Передплата 2024 ВЗ

Петиція проти педофілів набрала необхідну кількість голосів: що тепер буде із «Законом Дарини Лук'яненко»

  • 22.06.2019, 14:24
  • 1 790

Після вбивства 11-річної дівчинки петиції неофіційно присвоїли ім'я загиблої.

Вбивство Дарини Лук'яненко під Одесою викликало в суспільстві величезний резонанс, і після звірячого злочину українці масово підписували петицію проти педофілів, яку вже навіть називають на честь загиблої 11-річної дівчинки. 22 червня вранці документ зібрав необхідну кількість підтримки і навіть перевищив позначку у 25 тисяч, пише РБК.

Петиція проти педофілів «Захист дітей від сексуального насильства» з'явилася на сайті е-петицій Верховної Ради 27 травня. До того часу, як тіло Даші було виявлено, вона зібрала лише 2 тисячі підписів. Після жахливої знахідки кількість голосів стало стрімко рости, і за сьогоднішній ранок ініціативу підтримали ще понад 2 тисячі громадян, у підсумку документ на момент написання матеріалу зібрав 25 906 підписів.

У петиції йдеться про необхідність посилити покарання для злочинців, які вчинили сексуальне насильство. Зокрема, мова йде про хімічну кастрацію, а також про запровадження Єдиного реєстру осіб, засуджених за статеві злочини. Про це йдеться в законопроекті № 6607, до якого запропоновано деякі новації.

Автором петиції є Анна Маляр, а серед співавторів документа — заступник голови Нацполіції В'ячеслав Аброськін. У своєму відеозверненні юрист-криміналіст зазначила, що при написанні ініціативи зіткнулася із жорсткою критикою захисників прав педофілів і ґвалтівників, тому була потрібна додаткова робота щодо законопроекту.

«На слова правозахисників, які стоять на варті прав засуджених за статеві злочини, відповім словами міністра юстиції Польщі Збігнева Зьобро:

«Право на охорону наших дітей ми ставимо вище анонімності злочинців. Закон повинен захищати дитину, а не педофіла. Держава несе відповідальність за захист дитини, а не педофіла. Злочинець, який ображає дітей, повинен мати справу з серйозними наслідками. Не тільки багаторічним вироком, а й втратою анонімності», — написав Аброськін у своєму Facebook.

Зазначимо, що згідно із законом, після набору необхідної кількості підписів (25 тисяч) петиція повинна бути розглянута Верховною Радою України, а на сайті мають опублікувати відповідь. Можна припустити, що враховуючи широку увагу громадськості до цього питання після жахливого злочину в Іванівці під Одесою, «Закон Дарини Лук'яненко» буде схвалено.

Так, сьогодні в парламенті нардепи вже запропонували провести 27 червня позачергове засідання для розгляду законопроектів про відкритий реєстр педофілів і про їх хімічну кастрацію.

Схожі новини