Передплата 2024 ВЗ

П’ять років тому в Україні почали АТО: як пройшов перший бій

  • 13.04.2019, 15:13
  • 1 875

П’ять років тому, 13 квітня 2014 року, в Донецькій області стартувала антитерористична операція (АТО) з метою зупинити терористів і російських найманців.

Про це пише «Обозреватель».

Рівно п'ять років тому Рада національної безпеки і оборони України на екстреному засіданні дала команду почати антитерористичну операцію із залученням Збройних сил України.

«Почати широкомасштабну антитерористичну операцію із залученням Збройних сил… Ми не дамо Росії повторити кримський сценарій», — заявив тоді виконуючий обов'язки президента України Олександр Турчинов у своєму зверненні до народу України.

Цьому передували тривожні події. Так, 12 квітня 2014 року терористи, якими керували офіцери спецслужб РФ, захопили державні установи в Донецьку, Горлівці, Дружківці, Краматорську, Костянтинівці і Слов'янську. У Слов'янськ і Краматорськ були спрямовані спецпідрозділу Служби безпеки та Збройних сил України.

Яким був перший бій

Вранці 13 квітня 2014 року в передмісті Слов'янська група спецпризначення СБУ «Альфа» спільно з керівництвом Донецької обласної міліції проводили розвідку. Вони зупинилися в селі Семенівка. Там на них було скоєно збройний напад. У бою загинув капітан СБУ «Альфа» Геннадій Біліченко.

Терористи під'їхали на легковому автомобілі і відкрили вогонь із автоматів по машинах СБУ. У той же час, з лісопосадки по українських спецназівцях відкрила вогонь інша група російських диверсантів.

У тому ж бою отримали поранення: командир «Альфи» полковник Геннадій Кузнєцов, полковник СБУ Олександр Кукса, підполковник «Альфи» Андрій Дубовик.

Перший бій закінчився перемогою, але з непоправними жертвами. Після цього було прийнято рішення про залучення армії.

Незважаючи на те, що влада України обіцяли закінчити цю операцію швидко, вона тривала чотири роки і так і не вирішила повністю проблему.

30 квітня 2018 року президент України Петро Порошенко підписав указ, яким вводиться рішення РНБО про скасування формату широкомасштабної антитерористичної операції. З того моменту на Донбасі запрацювала Операція Об'єднаних сил.

Схожі новини