Передплата 2024 «Добра кухня»

Рішення трибуналу ООН не дозволить зняти з Росії санкції, - Suddeutsche Zeitung

Москва не збирається виконувати вирок, але це все одно велика дипломатична і юридична поразка для неї.

Не часто позивачам випадає нагода порадіти перемозі, хоч, звісно, рішення навряд чи буде виконане. В неділю Міжнародний трибунал з морського права у Гамбурзі зобов’язав Росію негайно повернути Україні три кораблі й 24 моряків, яких вона незаконно атакувала і схопила поблизу анексованого Криму в листопаді 2018 року.

Як пише Suddeutsche Zeitung, українська делегація привітала рішення суддів на користь їхньої країни. Президент Володимир Зеленський заявив, що Росія повинна відпустити українських моряків, якщо хоче «подати сигнал готовності російського керівництва закінчити конфлікт з Україною». «Подивимось, яким шляхом піде Кремль», — сказав він.

Однак, новому українському президенту не довелося чекати довго на відповідь. МЗС РФ проголосило, що не буде виконувати вирок трибуналу. Видання зауважує, що з юридичної й дипломатичної точки зору, рішення було великою поразкою для Москви. Згідно з ним, вона повинна негайно повернути Україні кораблі й 24 моряків. А тим часом, суд визначить суму компенсації, яку Росія повинна сплатити. Також, попри те, що російська сторона не визнає юрисдикцію трибуналу в Гамбурзі й не брала участь у розгляді справи, вирок все одно лишається обов’язковим для виконання, згідно з міжнародними законами, пише УНІАН.

Ні в Києва, ні в трибуналу немає можливості змусити Москву виконати рішення суддів. А отже кораблі й моряки досі в полоні Росії. Втім, воно все одно стало хорошою новиною для української сторони. Адже міжнародні суди і їхні вироки «священні» для багатьох країн, зокрема в Європі. І якщо Москва їх проігнорує, вона ще більше втратить довіру до себе.

Видання нагадує, що порушення закону в Чорному морі з боку Росії не спричинило появи нових санкцій. Не відомо, чи рішення трибуналу ООН в Гамбурзі якось змінить цю ситуацію. Однак, можна сказати, що чинні санкції проти Росії залишаться в дії. І ЄС знову продовжить їх в червні на чергові півроку. Однак, видання нагадує, що відсутність бажання Москви йти на компроміс було продемонстроване одразу ж після перемоги Зеленського на президентських виборах. Володимир Путін розпорядився видавати російські паспорти українцям, які живуть в окупованих Луганську і Донецьку.

Схожі новини