Передплата 2024 ВЗ

Втручання Росії у вибори-2019 може стати безпрецедентним, — Горбулін

  • 19.01.2019, 18:32
  • 1 039

Втручання Росії у хід українських виборчих кампаній 2019 року може стати безпрецедентним.

Про це заявив екс-директор Національного інституту стратегічних досліджень, академік НАН України, радник президента та член політичної підгрупи ТКГ в Мінську Володимир Горбулін, пише «Українська правда».

«Європа все більше йде у власні справи, майже непомітний у минулому році „мінський процес“ остаточно відійшов на другий план, а тиск Росії, у т.ч. суто військовий, збільшується… і набуває серйозного масштабу, який свідчить про планомірну підготовку Москви до можливої ​​війни, де Україна може виявитися не єдиною метою», — написав Горбулін у своїй статті для «Дзеркала тижня».

За його словами, наразі арсенал тиску РФ «спрямований на Україну, яка у 2019 року входить у складний період двох загальнонаціональних виборчих кампаній».

За допомогою цих кампаній Росія, за словами Горбуліна, «спробує вирішити свої стратегічні завдання „малою кров'ю“ — привести до влади на різних рівнях „здатних домовлятися“ політиків чи відвертих російських агентів».

«Однак якщо це не вдасться, Україні варто бути готовою до найрадикальніших сценаріїв … На кону стоїть дуже багато. Не випадково деякі наші західні партнери не ризикують формувати плани двостороннього співробітництва до закінчення виборів. 2019-й може виявитися для країни таким же складним, як і 2004-й, хоча, ймовірно, і не таким, як 2014-й», — зазначив Горбулін.

На його думку, успішність України залежить, «чи здатні будуть еліти після виборів сформувати якісний образ майбутнього, піднятися над містечкової оцінкою реальності і заглянути за горизонт».

«Головне завдання, що стоїть перед новими президентом, парламентом і урядом — консолідація професіоналів для повноцінного відновлення „хребта“ держави, необхідного для розробки і втілення повновагих проектів майбутнього, з урахуванням всіх викликів і загроз. Саме це здатне ліквідувати дефіцит довіри громадян до влади, мобілізувати найпопулярніший ресурс — єдність і згуртованість, такий необхідний на тлі все більш агресивною Росії і все більш розгубленою Європи», — зауважив експерт.