Передплата 2024 «Добра кухня»

Пов’язані кров’ю і мандатами

Родинні підряди у Верховній Раді не переводяться

Брати, свати, діти, куми — за вісім скликань Верховної Ради сімейно-родинних підрядів тут стільки засідало, що можна окремий «фемілімузей» під куполом відкривати. Після нинішніх парламентських виборів його колекція ще кількома сімейними мандатами поповниться. Братський квартет Балог-Петьовки, дуети Дубневичів та Гриценків — це далеко не повний список «фамільних» ходоків у ВР № 9.

Світлана та Віталій Білоніжки вирішили, що до звання народних артистів їм ще двох народних «корочок» бракує. На агітпідспівці у виборчих кампаніях були, тепер самі у парламент намилилися. Сімейним дуетом причалили до партії «Сила і честь» Ігоря Смешка. Ось тільки на партійному з’їзді Білоножків засвітили, а їхні місця у виборчому списку — ні (на час здачі матеріалу до друку повний список «СіЧі» так і не оприлюднили).

«Це наразі великий секрет», — заявила журналістам Світлана Білоножко. Що збираються робити у парламенті, розсекретили. Хочуть підкоригувати закон про інтелектуальну власність («щоб не було недолугостей»), «згуртувати симпатиків культури» і лобіювати закон про меценатство. А ні — ще про пенсіонерів, кажуть, піклуватимуться. Не знаю чи про всіх, але про Білоножків точно. «Про нас (пенсіонерів) ніхто не дбає, тож маємо самі про себе подбати», — поділилася планами артистка. Співачка Наталія Валевська так вляпалася у політику, що їй досі виступами на «Антимайдані» гикається.

Підтакував «ригам» і її чоловік та продюсер Володимир Пригладь. Мабуть, думав, що про це вже всі забули. А ні: з новиною про балотування Пригладя у 214-му столичному окрузі спливли й архіви з неславної біографії продюсера. Йому й антимайданівські співи дружини згадали, і лайки під постом у Facebook «сєпара» Юрія Кота (був ведучим «Антимайдану»), в якому той грозився «всем миром бандеровскую шваль пиз… ть». Пізнавальна інформація для свідомих виборців. Розійшовшись у сімейному житті, і на виборах не зійшлися.

Це про нардепа-утікача Олександра Онищенка та його вже колишню дружину, титуловану гімнастку Ганну Різатдінову (2017-го у пари народився син). Онищенко анонсував свій похід на вибори у раніше «обкатаному» 93-му окрузі на Київщині, де довгі язики сватали у кандидати і Різатдінову. Але жодного зі згаданих прізвищ у бюлетені не буде. Онищенко прогнозовано отримав від Центрвиборчкому відкоша (відмову у реєстрації аргументували невиконанням вимоги щодо проживання в Україні упродовж останніх п’яти років). Із Різатдіновою ситуація і без ЦВК прояснилася. «На 93- му окрузі ця людина балотуватися від партії „Слуга народу“ не буде», — заявив очільник партії Дмитро Разумков.

Для Євгенія та Валерії Мураєвих партійні узи виявилися міцнішими за сімейні. Навіть через два роки після розлучення з чоловіком (у грудні 2018- го 42-річний Мураєв одружився вдруге — з молодшою на 16 років юристкою з акторським хобі) Валерія залишилася вірною не лише партквитку, а й партійному шефу. Після створення Мураєвим партії «Наші» очолила її осередок на Харківщині. На президентських виборах була довіреною особою ексчоловіка, який балотувався, але врешті зняв свою кандидатуру на користь «опоблоківця» Олександра Вілкула. А на нинішніх парламентських перегонах Мураєв «відписав» ексдружині (вона — депутатка Харківської обласної ради) свій фартовий мажоритарний округ на Харківщині, в якому двічі поспіль отримував депутатський мандат. Мураєва йде по мажоритарці, її колишній — першим номером у списку виборчої «солянки», в яку злилися так звана мерська партія Кернеса-Труханова, «Наші», «опоблоківські» рештки Ахметова та «Партія миру» Новинського.

У цю збірну «вербували» й ексрегіонала, співвласника мережі гіпермаркетів «Епіцентр» Олександра Герегу. Але той вирішив балотуватися як самовисуванець у двічі переможному для себе окрузі на рідній Хмельниччині. Дружині ж, схоже, знову залишив роль парт- (у «сімейній» партії «За конкретні справи») і бізнес-партнерки. У списку зареєстрованих на сьогодні кандидатів колишньої секретарки Київради Галини Гереги немає. Нарізно, але під однією партбіркою прокладатиме сімейну стежку у парламент подружжя Королевської-Солода. Наталія Королевська отримала «прописку» у першій десятці списку «Опозиційної платформи — За життя». Юрія Солода делегували від «ЗаЖОПи» у той же округ з центром у Слов’янську (Донеччина), який ще на минулих виборах дістався йому від Азарова-молодшого.

Під прапором «Опоплатформи — За життя» сподівається продовжити своє депутатство дует Льовочкіних. Сергій Льовочкін — у топ-десятці списку, його сестра, Юлія Льовочкіна — у другому ешелоні. Зробивши ноги у «Рашу», одіозний «риг» Олексій Журавко (відомий, зокрема, шизоїдними звинуваченнями на адресу України у збитті малайзійського «Боїнга» над Донбасом) примудрився зберегти не лише зв’язки, а й впливи на Херсонщині. На цих виборах ще й на парламентський мандат сподівається. Самому екснардепові-утікачу до Верховної Ради не підступитися, тож рідного брата пропихає. У 186- му окрузі (Херсонська область) балотується Георгій Журавко.

