Передплата 2024 «Добра кухня»

Позачергові вибори ради під загрозою: Мін'юст не хоче реєструвати зміни у статуті партії “Слуга народу”

  • 30.05.2019, 22:30
  • 1 863

Міністерство юстиції, яким керує Павло Петренко, давній товариш екс-прем’єра Арсенія Яценюка, не хоче реєструвати за скороченою процедурою зміни в статуті партії “Слуга народу”.

Про це йдеться у матеріалі KievVlast.

Причина в тому, що досі номінальний голова партії і вже перший заступник голови СБУ Іван Баканов не може підписувати партійні документи. І у Мін'юсту виникло закономірне питання: на якій підставі проводився з’їзд «Слуги народу» і чи проводився він взагалі насправді. Якщо підлеглі Петренка пустять реєстрацію змін партійного статуту за загальною процедурою, «Слуга народу» не встигне провести з’їзд 8 червня і висунути своїх кандидатів на позачергові вибори Ради — і партія президента опиниться поза стінами нового парламенту.

Про ці колізії розповіли джерела, близькі до штабу партії «Слуга народу».

За словами одного з джерел, коли юристи партії «Слуга народу» принесли до Мін'юсту документи на перереєстрацію голови партії — з Івана Баканова на Дмитра Разумкова — чиновники міністерства стали в позу і захотіли перевірити всі документи про проведення партійного з’їзду, підписані головою партії Бакановим.

«Але таких документів немає, тому що Зеленський занадто поспішив із призначенням Баканова першим заступником голови СБУ — і Баканов за законом втратив право такого підпису», — стверджує джерело KV.

Зазначимо, що президент Володимир Зеленський своїм указом № 316/2019 призначив Івана Баканова першим заступником голови СБУ 22 травня. А з’їзд «Слуги народу», на якому новим головою партії був обраний Дмитро Разумков, відбувся через п’ять днів — 27 травня. Тобто виникла колізія — перший заступник голови СБУ досі є офіційним лідером політичної сили, що суперечить чинному законодавству.

«Більше того, у Мін’юсті наполягають на повному реєстраційному циклі, який займе не менше місяця — з повною перевіркою документів і, можливо, запитами у територіальні об’єднання «Слуги народу», — сказало джерело

Це означає, що мінімум 15 обласних організацій повинні будуть надати Мін’юсту протоколи своїх регіональних з’їздів про делегування людей на всепартійний з’їзд — з іменними списками учасників обласних з’їздів.

«Проходили такі з’їзди в областях — питання риторичне. Звідки у Мін’юсту може виникнути сумнів: чи був насправді з’їзд „Слуги народу“ 27 травня, чи це було чергове шоу?» — зауважує джерело.

Друге джерело пояснило, що навіть якщо Мін’юст змінить свою думку і запустить внесення змін у статут «Слуги народу», то це займе не менше двох тижнів.

«До 8 червня, на яке анонсований з’їзд партії з висування кандидатів у депутати на мажоритарних округах та затвердження списку, Мін’юст все одно не встигне. Але, за моїми даними, підлеглі Петренка поспішати не збираються. Отже — мінімум місяць», — поділився співрозмовник

Якщо Мін’юст реєструватиме зміни не менше місяця, то «Слуга народу» взагалі не встигне провести з’їзд — і партія президента Володимира Зеленського не зможе брати участь у позачергових виборах Ради, які указом глави держави призначено на 21 липня.

Тому, каже джерело, зараз «юристи „Слуги народу“ і Зеленського шукають вихід з глухого кута, куди їх загнали поспіх і юридичні проколи».

«Можна допустити гіпотетично, що Андрій Богдан (глава Адміністрації президента, колишній адвокат, в тому числі, Ігоря Коломойського) і, скажімо, Андрій Портнов (колишній заступник глави, А П Віктора Януковича, юрист, який нещодавно повернувся в Україну) знайдуть інструменти тиску на Петренка. Або, припустимо, включиться „вашингтонський обком“. Але це буде незаконна процедура — і це рано чи пізно згадають Зеленському, який обіцяв українцям життя за новими правилами, а сам діє так, як усі його попередники», — наголосив співрозмовник .

Він також додав, що, можливо, у ситуацію з Мін’юстом втрутиться міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, який обіймає посаду за квотою «Народного фронту». «Але з цього приводу наразі немає жодної інформації. Та й всі сумніваються, що Аваков буде так відверто грати на користь нового президента. В нього і так все добре», — резюмує джерело.

А перше джерело додає, що деякі фахівці в оточенні Зеленського вже боязко натякають, що, певно, указ про розпуск Ради доведеться скасувати. «Але це важко уявити, бо відкликати такий указ — на старті розписатися у власному безсиллі», — зазначив співрозмовник.

Якщо ж Мін’юст почне перевірку всіх документів, що підтверджують легітимність з’їзду «Слуги народу» 27 травня, аж до первинних партійних осередків, то може так статися, що партія президента Зеленського не встигне і на осінні вибори.

Схожі новини