Передплата 2024 «Добра кухня»

Сьогодні відбуваються вибори президента України: що потрібно знати про день голосування

31 березня в Україні відбуваються чергові вибори президента України.

Виборчі дільниці працюватимуть з 8-ї до 20-ї години. На закордонних виборчих дільницях голосування проводять за місцевим часом, передає Радіо Свобода.

Виборці повинні мати при собі документ, який підтверджує громадянство України (паспорт, військовий квиток тощо).

Свою виборчу дільницю можна знайти у Державному реєстрі виборців. Як саме це зробити — дивіться тут.

Голосувати на виборах можна без запрошення. Виборці повинні бути в списках на своїй дільниці. У бюлетені буде 39 прізвищ кандидатів у президенти України. Втім, двоє з них уже відмовилися від участі у виборах — Олександр Мороз і Сергій Тарута.

Соціологічні опитування називають фаворитами виборів Володимира Зеленського, Петра Порошенка і Юлію Тимошенко. Проте довіряти соціології не варто, бо в минулі роки результати опитувань суттєво відрізнялися від безпосередніх результатів голосування.

Центральна виборча комісія має повідомити про результати голосування до 10 квітня. Якщо відбудеться другий тур, результати оголосять до 1 травня.

Якщо жоден із кандидатів не здобуде понад 50 відсотків голосів, другий тур відбудеться 21 квітня. У ньому зустрінуться два кандидати з найбільшою підтримкою.

Чи діятиме довідка про зміну місця голосування під час другого туру? Ні. Виборці повинні будуть отримати нову довідку не пізніше ніж за п’ять днів до дня голосування в другому турі.

За виборами президента України спостерігатимуть понад 85 тисяч офіційних спостерігачів від українських громадських організацій (найбільше від «Українського центру демократичного суспільства», «Команди Зе» та «Всеукраїнської громадської організації «Солідарна молодь»). Від міжнародних організацій в Україні працюватимуть 2 157 спостерігачів, серед них 808 — від Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ.

Іноземні держави відправили до України 187 спостерігачів. Найбільше представників буде від Сполучених Штатів Америки (63), Польщі (40), Словаччини (16), Франції (15) і Німеччини (13).

Згідно із законом про вибори президента, фото- та відеофіксація бюлетеня в кабіні для таємного голосування або демонстрація результатів волевиявлення у приміщенні для голосування забороняються і є порушенням таємниці голосування.

Якщо ви побачили порушення під час виборів, необхідно звернутися до спостерігачів або поліції.

Схожі новини