Після «тріумфального» (із результатом 0,09%) походу на президентські вибори ексрегіоналка Інна Богословська нинішню парламентську кампанію, схоже, вирішила пропустити. Переключилася на тренінги і «виховні» лекції а-ля «Як бути натхненною, незважаючи ні на що?». А ось її колишній цивільний чоловік Володимир Мельниченко мандата не попускається. Його прізвище знову буде у бюлетені на 193-му окрузі (Хмельницька область). На позаминулих парламентських виборах Мельниченко отримав там мандат і влився у фракцію «Регіонів» (наприкінці 2013- го вийшов із неї услід за Богословською). На минулих по цій же мажоритарці переміг, приєднавшись у парламенті до фракції «БПП». Залишається гадати, в якому «гуртку» спливе самовисуванець Мельниченко у дев’ятій ВР, якщо, звісно, втретє під парламентський купол потрапить.

Непогані шанси залишитися у парламенті на наступне скликання у «білосердечної» депутатки Альони Шкрум. Попри те, що з п’ятої сходинки у списку «Батьківщини» на минулих виборах на цих перемістилася на 22-гу позицію. Та навіть якщо місце Шкрум виявиться непрохідним, депутатський мандат на господарці точно буде. Чоловік депутатки, Дмитро Наталуха (за губернаторства Михайла Саакашвілі очолював одну з райадміністрацій на Одещині), балотується до Верховної Ради під 100-відсотково прохідним 14-им номером у списку партії «Слуга народу».

У лісах Пустомитівщини, Городоцького, Мостиського і Самбірського районів Львівщини нічого не здохло: братинардепи Богдан та Ярослав Дубневичі знову хором у парламент зібралися. У все тих же 118-му і 120-му округах (відповідно). Цілим «братством» розраховують перебратися у парламент наступного скликання і троє Балог — Віктор, Іван та Павло. У кожного — свій, прикоцьканий округ на Закарпатті. У своїй мажоритарній вотчині знову балотується до ВР і кузен Балог, колишній мер Мукачева Василь Петьовка. Якщо і вигорять усі чотири мандати, родинний квартет навряд чи склеїться. Після того, як у нинішньому парламенті Петьовка поповнив ряди депутатської групи «Воля народу», Балога-старший звинуватив його у продажності («взяв великі гроші») і заявив, що своєму собаці руку подасть, а кузенові — ні, поки той не вибачиться. У відповідь Петьовка зажадав вибачень від Балоги, назвавши його заяву нісенітницею. На тому і розійшлися. Український стронгмен Василь Вірастюк у політику не поспішає: зйомки у телепроектах та кінострічках його більше приваблюють.

А ось старший брат богатиря, у минулому теж спортсмен Роман Вірастюк (очолює департамент олімпійського спорту у Міністерстві молоді та спорту), не проти приміряти на себе парламентський значок. Ядро штовхав, тепер хоче під депутатським куполом поштовхатися. Балотується самовисуванцем у 84-му окрузі на рідній Івано-Франківщині. Серед кандидатів із лейбою «Громадянської позиції» буде двоє Гриценків-неоднофамільців.

Анатолій Гриценко — перший номер у партійному списку. Його 39-річний син Олексій йде на вибори висуванцем від «Громадянської позиції» у столичному мажоритарному окрузі № 212. У своєму пості на Facebook Гриценко-молодший написав, що «не має великого бажання бути депутатом», але готовий поборотися за мандат, який значно розширює можливість впливати на ситуацію (зокрема, й у рамках діяльності «Автомайдану», одним з лідерів якого є Олексій Гриценко). Чи розглядали на сімейній нараді варіант балотування Гриценка-сина у партсписку «Громадянської позиції»? «Одразу скажуть: родичі і все решта… Мабуть, це той бар’єр, який розуміємо він і я», — так в ефірі «Радіо НВ» прокоментував синове рішення йти на вибори мажоритарником Гриценко-старший.

А ось дружину (Юлія Мостова — головний редактор видання «Дзеркало тижня»), каже, у список сватали, але безрезультатно. «Оминаючи мене, деякі наші партійці просили, щоб вона пішла у список. Але для неї це питання своїх цінностей. Вона вважає, що журналіст по життю, і хоче залишитися сама собою», — заявив Гриценко. І додав, що поважає незмінне рішення дружини, хоч і вважає, що її присутність у партійному списку була б корисною.

П’ять парламентських скликань поспіль у депутатських списках не переводилося прізвище Таран-Терен. Після семирічної перерви воно знову може поповнити теку ВР. Тільки цього разу у скороченому варіанті. Під 33-ім номером у списку «Європейської солідарності» балотується політолог Сергій Таран, старший син парламентського ексстарожила з «білосердечного» табору Віктора Тарана-Терена. Вище, на 16-й сходинці у цьому ж списку прописку отримала і колишня невістка екснардепа Вікторія Сюмар (була дружиною Віктора Тарана-молодшого). На минулих парламентських виборах вона отримала мандат із «Народним фронтом». На цих успішно перекочувала під парасольку «ЄС».

Схожі новини