І без огляду на те, що відбуваєть­ся в політиці — парад має відбутися. Я бачив у соцмережах пости із закликами до мене провести парад. Це велика честь — бути присутнім на ньому! Парад потрібен нашій державі, нашим воїнам. І він буде.

Схожі новини